Διακονία Ασθενών

Τετάρτη, 22 Δεκέμβριος 2010

 Νοσοκομείο Βόλου

Η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος στα πλαίσια της ποιμαντικής της διακονίας στον χώρο των ασθενών και ειδικότερα στο Αχχιλοπούλειου γενικό νοσοκομείο του Βόλου, έχει τοποθετήσει με την Χάρη του Θεού και με μόνιμο κίνητρο την αγάπη όπως μας την δίδαξε ο αγαπήσας ημάς Ιησούς Χριστός, μόνιμο εφημέριο Ιερέα. Ο εφημέριος του νοσοκομείου έχει καθημερινή επαφή με τους ασθενείς, και με όλους τους παράγοντες που απαρτίζουν αυτόν τον ευαίσθητο χώρο του νοσοκομείου.

Το πρόσωπο που ξεχωρίζει και διαφέρει από τους άλλους από την εμφάνιση και ως προς τον τομέα της εργασίας είναι ο Ιερέας,ο εφημέριος του νοσοκομείου. Έχει στενή και ουσιαστική σχέση με τον ασθενή. Η αποστολή του Ιερέα είναι ξεχωριστή,έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Τελεί τις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας για την πνευματική ωφέλεια ολόκληρου του νοσοκομείου και τα Μυστήρια για την σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών. Εδώ έγκειται το κέντρο της αποστολής του Ιερέα στο νοσοκομείο. Να κάνει ότι μπορεί για να ανταποκριθεί στις όποιες ανάγκες τους, πρακτικές, υλικές, πνευματικές. Ο Ιερέας για το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενούντων είναι η καλύτερη συντροφιά. Τον βλέπουν ως άγγελο παρηγοριάς και τον υποδέχονται με χαρά,ζητούν συνήθως ειδική ευχή για την υγεία τους.

Κληρικοί μαζί με ομάδες λαϊκών συνεργατών τους, επισκέπτονται τους ασθενείς, τους αγιάζουν και τους διδάσκουν, διανέμουν φυλλάδια πνευματικής οικοδομής, επιλαμβάνονται υποθέσεών τους, επιλύουν προβλήματά τους, προσφέρουν το ιερό Μυστήριο της μετανοίας.

Με προγραμματισμένες εξορμήσεις αιμοδοσίας ενισχύεται η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ, που ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα ενημέρωσης γύρω από το AIDS με στόχο την πρόληψη.


Η ποιμαντική στο νοσοκομείο πραγματοποιείται ως εξής: