Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Δύο εβδομάδες προσφοράς στο Κογκό

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου, 2010

Τετάρτη, 02 Απρίλιος 2008 15:53

 

Επέστρεψαν την Τετάρτη 20 Απριλίου, τα μέλη του κλιμακίου «Γιατρών της Αγάπης» που προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Κανάγκα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Η όλη αποστολή πραγματοποιήθηκε με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας και διήρκεσε τρεις εβδομάδες.

Στο χρονικό αυτό διάστημα οι τρεις γιατροί, ένας παθολόγος, ένας χειρούργος και ένας μαιευτήρας – γυναικολόγος, καθώς και ένας κληρικός της Μητροπόλεώς μας που αποτελούσαν την ομάδα των εθελοντών, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς. Επείσης, καθοδήγησαν και συμβούλεψαν με τις επιστημονικές τους γνώσεις το ιατρικό προσωπικό των τοπικών Νοσηλευτικών Μονάδων, που στερείται εμπειρίας, και ενημέρωσαν τον πληθυσμό με ομιλίες για θέματα υγιεινής.

Η σημαντικότερη όμως προσφορά, κατά την ομολογία των ίδιων των ιθαγενών, ήταν η παρουσία και μόνο των Ελλήνων, δείγμα της αγάπης και του ενδιαφέροντός μας προς αυτούς. Η συναναστροφή μαζί τους και η ανταλλαγή μαζί τους λόγων ενίσχυσης αποτελούν για αυτούς το ισχυρότερο δυναμωτικό για την σκληρή ζωή τους, μέσα στη φτώχια και την ανέχεια.

ʼλλωστε, αυτό παρακίνησε και τους τοπικούς φορείς, τον Κυβερνήτη της περιοχής, τον Δήμαρχο της πόλης και τους υπευθύνους του Νοσοκομείου στο να δεχθούν τα μέλη της αποστολής με μεγάλο ενθουσιασμό. Αυτό το εξέφρασαν τόσο με τα δώρα τους, όσο και με την άψογη συνεργασία με τους γιατρούς μας, ενώ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τόνιζαν ότι η παρεχόμενη βοήθεια δεν αποτελεί προσφορά μόνο για τον πληθυσμό της περιοχής, αλλά και ιδιαίτερο όφελος για την απόκτηση πείρας και γνώσεων του επιστημονικού προσωπικού, ζητώντας την όσο το δυνατόν συχνότερη και εκτενέστερη σε διάρκεια επανάληψη των επισκέψεων.

Τέλος, εκτός από την καθ’ όλα άψογη φιλοξενία της ομάδος θα πρέπει να τονίσουμε την άοκνη, ανιδιοτελή, εθελοντική προσφορά των αφιερωμένων εκπαιδευτικών και νοσηλευτριών, οι οποίες στελεχώνουν την Ιεραποστολή, την συνεχή φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνατίου, ο οποίος νυχθημερόν εκτός από το κύριο πνευματικό έργο που επιτελεί, συμμετέχει ακόμη και χειρονακτικά ποικιλοτρόπως στην πρόοδο της όλης προσπάθειας και το αμέριστο ενδιαφέρον και συμπαράσταση τόσο της Ελληνικής Κοινότητας, όσο και του Έλληνα Πρέσβη στην Κινσάσα.

Η συγκεκριμένη αποστολή θα ολοκληρωθεί και τυπικά την Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε και θα παραδοθεί στο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Κανάγκα, ασθενοφόρο που αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται, και στον εξοπλισμό του οποίου οι γιατροί μας βοήθησαν με τις συμβουλές και τον προσδιορισμό των προδιαγραφών του.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΝΤΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑΓΚΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ

1. Συνολικά εξετάσθηκαν περί τους εξακόσιους (600) ασθενείς, οι οποίοι επισκέφθηκαν το ιατρείο της Ιεραποστολής. Καθημερινά εξυπηρετούνταν 30 – 40 ασθενείς. Σε άλλους προσφέρονταν η αναγκαία φαρμακευτική αγωγή, από τα φάρμακα της Ιεραποστολής που προσφέρονται δωρεάν, σε άλλους δίνονταν χρήματα για τις αναγκαίες εξετάσεις, άλλοι παραπέμπονταν στο Νοσοκομείο, ενώ καθημερινά σχεδόν παρουσιάζονταν ανάγκη άμεσης μετακομιδής στο Νοσοκομείο.
Για τον σκοπό αυτό προσφέρεται το ασθενοφόρο.

2. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα Νοσοκομεία της πόλης, ιδιωτικές κλινικές και κρατικό Νοσοκομείο. Ιδιαίτερα ο Χειρουργός και ο Μαιευτήρας - Γυναικολόγος κάθε μέρα μετά το πρωινό δίωρο που αφιέρωναν στο ιατρείο της Ιεραποστολής επισκέπτονταν ασθενείς στο Νοσοκομείο.

3. Πραγματοποιήθηκαν, σε συνεργασία με τους τοπικούς γιατρούς, χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ παράλληλα τα μέλη της αποστολής ενημέρωναν τους γιατρούς για τις σύγχρονες τεχνικές και αποτελεσματικότερες μεθόδους.

4. Εκπαιδεύτηκαν οι τοπικοί γιατροί στη χρήση του σύγχρονου μηχανήματος υπερήχων. Το μηχάνημα, προσφορά κάποιας εταιρείας, ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνταν γιατί οι γιατροί ήταν ανεκπαίδευτοι.

5. Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές διαλέξεις για θέματα ατομικής υγιεινής στα παιδιά των σχολείων της Ιεραποστολής, περίπου 1.000 μαθητές καθώς και στις μητέρες των παιδιών.

6. Ο ιερέας - μέλος της αποστολής σε καθημερινές επισκέψεις στα σχολεία μιλούσε με τα παιδιά, συμβουλεύοντάς τα και νουθετώντας τα για την πνευματικής τους πρόοδο και καλλιέργεια ενισχύοντας το φρόνιμα και το ηθικό τους. Ανάλογη επικοινωνία είχε και με τους μεγαλύτερους στην ηλικία που επισκέπτονταν καθημερινά την Ιεραποστολή.

7. Χρησιμότατες αποδείχθηκαν και οι συναντήσεις με τον Κυβερνήτη της περιοχής του Ανατολικού Κασάι (περιφερειάρχης), καθώς και με το Δήμαρχο της Κανάγκα, ο οποίος επισκέφθηκε και ο ίδιος την Ιεραποστολή για να παρακολουθήσει την γιορτή των σχολείων. Δέχθηκαν με χαρά την προσφορά των «Γιατρών της Αγάπης», ζήτησαν την συνεργασία μαζί τους και εκτιμούν το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.

8. Ο ίδιος ενθουσιασμός επεκράτησε και με τη διοίκηση και τα στελέχη του Νοσοκομείου της πόλης, καθώς και με την Ιδιωτική κλινική που διευθύνουν οι Προτεστάντες. Και στις δύο κλινικές πραγματοποιήθηκαν εγχειρήσεις από τους «Γιατρούς της Αγάπης».

9. Σπουδαία η υποστήριξη του Έλληνα Πρέσβη και της Ελληνικής Κοινότητας στην Κινσάσα. Τόσο στην συγκεκριμένη αποστολή, όσο και γενικότερα στην Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής.







ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ