Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ κ. κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2013

«Εξήλθεν ο σπείρων του σπείραι τον σπόρον αυτού».

Βγήκε ο σποριάς να σπείρει το σπόρο του.

 

Αγαπητοί μου Πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα.

    Για τους περισσότερους από μας, η εικόνα αυτή μας γυρίζει σε άλλες εποχές. Τα νοήματα και τα μηνύματά της, όμως, είναι πάντοτε διαχρονικά.

    Κάθε στιγμή της ζωής μας, ρίχνουμε ένα σπόρο για το μέλλον. Κάθε μας σκέψη, απόφαση και πράξη δεν αφορά μόνο το παρόν. Αντανακλάται στο μέλλον και το επηρεάζει. Το μέλλον το κοντινό, αλλά και το μακρινό. Κάθε μας μέρα είναι μέρα σποράς. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τους καρπούς της. Είναι πολλές οι περιπτώσεις, που η καρποφορία απεκάλυψε λανθασμένες επιλογές και κακές εκτιμήσεις. Συνήθως, τότε, εξετάζουμε τον καρπό και προβληματιζόμαστε για τη πικρή γεύση του. Ξεχνάμε, όμως, πως η απάντηση κρύβεται στο σπόρο ή ακόμη και στη γη, που τον δέχτηκε, αλλά δεν τον κράτησε.

    Βλέπετε, λοιπόν, πως κάθε στιγμή της ζωής μας είναι συγχρόνως και συγκομιδή. Σήμερα γευόμαστε τους καρπούς σποράς περασμένης. Και αυτό το «σήμερα» είναι για μας, για την πατρίδα μας του 2013, πικρό. Εντοπίζουμε εύκολα τα δεινά που μάς περιτριγυρίζουν. Οργιζόμαστε και διαμαρτυρόμαστε. Πολλά από αυτά, όμως, δεν αλλάζουν, διότι η αιτία της πικρής αυτής συγκομιδής βρίσκεται πίσω στο χρόνο και δυστυχώς το παρελθόν δεν μπορεί, πλέον, να το αγγίξει κανείς.

    Ποιό είναι, λοιπόν, το συμπέρασμα; Δεν υπάρχει λύση; Βεβαίως, αδελφοί μου και υπάρχει. Λύση άμεση και ορατή. Αρκεί με υπομονή και αποφασιστικότητα να ξαναπάρουμε το τιμόνι της ζωής στα χέρια μας, ή μάλλον να το παραδώσουμε και πάλι στα χέρια του Κυβερνήτη της γαλήνης και της ελπίδας. Και αναφέρομαι κατ' αρχήν στην υπομονή, διότι αποτελεί αρετή που χάσαμε, διαμορφώνοντας μία κοινωνία βιαστική και ανυπόμονη. Κι όμως! Η υπομονή στα τόσο δύσκολα που έχουν γεμίσει την καθημερινότητά μας, δεν αποτελεί, όπως νομίζουν πολλοί, αδράνεια και παθητικότητα. Η υπομονή θα μάς δώσει τον χρόνο να αναρωτηθούμε για τις αιτίες και να εντοπίσουμε καταστροφικά λάθη και παραλείψεις. Χωρίς αυτόν τον απολογισμό, θα γίνουμε μάρτυρες μίας ιστορίας, που διαρκώς επαναλαμβάνεται.

    Ανέφερα, όμως και την αποφασιστικότητα. Αυτή είναι που πρέπει να συνοδεύσει τον απολογισμό και την αυτοκριτική μας. Αποφασιστικότητα για νέο ξεκίνημα, νέα σπορά. Στο δύσκολο και αντίξοο παρόν, μπορούμε να ρίξουμε το σπόρο του καλύτερου μέλλοντος, το σπόρο του Ευαγγελίου, το σπόρο της συνειδητής Χριστιανικής ζωής. Σε εποχές απόγνωσης, εμείς, η Εκκλησία του Χριστού, διασώζουμε την προοπτική και την ελπίδα της κοινωνίας μας. Αν δεν απελπιζόμαστε, είναι διότι γευόμαστε τους γλυκείς καρπούς της σποράς της ελπίδας, που πραγματοποίησε ο Χριστός στις δικές μας καρδιές. Και επειδή, μαζί με τον σπόρο αυτό, έσπειρε και ένα άλλο σπόρο, τον σπόρο της αγάπης, ανοιγόμαστε στον κόσμο, για να μοιραστούμε μαζί του το χαρμόσυνο μήνυμα ενός καλύτερου κόσμου.

    Να, όμως, που η σημερινή Ευαγγελική περικοπή μάς προειδοποιεί: Δεν αρκεί η σπορά. Απαραίτητη και η φροντίδα, η εγρήγορση, η διαρκής διόρθωση της ψυχής που τη δέχτηκε. Σε εποχές απόλυτης σχετικότητας και απουσίας κριτηρίου για το σωστό και το λάθος, ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μάς καλεί να την κάνουμε μέτρο και οδηγό της ζωής μας. Αυτός ο σκοπός, αυτό το όραμα ενσαρκώνεται μέσα στους Κύκλους Μελέτης της Αγίας Γραφής, που για μία ακόμη φορά διοργανώνει η Τοπική μας Εκκλησία  σε πολλές Ενορίες. Φέτος, στις Συνάξεις αυτές, με κεντρικό άξονα τον Βίο και την Διδασκαλία του Σωτήρος μας Ιησού Χριστό, μάς περιμένουν πνευματικές εμπειρίες και λυτρωτικές προσεγγίσεις του μυστηρίου της δικής μας σωτηρίας. Υπάρχει ανάγκη για  όσο το δυνατόν περισσότερο Χριστό στη ζωή μας. Ας Του δώσουμε χώρο στις ψυχές μας, ας Του δώσουμε χρόνο από τη καθημερινότητά μας, ας προετοιμάσουμε το έδαφος της ψυχής μας για να βγάλει ρίζες ο σπόρος Του και να δώσει εκατονταπλάσιο καρπό. Το βιβλίο της ζωής, η Αγία Γραφή, βρίσκεται στα χέρια μας και περιμένει να μάς κάνει μετόχους του καρπού της αλήθειας και της ζωής της. Τον καρπό αυτό, περισσότερο απ' όλoυς τον χρειάζονται τα παιδιά μας. Αυτά, που ζουν στο παρόν, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουν να ονειρεύονται για το μέλλον. Στην αγαθή γη της ψυχής τους, ο σπόρος έχει πέσει, περιμένει, όμως, φροντίδα, αγάπη και ζωντανό παράδειγμα.

Η Ιερά Μητρόπολή μας έχει αποδείξει έμπρακτα τη σημασία που αποδίδει στο ρόλο του γονέα. Γι' αυτό και φέτος, με περισσή επιμέλεια, οργάνωσε τις Σχολές Γονέων. Για  μία ακόμη χρονιά, εκλεκτοί εισηγητές θα εμπλουτίσουν την πατρική και μητρική σας αγάπη με πνευματικά και παιδαγωγικά εφόδια, που θα συντελέσουν στη συγκρότηση της προσωπικότητας των παιδιών μας και την ανακάλυψη της ορθόδοξης ταυτότητάς τους. Σποριάδες είμαστε όλοι, στα πρόσωπα των παιδιών μας, μία νέα γη περιμένει. Με υπομονή για το χρόνο που θέλει το νέο κάρπισμα, με αποφασιστικότητα για το έργο που πρέπει να αναλάβουμε ως γονείς και παιδαγωγοί, ας εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες. Η ανατροφή ανθρώπων με αισιοδοξία, δημιουργικότητα, νόημα ζωής και κυρίως με Πνεύμα Θεού, αποτελεί τη δική μας συμβολή στον νέο κόσμο που έρχεται.

    Ήδη, οι Σχολές Γονέων έχουν καταρτίσει το ετήσιο πρόγραμμά τους.  Σας παρακαλώ να αναζητήσετε τις Ενορίες εκείνες, στις οποίες θα λειτουργήσει αυτός ο τόσο σημαντικός θεσμός. Πέρα από την κατάρτιση και την ενημέρωση, θα διαπιστώσετε πως οι Σχολές Γονέων προσφέρουν την εμπειρία της κοινοτικής ζωής, αλλά και ένα περιβάλλον, όπου η ανωνυμία που μάς περιτριγυρίζει, δίνει τη θέση της στις διαπροσωπικές σχέσεις. Χρειαζόμαστε τέτοιες ευκαιρίες, όπου συναντούμε πρόσωπα γνωστά και αγαπητά,  όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται και επικοινωνούν, όπου τα προβλήματα μοιράζονται και επιλύονται. Θα ήθελα, μάλιστα, να γνωρίζετε, πως οι Σχολές Γονέων προσφέρονται για όλη την  οικογένεια. Έχει υπάρξει μέριμνα, τόσο για την απασχόληση των παιδιών, κατά την ώρα των συναντήσεων, όσο και για τη διοργάνωση πλήθους δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Αναζητήστε, λοιπόν, όσες πληροφορίες χρειάζεστε γι' αυτήν την τόσο αναγκαία για το γονεϊκό έργο σας δραστηριότητα. Δώστε στον εαυτό σας μία διέξοδο γεμάτη οικογενειακή ζεστασιά,  αλλά και γνήσια εκκλησιαστικότητα.

    Στις πρωτόγνωρες ανάγκες, υλικές και πνευματικές, που η εποχή μας προβάλλει, η Τοπική μας Εκκλησία δεν θα σταματήσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες και να δημιουργεί δομές, ικανές να προσφέρουν στον καθένα ξεχωριστά τις προϋποθέσεις και τις δυνάμεις που χρειάζεται, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή, που τού επεφύλαξε ο Θεός. Στους Κύκλους Μελέτης της Αγίας Γραφής, ο ζωντανός Λόγος του Θεού θα χτυπήσει την πόρτα της ψυχής σας, για να χαρίσει υπέροχες πνευματικές εμπειρίες. Στις Σχολές Γονέων, θα αναζητηθούν τρόποι, ώστε μία από τις μεγαλύτερες και τις σημαντικότερες ιδιότητες, του συζύγου, του γονέα, του πατέρα και της μητέρας, να ανθήσει και να καρποφορήσει.

    Και οι δύο θεσμοί αποτελούν ευκαιρίες πολύτιμες. Ας τους αξιοποιήσουμε για ωφέλεια προσωπική, αλλά και προσφορά αποτελεσματική, για όλη την κοινωνία μας.

 

Μετά πατρικής αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

 

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ


Φωτογραφίες







ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ