Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

ΧΙΛΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, του Αρχιμ. Επιφανίου Οικονόμου Ιεροκήρυκος Ιεράς Μητροπόλεως

Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, 2014

 

Του Αρχιμ. Επιφανίου Οικονόμου

Ιεροκήρυκος Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

 ΕΝΘΕΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ & ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ», 25/1/2004

 

          Με περισσή προκλητικότητα, αλλά και με σαφή διάθεση υποβάθμισης της νοημοσύνης των Ελλήνων η χρηματο-οικονομικοεμπορική εταιρεία «Σκοπιά» των Μαρτύρων του Ιεχωβά, έκανε και πάλι την εμφάνισή της, μέσω ενός δυστυχούς εκπροσώπου της, σε γνωστό τηλεοπτικό κανάλι, προκειμένου να μας πείσει για την επερχόμενη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού. Ο δυστυχής μεν, αλλά και παμπόνηρος εκπρόσωπος της εταιρείας πέτυχε καταρχήν το σκοπό του, να διαφημίσει το νεοκδοθέν βιβλίο του, σύμφωνα με το οποίο το τέλος του κόσμου προσδιορίζεται να γίνει το 2012, απέτυχε, όμως, να πείσει και τον πιο αδαή τηλεθεατή, αφού οι ερμηνείες των Ιερών Κειμένων, και κυρίως της Αποκάλυψης του Ιωάννου, στις οποίες προέβη, απεδείχθησαν πέρα για πέρα ανεύθυνες, αυθαίρετες και άκρως επικίνδυνες.

          Βέβαια, η περίπτωση του εν λόγω Χιλιαστού δεν είναι η μοναδική. Θυμίζουμε μόνο ότι στη διάρκεια του αιώνα που αφήσαμε πίσω μας δεν ήταν λίγες οι φορές που η Εταιρεία «Σκοπιά» επεχείρησε να παραπλανήσει τους οπαδούς της, ορίζοντας αυθαίρετα χρονολογίες  κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθεί το τέλος της ιστορίας, με προφανείς σκοπούς, αλλά και ανόητες δικαιολογίες, κάθε φορά που οι προφητείες της αποδεικνύονταν απάτη. Σημειώνουμε χαρακτηριστικά: «Όλες οι κυβερνήσεις των κρατών πρέπει να ανατραπούν προ του τέλους του 1914» (χιλιαστικό βιβλίο «ο καιρός εστίν εγγύς», σελ. 277). «Το τέλος του πονηρού κόσμου θα γίνει το έτος 1914» (χιλιαστικό βιβλίο «Χαραυγή της χιλιετηρίδος», τόμ. Β΄, σελ. 114). «Το τέλος του κόσμου θα γίνει αμέσως μετά το 1918» («Σκοπιά», 1/1/1915). «Το τέλος του πονηρού κόσμου θα γίνει 1925» (χιλιαστικό βιβλίο «Εκατομμύρια ζώντων ήδη ουδέποτε θα αποθάνωσιν», σελ. 77,85,100). «Το τέλος του κόσμου θα γίνει το 1931» («Το τετελεσμένον μυστήριον», σελ. 464). «Το τέλος του πονηρού κόσμου θα γίνει το 1975» («Σκοπιά», 1970). Οι σκοποί αυτής της απάτης γλαφυρά περιγράφονται σε εσωτερική εγκύκλιο της Εταιρείας (Επιστολή 5/1974), η οποία, ούσα βέβαιη για το τέλος της ιστορίας το 1975, έγραφε: «Λαμβάνονται ειδήσεις από αδελφούς που πωλούν σπίτια και ιδιοκτησίες των σχεδιάζοντας να τελειώσουν το υπόλοιπον των ημερών των σ' αυτό το παλαιό σύστημα με υπηρεσία σκαπανέως. Ασφαλώς πρόκειται για έναν πολύ καλόν τρόπο με τον οποίον θα χρησιμοποιήσουν το βραχύ διάστημα που υπολείπεται πριν τελειώσει αυτός ο κόσμος». Ασφαλώς είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς πού πήγαιναν τα χρήματα από αυτές τις τραγικές αγοραπωλησίες. Η χρηματοοικονομική δύναμη της Εταιρείας δίδει την απάντηση.

          Πού βρίσκεται, όμως, η αλήθεια σχετικά με το τέλος του κόσμου και τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού; Ο ίδιος ο Κύριος, μιλώντας στους μαθητές Του, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Βλέπετε μη τις υμάς πλανήση. Πολλοί γαρ ελεύσονται επί τω ονόματί μου λέγοντες, εγώ ειμί ο Χριστός, και πολλούς πλανήσουσι...και πολλοί ψευδοπροφήται εγερθήσονται και πλανήσουσι πολλούς...Περί δε της ημέρας εκείνης και της ώρας ουδείς οίδεν, ουδέ οι άγγελοι των ουρανών, ει μη ο Πατήρ μου μόνος» (Ματθ. ΚΔ΄, 4-5, 11, 36). Οι λόγοι αυτοί του Ιησού απέτρεψαν τους Πατέρες της Εκκλησίας από του να προχωρήσουν σε χρονολογικό προσδιορισμό του τέλους της ιστορίας ή σε ερμηνεία του Ιερού Κειμένου της Αποκαλύψεως. Ούτε και αυτός ο μέγας ερμηνευτής των Γραφών, Ιερός Χρυσόστομος δεν άγγιξε το τελευταίο αυτό βιβλίο της Καινής Διαθήκης, ακριβώς επειδή πρόκειται για βιβλίο με προφητικό περιεχόμενο, δύσκολα προσεγγίσημο, μπροστά στο οποίο η βούληση του Θεού τοποθέτησε σαφές πέπλο μυστηρίου. Είναι επίσης το μόνο βιβλίο της Καινής Διαθήκης το οποίο δε χρησιμοποιείται από την Εκκλησία μας στη λειτουργική της ζωή, για τους ίδιους με τους παραπάνω λόγους. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως δεν ενδιαφέρει την Εκκλησία τόσο το πότε θα έλθει η στιγμή του τέλους, που για τον καθένα είναι η ώρα του θανάτου, αλλά το να βρεθούμε όλοι ψυχικά προετοιμασμένοι, συμφιλιωμένοι με το Θεό και τους ανθρώπους κατά την ημέρα της κρίσεως.

          Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι ένα ακόμη κομμάτι από τους πολλούς ψευδοπροφήτες για τους οποίους μίλησε ο Κύριός μας 2000 χρόνια πριν. Και δεν ομιλώ τόσο για τους απλούς οπαδούς οι οποίοι είναι τα τραγικά θύματα της οργάνωσης, αλλά για τα υψηλά ιστάμενα στελέχη που επενδύουν στην αφέλεια και στην άδολη θρησκευτικότητα των ανθρώπων, καρπούμενοι, δεκαετίες τώρα, τα οικονομικά κυρίως οφέλη της παγκόσμιας δραστηριότητάς τους. Γι' αυτό η Εκκλησία μας, ενδιαφερόμενη πάντοτε για την υγιή και ομαλή ψυχική κατάσταση και κοινωνική τοποθέτηση του ποιμνίου της, συνιστά σε όλους μας να έχουμε προ οφθαλμών τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, προκειμένου να μη γινόμαστε θύματα είτε των μηχανισμών του Μπρούκλιν, είτε ανάλογων αιρετικών κινήσεων και διδασκαλιών: «Εγώ γαρ οίδα τούτο, ότι εισελεύσονται μετά την άφιξίν μου λύκοι βαρείς μη φειδόμενοι του ποιμνίου και...αναστήσονται άνδρες λαλούντες διε-στραμμένα του αποσπάν τους μαθητάς οπίσω αυτών» (Πράξ. Κ΄, 29 - 30).

 ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ