Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Χριστούγεννα 2000

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, 2010

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ(2000)

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Εορτάζουμε, στην αφετηρία πλέον της νέας χιλιετηρίδος, την συνεχή πορεία δύο χιλιάδων χρόνων του Κυρίου μας προς την Βηθλεέμ, ως ξεκίνημα για τον καινούριο κόσμο του Θεού. Εορτάζουμε στη ζωή μας την συμφιλίωση της δημιουργίας, του ανθρώπου και του Θεού στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Εορτάζουμε την λύτρωσή μας από την αμαρτία και τον θάνατο προσφέροντας στον νηπιάσαντα Κύριο ό,τι ο καθένας μπορεί και λαμβάνοντας από Αυτόν το όνομα της σωτηρίας.

"Έκαστον γαρ των υπό σου γενομένων κτισμάτων την ευχαριστίαν σοι προσάγει. Οι Αγγελοι τον ύμνον. Οι ουρανοί τον Αστέρα. Οι Μάγοι τα δώρα. Οι ποιμένες το θαύμα. Η γη το σπήλαιον. Η έρημος την φάτνην. Ημείς Δε Μητέρα Παρθένον", μας λεει ένα από τα ωραιότερα τροπάρια της εορτής. Το περιβάλλον, η κτίση, η δημιουργία προσφέρει στο Χριστό την απλότητα, αλλά και ταυτόχρονα την θέρμη της ελπίδος ότι ήρθε η Ζωή. Οι άνθρωποι, απλοί όπως οι Ποιμένες, και σοφοί όπως οι Μάγοι, μα με επίγνωση και πίστη, προσφέρουν τα ταπεινά ή πλούσια δώρα τους, αποδίδοντας στον Κύριό μας την τιμή και την αγάπη που οι Ισχυροί του κόσμου ποτέ δεν θα Του δείξουν. Και ο Χριστός συνεχώς καλεί τον καθέναν μας να του προσφέρει την καρδιά του, τον νου του, την ζωή του, για να την μεταμορφώσει, όπως Εκείνος γνωρίζει, στον δικό Του τρόπο, της σωτηρίας, της αγάπης, της ενότητας, τον τρόπο της Εκκλησίας.

Στις μέρες μας γινόμαστε ξανά μάρτυρες αυτής της προσδοκίας της κτίσης, αλλά και του ανθρώπου, για λύτρωση και συμφιλίωση. Το περιβάλλον και η δημιουργία συστενάζουν με τον πεπτωκότα άνθρωπο, ο κόσμος μας υφίσταται τις συνέπειες της αδίστακτης εκμετάλλευσης, του ανταγωνισμού των Ισχυρών και της δουλείας που η πλεονεξία και απληστία του ανθρώπου προκαλεί. Ο γεννηθείς Κύριος, στο πρόσωπο του Οποίου συγκεφαλαιώνονται όλες οι ελπίδες του κόσμου για τη σωτηρία, μας καλεί να πορευθούμε με μετάνοια, απλότητα και πίστη. Να συνειδητοποιήσουμε ότι η δημιουργία και το περιβάλλον, αν δεν προσφερθούν ως δώρα προσευχής και ευχαριστίας στον Κύριό μας και αν δεν ειδωθούν με αγάπη και ως μέσα για την ζωή, τότε ο κόσμος μας δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την οικολογική καταστροφή.

Αλλά κι εμείς τότε θα είμαστε υπόλογοι σ' Αυτόν που γεννήθηκε για να επαναφέρει και τον άνθρωπο και τον κόσμο στο αρχαίο κάλλος, προσφέρει και προσφέρεται ταπεινά για να μπορούμε, ελεύθεροι από την αμαρτία, κοινωνούμε τον Θεό! Η Γέννησή Του, λοιπόν, ας αποτελέσει για όλους αφορμή για μια διαφορετική θεώρηση της ζωής και της κτίσης, με αγάπη, μετάνοια και συμπόρευση!

Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα! Ο Γεννηθείς Κύριος να μεταμορφώνει τις καρδιές μας!

 

Μετά πατρικής αγάπης και ευχών,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


+ Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ




Φωτογραφίες







ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ