“Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ”, μια οργανωμένη τοπική διακονία συμπαραστάσεως κρατουμένων
Λίγα λόγια την ίδρυση του Συλλόγου*
Το Φθινόπωρο του 1995, μια μικρή ομάδα συμπολιτών μας - κληρικών και λαϊκών - κάτω από την καθοδήγηση ενός ιερέως (που η Τοπική μας Ορθόδοξη Εκκλησία του ανέθεσε την ποιμαντική φροντίδα των κρατουμένων ), απεφάσισε την ίδρυση ενός Συλλόγου που σκοπό θα είχε την συμπαράσταση των κρατουμένων, των αποφυλακισθέντων και των μελών των δοκιμαζόμενων οικογενειών τους.
Εκείνη την χρονική περίοδο, κατά κοινή ομολογία, υπήρχε ένα μεγάλο κενό στον τομέα αυτό. Δεν υπήρχε κάποιος φορέας, με αποκλειστική διακονία την έμπρακτη και άμεση συμπαράσταση των συνανθρώπων μας που βρέθηκαν σε κάποιους από τους χώρους κράτησης, που διέθεταν οι σχετικές κρατικές υπηρεσίες της περιοχής μας. Όλοι όσοι είχαν βρεθεί σε μεγάλη ανάγκη « κτυπούσαν την πόρτα » της Εκκλησίας, ζητώντας ψυχολογική, υλική και οικονομική βοήθεια. Και οι υπηρεσίες της Τοπικής μας Εκκλησίας προσπαθούσαν στο μέτρο του δυνατού να ανακουφίσουν τον πόνο αυτών των συνανθρώπων μας, αλλά ποτέ δεν υπήρξε κάποια ειδική υπηρεσία ή κάποιος φορέας, που να είχε ως αποκλειστική δια-κονία την έμπρακτη και άμεση συμπαράσταση των φυλακισμένων και των αποφυλακισθέντων.
Η ομάδα διακονίας κρατουμένων, όπως την είχαμε ονομάσει, άρχισε να δραστηριοποιείται εντός και εκτός των φυλακών καλώντας και άλλους συμπολίτες μας να την πλαισιώσουν και να την στηρίξουν. Το Ιούλιο του 1996, έλαβε και νομική υπό-σταση. Αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία και την Εκκλησία, ως εκκλησιαστικό φιλανθρωπικό σωματείο - μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα - με την επωνυμία « Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ », με έδρα την πόλη του Βόλου και με ακτίνα δράσεως, τα όρια του Νομού Μαγνησίας.
Με τη βοήθεια του Θεού, την ευλογία του επισκόπου μας, τη συμμετοχή εθελοντών και τη συμπαράσταση των μελών και φίλων του Συλλόγου, η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με επιτυ-χία. Πέρασαν 11 χρόνια διακονίας και προσφοράς. Ενισχύ-θηκαν ποικιλοτρόπως εκατοντάδες συνάνθρωποί μας. Υπήρξε συνεργασία με όλες τις σχετικές υπηρεσίες και έχουν τακτο-ποιηθεί πολλές εκκρεμότητες των κρατουμένων και των οικογενειών τους. Πιστεύουμε πως θα συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η διακονία, διότι, τουλάχιστον στην περιοχή μας, υπάρχουν πολλοί που μας εμπιστεύονται και μαζί με μας διακηρύττουν πως « και ο κρατούμενος είναι αδελφός μας ».
Πώς δραστηριοποιείται « Ο Εσταυρωμένος ».
1. « Ο Εσταυρωμένος », ίδρυσε και λειτουργεί καθημερινά, στην πόλη του Βόλου ( Κ. Καρτάλη 152 ) ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ & ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΘΕ-ΝΤΩΝ. Η Ι. Μ. Δημητριάδος, παρεχώρησε στο Σύλλογο, έναν χώρο, και συγκεκριμένα στο Πνευματικό της Κέντρο, όπου έχουν στεγαστεί όλες οι υπηρεσίες μας. Στον χώρο αυτό, οι εθελοντές μας υποδέχονται όλους εκείνους που ζητούν συμπαράσταση. Κρατούμενοι, από-φυλακισθέντες, φυγόποινοι και τα μέλη των απόρων οικογενειών τους βρίσκουν έναν καλό ακροατή των προβλημάτων τους, γεμίζουν τα χέρια τους με διάφορα αναγκαία είδη, λαμβάνουν οικονομικό βοήθημα και βρίσκουν πάντοτε μια αγκαλιά ανοικτή. Και όλα αυτά γίνονται στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού που έχει ταυτίσει το άγιο πρόσωπό του και με τον κρατούμενο. Οι εθελοντές μας στο πρόσωπο κάθε κρατουμένου υπηρετούν τον ίδιο τον Κύριο.
2. Εκπρόσωποι του συλλόγου μας, έντεκα ( 11 ) ιερείς, με τη συμπαράσταση και τη βοήθεια λαϊκών μελών του Συλλόγου, πραγματοποιούν ποιμαντικές εβδομαδιαίες επισκέψεις στους χώρους κράτησης & στα δυο ιδρύματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που φιλοξενούνται στην πόλη του Βόλου και της Ν. Ιωνίας. Πραγματοποιούν επισκέψεις:
- Στο Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Κασσαβετείας ( 180 κρατούμενοι ).
- Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου ( 120 κρατ.)
- Στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου.
- Στο Αστυνομικό Τμήμα της Ν. Ιωνίας.
- Στο Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Βόλου.
- Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.
- Στη Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου ( όπου φιλοξενούνται 12 - 15 ανήλικα κορίτσια ).
- Στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου ( όπου φιλοξενούνται 15 -25 ανήλικοι τρόφιμοι )
- Στο κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών, της Νομαρχίας ( κατά καιρούς Φιλοξενούνται δεκάδες συνανθρώπων μας.)
3. Ο Σύλλογος οργανώνει και πραγματοποιεί διάφορες εκδηλώσεις, όπως η τέλεση ιερών ακολουθιών, δεξιώσεις, συναυλίες, βραβεύσεις κρατουμένων μαθητών, μουσικά απογευματινά, θεατρικές παραστάσεις, διάφορες προβολές, κ.α.
4. Στηρίζει κάθε προσπάθεια των σχολείων των φυλακών και προσφέρει σχολικά είδη, βραβεύει τους επιμελέστερους μαθητές κρατουμένους, έχει εκδώσει ένα θεατρικό τους έργο και ανταποκρίνεται θετικά σε παράκληση για προσφορά σε οικονομικά ή άλλα υλικά βοηθήματα
5. Διοργανώνει μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις τις μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης και προσφέρει ατομικά δέματα προς όλους. Δεν εξαιρεί ο Σύλλογός μας κανέναν κρατούμενο και για οποιοδήποτε λόγο. Η εθνικότητα, η θρησκεία, το χρώμα του σώματος και η διαφορετική κουλτούρα δεν επηρεάζουν τους ανθρώπους της Εκκλησίας μας. Όλοι είναι αδέλφια μας και έχουν την ίδια μεταχείριση.
6. Οι ιερείς και οι εθελοντές του Συλλόγου, καλούνται να γίνουν καλοί ακροατές των προβλημάτων τους. Τους κρατουμένους τους συναντούμε στο Ναό, στο προαύλιο, στους διαδρόμους, στη βιβλιοθήκη, στα κελιά τους κ.α. Βέβαια αυτό ισχύει περισσότερο στην αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας και στα δύο ιδρύματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου τόσον η Διεύθυνση της αγροτικής φυλακής, όσον και των ιδρυμάτων, μας εμπιστεύονται και μας προσφέρουν ελευθερία κινήσεων προς χάριν των κρατουμένων .και των τροφίμων.
7. Στην Φυλακή της Κασσαβέτειας, μας έχει παραχωρηθεί μία αίθουσα, την οποία η Ι. Μητρόπολη και ο Σύλλογος έχουν εξοπλίσει με τραπέζια, με δανειστική βιβλιοθήκη, με ηχοσύστημα, με τηλεόραση και DVD. Έγινε ένα « Αρχονταρίκι », ένας ζεστός τόπος συνάντησής μας με τους εξωτερικούς κρατουμένους. Εκεί οργανώνουμε συνεστιάσεις, ομιλίες, προβολές, συζητήσεις, διανομή διαφόρων αναγκαίων ειδών κ.α.
8. Η τακτική επίσκεψη, του ιερέα και των συνεργατών του, στους χώρους κράτησης, προσφέρει μεγάλη χαρά και ενίσχυση. Και μόνο η θέα του ράσου ενισχύει τους κρατουμένους. Άλλωστε δεν έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους.
9. Ο Σύλλογος, διανέμει κατά καιρούς βιβλία, περιοδικά, ημερολόγια, ενδύματα, υποδήματα, διάφορα είδη καθαριότητος, γραφική ύλη, παιγνίδια, τηλεκάρτες και πολλά άλλα. Συντάσσει και αποστέλλει παρηγορητικές επιστολές και σε άλλους κρατούμενους που κατάγονται από την περιοχή μας και κρατούνται σε φυλακές της πατρίδος μας
10. Σε μηνιαία βάση, καταθέτει στο ταμείο της φυλακών οικονομικά βοηθήματα - για τους απόρους κρατουμένους - πραγματοποιεί αποφυλακίσεις ( με εισήγηση των κοινωνικών λειτουργών και του συμβουλίου της φυλακής βοηθεί την επίλυση κάποιων προβλημάτων των κρατουμένων και των οικογενειών τους.
11. Οι κρατούμενοι, εκείνο που χαίρονται περισσότερο είναι η επικοινωνία μαζί μας. Πολλοί εξ αυτών δεν έχουν ποτέ επισκεπτήριο και το κενό καλύπτεται από τους εθελοντές μας κληρικούς και λαϊκούς.
12. Η κοινωνική υπηρεσία, όπως τονίζεται από τους υπευθύνους, στα πρόσωπα των εθελοντών μας έχει βρει τους άμεσους συνεργάτες που ανταποκρίνονται θετικά σε κάθε παράκληση - πρόσκληση για έμπρακτη βοήθεια και προσφορά.
13. Κατά καιρούς, στην πόλη μας, εμφανίζονται δεκάδες λαθρομεταναστών, προερχόμενοι από διάφορα κράτη της Ανατολής. Τους εγκαταλείπουν οι λαθρέμποροι σε κάποια ερημονήσια βρεγμένους, πεινασμένους, διψασμένους και γυμνούς. Οι υπηρεσίες του λιμενικού σώματος τους μεταφέρουν στο λιμάνι του Βόλου και στη συνέχεια φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Νομαρχίας Μαγνησίας. Τότε η Εκκλησία μας κινητοποιεί εθελοντές και δημιουργεί ατομικά δέματα για κάθε λαθρομετανάστη. Όλα αυτά τα είδη είναι πάντοτε προσφορά του Συλλόγου μας, που πάντοτε είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε κάθε έκτακτη ανάγκη.
Η πιο δύσκολη περίοδος για τον κρατούμενο, αρχίζει την ημέρα της αποφυλακίσεώς του. Ο Σύλλογος, υποδέχεται τους αποφυλακισθέντες με αγάπη και ενδιαφέρον και τους στηρίζει, στο μέτρο του δυνατού, στην προσπάθεια για την κοινωνική του επανένταξη.
- Τους προσφέρει μηνιαία οικονομική βοήθεια, μέχρις ότου τακτοποιηθούν σε κάποια εργασία. Τους χορηγεί τρόφιμα, ενδύματα, υποδήματα και άλλα υλικά αγαθά σε τακτική βάση.
- Τους βοηθεί να τακτοποιήσουν τα χρέη τους ( σε ασφαλιστικούς φορείς, εφορία, ΔΕΗ, ΥΔΡΕΥΣΗ, ΟΤΕ, δικαστικά έξοδα κ.α. ) επιτυγχάνοντας κάποιον διακανονισμό και τους στηρίζει και στην πληρωμή των χρηματικών δόσεων.
- Τους φιλοξενεί για λίγες ημέρες σε ξενοδοχείο της πόλεώς μας, έως ότου βρουν κατοικία.
- Προσπαθεί να τους συμφιλιώσει με τα μέλη των οικογενειών τους, διότι τις περισσότερες φορές οι οικείοι δεν τους δέχονται ούτε στο σπίτι.
- Η ανεύρεση εργασίας, για τους αποφυλακισθέντες, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση Παρ' όλα αυτά, με τη βοήθεια του Θεού και την συνεργασία διαφόρων παραγόντων του ιδιωτικού τομέα της περιοχής μας, βρίσκουμε, έστω και προσωρινά εργασία σε μερικούς. Για τους υπόλοιπους, προσπαθούμε να τους ενθαρρύνουμε στη δημιουργία μιας δικής τους εργασίας, προσφέροντας τα πρώτα υλικά και αγοράζοντας τα πρώτα τους προϊόντα.
- Εξασφαλίζουμε, στους άπορους, την καθημερινή τους τροφή, με τη βοήθεια που προσφέρει ο Μητροπο-λιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου Βόλου με το πρόγραμμα σίτισης του « ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ » - για το γεύμα - και με την προσφορά ενός εστιατορίου - για το δείπνο.
- Ο Σύλλογος, αγοράζει έργα κρατουμένων και από-φυλακισθέντων, προς ενίσχυση των οικογενειών τους και κατά καιρούς οργανώνει εκθέσεις των χειροτεχνη-μάτων. τους.
- Δυστυχώς, όσο κι αν βοηθεί « Ο Εσταυρωμένος » δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες όλων αυτών των αδελφών και θλίβεται όταν και πάλι τους βρίσκει στη φυλακή.
14. Αλλά, η αλήθεια είναι πως σχέση με την φυλακή δεν έχει μόνο ο κρατούμενος. Υπάρχουν και τα μέλη της οικογενείας του, που πληρώνουν ακριβά την φυλάκιση ενός μέλους της. Η φτώχια, η ασθένεια, η εγκατάλειψη, ο φόβος, η ανασφάλεια είναι κάποιες πινελιές στο γκρίζο σκηνικό της ζωής τους. Κι εκεί « Ο Εσταυρωμένος » καλείται να βοηθήσει, έστω σε μηνιαία βάση.
- Προσφέρει οικονομικά βοηθήματα και διάφορα είδη διατροφής, ένδυσης κλπ. Εξοφλεί διαφόρους λογαριασμούς, του ρεύματος, του νερού κ.α. Φροντίζει για την προμήθεια σε καύσιμα, σε σχολικά είδη, σε φάρμακα όπου υπάρχει ανάγκη και σε τόσα άλλα αναγκαία είδη.
- Στηρίζει ηθικά, ψυχολογικά και πνευματικά τις οικογένειες των κρατουμένων και των αποφυλακισμένων και προσπαθεί να ανακουφίσει τον πόνο τους. Και όλα αυτά, ίσως ακούγονται θεωρητικά και πολύ συναισθηματικά. Κι όμως καθημερινά αυτός είναι ο αγώνας των εθελοντών μας, κληρικών και λαϊκών. Μάρτυρες όλων αυτών είναι όχι μόνο εκείνοι που ενισχύθηκαν από το Σύλλογό μας, αλλά και οι συνεργάτες μας καθώς και οι υπεύθυνοι πολλών υπηρεσιών, τους οποίους θερμοπαρακαλούμε να ανταποκριθούν θετικά στις παρακλήσεις μας.
Στην περιοχή μας, έχουμε και φυγόποινους, οι οποίοι προσπαθούν ν' αποφύγουν την σύλληψη, με τη συχνή μετακίνησή τους. Αδυνατούν να πληρώσουν τα δικαστικά τους έξοδα ή κάποια άλλα χρέη προς διαφόρους οργανισμούς του κράτους ή των ασφαλιστικών ταμείων τους, έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση και εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης. Ο Σύλλογος τους βοηθεί να βρουν τα χρήματα ή παρακαλεί τους παράγοντες να καθ στερήσουν για λίγες ημέρες την σύλληψη, μέχρις ότου συγκεντρωθεί το χρηματικό ποσόν.
15. Υπάρχει και μια άλλη ομάδα πολύτεκνων οικογενειών κρατουμένων και αποφυλακισθέντων, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Είναι οι τσιγγάνοι που ζουν μέσα σε ξύλινες παράγκες, τις οποίες τυλίγουν με πλαστικές σακούλες για να αποφύγουν τη βροχή και το κρύο. Ο Σύλλογός μας έχει μια ιδιαίτερη φροντίδα για τους αδελφούς αυτούς. Τους βοηθεί τακτικά με οικονομικά βοηθήματα- σε μηνιαία βάση ή έκτακτα, με τρόφιμα, υποδήματα σχολικά είδη κ . α. με οικοδομικά υλικά, με καύσιμη ύλη ( ξύλα ) κ.α.
16. Αλλά η προσπάθειά του « ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ » δεν σταματά εδώ. Αγωνίζεται να πολεμήσει το ρατσιστικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία - εις βάρος των φυλακισμένων - τονίζοντας και μεταφέροντας το μήνυμα του Χριστού, πως « ο κρατούμενος είναι αδελφός μας ». Διοργανώνει για το λόγο αυτό:
- Μεγάλες εκδηλώσεις σε αίθουσες πνευματικών κέντρων, ξενοδοχείων, σε αίθουσες συλλόγων, ενοριών και σχολείων της πόλεως και των περιχώρων
- Ενημερώνει τους συμπολίτες μας με αφίσες, με δελτία τύπου, με παρουσιάσεις σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και περιοδικά.
- Με την εβδομαδιαία εκπομπή του Συλλόγου μας στο Ραδιόφωνο της τοπικής μας Εκκλησίας « την Ορθόδοξη Μαρτυρία ».
- Διοργανώνει λατρευτικές εκδηλώσεις ( για προσευχή ) υπέρ των εργαζομένων στις φυλακές και των κρατουμένων.
- Διοργανώνει εκδρομές και διάφορες αποστολές σε είδη, προς ενίσχυση των κρατουμένων και άλλων φυλακών της πατρίδος μας.
- Έχει ανακηρύξει την 15η Δεκεμβρίου εκάστου έτους ( ημέρα μνήμης του αγίου ιερομάρτυρα Αγ. Ελευθερίου προστάτου των κρατουμένων ) ως ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ.
*Από ομιλία του πρωτοπρ. π. Θεοδώρου Μπατάκα ( προέδρου του Δ. Σ. του συλλόγου ) εκφωνήθηκε την 3η Φεβρουαρίου 2007 - στο αμφιθέατρο « Γιάννης Κοδράτος » του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - στα πλαίσια της Ημερίδας των Ευρωπαϊκών εταίρων - Ευρωπαϊκό πρόγραμμα * Δράση Grydivig 2.