Ανεκτίμητης αξίας το έργο της Εκκλησίας στις φυλακές

Τετάρτη, 22 Δεκέμβριος 2010

Ολοκληρώθηκε στο Βόλο η πρώτη ημέρα του 1ο Πανελληνίου Συνεδρίου Ποιμαντικής Διακονίας των φυλακών

synedrio_estauromenos 10Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ποιμαντικής Διακονίας των φυλακών, που πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος στο Βόλο, το διήμερο 20-21/11/2010. Στην απογευματινή συνεδρία παρουσιάστηκαν πέντε εισηγήσεις οι οποίες εξελίχθηκαν ως εξής:



Πρώτη ομίλησε η κ. Κρυσταλλένια Παπαδοπούλου, τ. Γυμνασιάρχης, με θέμα «Η διακονία αποφυλακίσεων απόρων κρατουμένων “Η Οσία Ξένη”». Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο των αποφυλακίσεων που επιτελείται υπό την καθοδήγηση του π. Γερβασίου Ραπτόπουλου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα τελευταία 33 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε «έχουν αποφυλακιστεί περίπου 14.000 μικροποινίτες άποροι κρατούμενοι αντί του ποσού των 4.000.000 ΕΥΡΩ, το οποίο έχει κατατεθεί στο δημόσιο Ταμείο του Κράτους για το πολυπόθητο αποφυλακιστήριο, που είναι το εισιτήριο για την επιστροφή στην ελευθερία. Έχει δοθεί οικονομική βοήθεια: σε άπορους κρατουμένους 25 χωρών του κόσμου, σε κλιμάκια εξωτερικής ιεραποστολής, σε απόρους κρατουμένους όλων των εθνικοτήτων στις φυλακές της Ελλάδος, σε απόρους αποφυλακισθέντες εσωτερικού και εξωτερικού, σε οικογένειες απόρων κρατουμένων εσωτερικού και εξωτερικού, σε παιδιά απόρων κρατουμένων σε φυλακές εξωτερικού, πόσο διαρκούν οι σπουδές τους, με μηνιαία βοήθεια ύψους 300 ΕΥΡΩ, σε φυγόποινους, των οποίων η κατάσταση είναι συχνά τραγική, σε διάφορες φυλακές του εξωτερικού, κυρίως σε φυλακές της Ανατολικής Ευρώπης, σε άπορες πολύτεκνες οικογένειες, σε πυρόπληκτες οικογένειες στην Ελλάδα, μέσω των Ιερών Μητροπόλεων»

Ακολούθησε εισήγηση από τον κ. Ιωάννη Παπασαραντόπουλο, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Σ.Σ.Κ. «Ο Ονήσιμος», με θέμα «Η υποδοχή των αποφυλακισθέντων από τον Σ.Σ.Κ. “Ο Ονήσιμος”» Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη διακονία του Συλλόγου στους αποφυλακισμένους τα προβλήματα των οποίων είναι κυρίως «η αποδομημένη προσωπικότητα και η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η κοινωνική απομόνωση και επιφυλακτικότητα, η πιθανή μειωμένη διάθεση απασχόλησης, ο «ιδρυματισμός», ιδίως μετά από μακροχρόνια κράτηση, η έλλειψη πειθαρχίας και η επιθετικότητα»

Στη συνέχεια μίλησε ο Πρωτ. Θεόδωρος Μπατάκας, Πρόεδρος του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος» της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, με θέμα «Η δεκαπεντάχρονη διακονία του Σ.Σ.Κ. “Ο Εσταυρωμένος”». Ο π. Θεόδωρος κατέθεσε τις πολύτιμες εμπειρίες του από το έργο του Συλλόγου και του ιδίου στις φυλακές και τα πρώτα βήματα της διακονίας του αυτής, υπό την καθοδήγηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Στη συνέχεια παρέθεσε τους τομείς δράσης του Συλλόγου που είναι: Το Κέντρο Υποδοχής κρατουμένων, η διακονία των Σωφρονιστικών καταστημάτων της Μαγνησίας, τα Κρατητήρια, η υποδοχή των αποφυλακισθέντων, οι άπορες οικογένειες κρατουμένων και αποφυλακισθέντων, οι φυγόποινοι, οι λαθρομετανάστες, τα δύο ιδρύματα ανηλίκων, οι δύο ξενώνες του Συλλόγου, οι κακοποιημένες γυναίκες, η καταπολέμηση του ρατσισμού.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Χριστοφόρος Δημητρίου, Κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Μόρφου (Εκκλησία της Κύπρου), ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα «Η ποιμαντική δραστηριότητα της Εκκλησίας της Κύπρου στις φυλακές Λευκωσίας». Ο π. Χριστοφόρος σημείωσε ότι ο ιερέας, κατά την επαφή του με τον φυλακισμένο, «δεν πρέπει να βιάζεται, ούτε και να ταράζεται από αυτά που ακούει, αλλά να περιμένει πότε θα έρθει η κατάλληλη στιγμή που ο κρατούμενος θα του ανοίξει την καρδιά του, ωσάν ένα μικρό παιδί, που θέλει αγάπη και στοργή. Τότε, με πολλή διάκριση και προσοχή, θα πρέπει να αρχίσει να τού μιλά πατρικά, δείχνοντας πολλή αγάπη και κατανόηση. Στη συνέχεια, σιγά σιγά να βοηθήσει τον κρατούμενο ν’ αρχίσει να βλέπει τη φυλάκισή του δημιουργικά, αποενοχοποιώντας τον από την τιμωρία, τον θυμό και την απόρριψη που αισθάνεται. Να δεχτεί την πραγματικότητά του και να νιώσει την ανάγκη να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του. Με άλλα λόγια, να αντιληφθεί τα σφάλματά του και να αισθανθεί ότι η ενοχή και ο φόβος δε βοηθούν τον άνθρωπο, αλλά τον αφήνουν κλειστό και φυλακισμένο μες τα λάθη του, τα οποία τον αδρανοποιούν και δεν τον αφήνουν να βγει στο φως. Τότε η μετάνοια δεν θα είναι σχήμα λόγου ή μαγική εντολή, αλλά ανάγκη ζωής…»

Η απογευματινή συνεδρία έκλεισε με την κ. Ευγενία Ποζιοπούλου, Κοινωνική Λειτουργό στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβετείας, η οποία μίλησε με θέμα «Η συνεργασία των Κοινωνικών Λειτουργών του Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας με τους ιερείς και τους συνεργάτες τους». Η κ. Ποζιοπούλου, αφού περιέγραψε το έργο της τοπικής Εκκλησίας στο χώρο των φυλακών, από τη δική της σκοπιά, κατέληξε με τα εξής: «Η Εκκλησία, με την έμπρακτη παρουσία της στο χώρο των φυλακών, περνάει σε όλους το μήνυμα ότι και ο κρατούμενος είναι Αδελφός μας. Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας όλους, τους ιερείς και τους συνεργάτες τους που προσφέρουν οικονομική, υλική και ψυχολογική βοήθεια σ’ αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται για το συγκεκριμένο διάστημα της ζωής τους σ΄ αυτή τη δύσκολη θέση. Είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας που ανταποκρίνονται θετικά σε κάθε παράκληση – πρόκληση για έμπρακτη βοήθεια και προσφορά. Κυρίως τους ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον τους, την αγάπη και την πνευματική καθοδήγηση. Είναι για εμάς η ζεστή πατρική αγκαλιά, το φωτεινό παράδειγμα και ανεκτίμητης αξίας συνοδοιπόροι στο έργο μας. Σεβαστοί πατέρες, π. Γερβάσιε, π. Θεόδωρε, σάς ευχαριστούμε που υπάρχετε στη ζωή μας»

Στα πλαίσια του Συνεδρίου αύριο Κυριακή 21 Νοεμβρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα τελέσει μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων συνεργατών του Τομέα Ποιμαντικής των φυλακών, των κρατουμένων και των αποφυλακισθέντων.

Το απόγευμα στις 6, θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Κ. Καρτάλη – Ανθ. Γαζή), όπου θα ανακοινωθούν τα πορίσματα του Συνεδρίου και θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα.