Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

«ΤΟ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ» - Αρχιμ. Αθανάσιος Κολλάς, Εισήγηση στη γενική Ιερατική σύναξη της 20-10-2015

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2015

 

 

Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Σεβαστοί μου Πατέρες και έν Χριστώ αδελφοί.

Πριν αρχίσω την εισήγησή μου στην Ιερατική μας Σύναξη,  θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συγχαρητήρια και τις θερμότατες ευχαριστίες μου στον πολυσέβαστο και αγαπητό π.  Κυριακό,  ταπεινό,  πιστό και άοκνο εργάτη και ποιμένα της Εκκλησίας,  για την εμπνευσμένη και πληρέστατη εισήγησή του.  Ο πατέρας Κυριακός με ενάργεια και μεθοδικότητα παρουσίασε το πολύπτυχο σκηνικό των αιρέσεων και της παραθρησκείας στην Ελλάδα σήμερα.  Ή δική μου εισήγηση θα παρουσιάσει το σκηνικό των αιρέσεων και της παραθρησκείας στην τοπική μας Εκκλησία και το αντιαιρετικό έργο πού γίνεται.

Ό, τι αναφερθεί στη συνέχεια, είναι «καρπός» της δεκαπεντάχρονης διακονίας μου στη λεπτή θέση του υπεύθυνου του «Γραφείου επί των αιρέσεων και αντιαιρετικής δράσης της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος», με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, και αποτελεί την αποκαλυπτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί, την όποια είμαστε υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουμε, ως άγρυπνοι ποιμένες του ορθόδοξου πληρώματος της Εκκλησίας του Χρίστου και «φύλακες της πίστεως», όπως επισημαίνει ό Απόστολος Παύλος στις ποιμαντικές επιστολές του (Α' Τιμ. 6, 20. Β' Τιμ. 1, 14πρλ). Για την ευθύνη αυτή που έχουμε αναλάβει θα δώσουμε απολογία στον Κύριο και θα κριθούμε αυστηρά, κατά την ήμερα της κρίσεως. Ο λόγος του Αρχηγού της πίστης μας Ιησού Χριστού» (Εβρ. 12, 2) για τους «ποιμένες του Αμπελώνος Του», της Εκκλησίας Του, είναι σαφής, αυστηρός και κατηγορηματικός και στην Παλαιά Διαθήκη με το στόμα των μεγάλων Προφητών Του Ιερεμία και Ιεζεκιήλ και στην Καινή Διαθήκη από τον Ίδιο (Ιερ. 12, 10- 71'22, 927, 6. Ίεζ. 34, 10. Ματθ. 25, 14-30πρλ. )

1. Ή κατάσταση που επικρατεί.

Για να γίνει αντιληπτό το αντιαιρετικό έργο στην τοπική μας Εκκλησία, θα παρουσιάσω ονομαστικά τις αιρετικές και παραθρησκευτικές κινήσεις και ομάδες πού δραστηριοποιούνται μέσα στο χριστιανικό ορθόδοξο σώμα της Εκκλησίας της Δημητριάδας.  Αυτές είναι οι έξης:

1.            «Μάρτυρες του Ιεχωβά», 2. Προτεστάντες (Ευαγγελικοί-Μαθητές του Χριστού-Πεντηκοστιανοί),

3. Μασονία, 4. Παρακλάδια της Μασονίας: Προσκοπισμός, Ρόταρυ, Λάιονς, Σοροπτιμισμός, Χ A Ν- X Ε Ν, Α X Ε Π Α-ΓΚΑΠΑ, 5. Κέντρο Διαλογισμού «Σαχάτζα Γιόγκα», β. Κέντρο Γνωστικών Σπουδών «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», 7. Μέθοδος «SILVA», 8. «ENNEA ΜΟΥΣΕΣ», 9. Κίνηση «Χάρε Κρίσνα»,

10. «ΙΑΣΩ»: Νανζεμι-Γκουρού Σάι Μπάμπα, 11. Μπαχάι, 12. Σαηεντολόγοι, 13. Πνευματιστές- Μέντιουμ, 14. Αποκρυφιστές, 15. Αστρολόγοι,  16. Μάντεις διαφόρων ειδικοτήτων,  17. Μάγοι,

18. Σατανιστές, 19. Ταοϊστές, 20. Δωδεκαθεϊστές-Νεοειδωλολάτρες, 21. Κινήσεις και ομάδες της  σύγχρονης θρησκείας της λεγάμενης «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ», κυρίως στο Πήλιο, όπως: Γιόγκα, Διαλογισμού, VIPASANA, SIATSU, PE-I-KI,  Κρυσταλλοθεραπείας, Intergral Μασάζ, Χάθα Γιόγκα, Τάντρα, Σεξουαλικού Σαμανισμού, Ακροβατικής Γιόγκα, Αγγελικό Ρείκι

Πολλές από αυτές κινούνται κάτω από το μανδύα των «καλλιτεχνικών κινήσεων» ή «των εναλλακτικών διακοπών» ή «φιλοσοφικών αναζητήσεων».

2.            Tο αντιαιρετικό έργο.

Το «Γραφείο επί των αιρέσεων και αντιαιρετικής δράσεως» της Μητρόπολης μας με «όπλο» του την αλήθεια και την αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση, με πνεύμα πραότητας και ηπιότητας, όπως συμβουλεύει ό μέγας Απόστολος Παύλος (Β' Τιμ. 2, 24), αντιμετώπισε όλες αυτές τις αιρετικές και παραθρησκευτικές κινήσεις με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, με ενημερωτικές εκπομπές από το Ρ/Ορθόδοξη Μαρτυρία» της Ιερής Μητρόπολης στην εβδομαδιαία, τακτική εκπομπή «Ο άρραφος Χιτών της Εκκλησίας», κάθε Τετάρτη το μεσημέρι και εκτάκτως άλλη ώρα.  Όλα αυτά τα δημοσιεύματα και τα θέματα των Ραδιοφωνικών εκπομπών έχουν δημοσιευτεί στα βιβλία μου «Ό άρραφος Χιτών της Εκκλησίας» Α' και Β' τόμοι,  «Ή πέτρα της πίστεως», «Ασφαλισμένοι αιώνια», «Ό σύμβουλος του πιστού». «Ό μετέωρος άνθρωπος και ό Θεάνθρωπος Λυτρωτής του», καθώς και στα φυλλάδια πού μοιράστηκαν στις Ενορίες «Επιστολή αγάπης προς κάθε Χριστιανό» και «Τί δίδαξε ό Χριστός; Απάντηση στους Μάρτυρες του Ιεχωβά».  Είναι προς εκτύπωση το φυλλάδιο «Ποιά είναι ή αληθινή Χριστιανική πίστη; Τί είναι και τί πιστεύουν οι "Μάρτυρες του Ιεχωβά";»

Ό μακαριστός π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των αιρέσεων και της παραθρησκείας, που αφιέρωσε τη ζωή του στην αντιαιρετική δράση, με ομιλίες, με έκδοση περιοδικών, φυλλαδίων και πολλών βιβλίων, για την ενημέρωση των ορθοδόξων πιστών και της κοινωνίας, και για την αντιμετώπιση όλων αυτών των κινημάτων, μεταξύ άλλων, έλεγε, εμφαντικά, ότι «οι αιρέσεις και ή παραθρησκεία απειλούν σήμερα το ορθόδοξο φρόνημα και τον πολιτισμό μας.  Εμφανίζονται με ποικίλα προσωπεία και παγιδεύουν ανύποπτους πολίτες, προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, ακόμα και της Εκκλησίας, πολιτειακούς, κοινωνικούς και άλλους φορείς... Η κατάσταση είναι μία βόμβα στα θεμέλια του κράτους μας και γενικά της κοινωνίας, πού δεν έχει ακόμα εκραγεί, αλλά ετοιμάζεται να εκραγεί.  Ήδη το βραδύκαυστο φυτίλι της έχει ανάψει». (Βλέπε τα βιβλία του «Εγχειρίδιο αιρέσεων και παραχριστιανικών ομάδων» , έκδ. Ί. Μ. Πρεβέζης 1991, «Αποκρυφισμός-Γκουρουϊσμός-Νέα Εποχή» έκδ. Ί. Μ. Πρεβέζης 1990. «Νεοφανείς αιρέσεις-Καταστροφικές λατρείες» Αθήνα 1995). Τις ίδιες επισημάνσεις διατυπώνουν όλοι οι μελετητές αυτής της αντιχριστιανικής καταιγίδας στην πατρίδα μας και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Μπροστά σ' αύτη τη ζοφερή και επικίνδυνη κατάσταση, που έχει το στίγμα της στην Ιερή Μητρόπολη μας και κυρίως στο Πήλιο, τον Ιούνιο του 2002, προκειμένου να ενημερώσω τούς ορθοδόξους χριστιανούς, τούς πολίτες και τούς τοπικούς άρχοντες της Μαγνησίας, δημοσίευσα στον τοπικό τόπο ένα άρθρο με τίτλο «κραυγή αγωνίας για το Πήλιο».  Θα παραθέσω, ενημερωτικά, ένα απόσπασμα: «Στο Πήλιο, σημείωνα, το δεύτερο άγιον Όρος,  όπως το έλεγαν, οπού παλιότερα ιδρύονταν ιερές Μονές/ιερά Σπουδαστήρια, για τη γνώση και τη βίωση της αλήθειας του Χριστού πού φωτίζει και σώζει τον άνθρωπο, σήμερα ιδρύονται Σχολές Γιόγκα, Διαλογισμού, Ταοϊσμού, Αποκρυφισμού, Μαγείας, Μαντείας, Σατανισμού.  Στο Πήλιο όπου έζησαν άγιοι άνθρωποι, οι όποιοι με τούς πνευματικούς αγώνες τους, τους τίμιους ίδρωτες τους, τις θέρμες προσευχές και τα άγια δάκρυα τους επότισαν τον τόπο και τον αγίασαν, σήμερα ζουν άνθρωποι αντι-Χριστοι, πού πολεμούν την αλήθεια τού Θεανθρώπου Ιησού Χριστού και με τη ζωή, τις διδασκαλίες και τη δράση τους μολύνουν αυτόν τον ιερό τόπο. Στο Πήλιο όπου παλιότερα αγωνίστηκαν ήρωες και θυσίασαν τη ζωή τους «για τού Χριστού την πίστη την άγια και της πατρίδος την Ελευθερία», σήμερα άνθρωποι απάτριδες, χωρίς ιερό και όσιο, άνθρωποι πού έχουν πουλήσει την ψυχή τους, αγωνίζονται για την επικράτηση αλλόθρησκων και αντίχριστων παραδόσεων, και για την υποδούλωση του τόπου στο πνεύμα τού αντιχριστιανισμού, της φυσιοκρατίας και τού αποκρυφισμού της σύγχρονης θρησκείας της «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ». (Βλέπε Περιοδικό «Εναλλακτική ΔΙΟΔΟΣ», τεύχος 13/2002. Ειδικό ένθετο με τίτλο «ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΗΛΙΟΥ»: στο «σπίτι των Κενταύρων». Ανήλιο). Στο Πήλιο όπου οι σοφοί πρόγονοι μας έκαμαν, παλαιότερα, την κρίσιμη επιλογή και αρνήθηκαν τα είδωλα για να πιστέψουν στο Χριστό και την αλήθεια Του, σήμερα, κάποιοι άλλοι κάνουν την αντίθετη επιλογή: αρνούνται τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό και τη μοναδική Του αλήθεια.  Φεύγουν από το αληθινό φως τού Χριστού και επιστρέφουν στο ψεύδος τού σκότους της σοφίας τού κόσμου. . . ».

Στο ίδιο άρθρο επεσήμαινα και τα έξης: «. . . Ή σύγχρονη θρησκεία της «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ» απλώνει τα δίχτυα της στο Πήλιο.  Βαριά μαύρα σύννεφα αντιχριστιανισμού σκεπάζουν, σιγά σιγά το Πήλιο, πού προμηνύουν την καταστροφική πνευματική καταιγίδα πού έρχεται.  Οι φλόγες τού αντιχριστιανισμού και τού αντίΧριστου κινήματος της «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ» έχουν ανάψει «πυρκαγιές» στο ιερό βουνό και απειλούν να το κατακάψουν».  Μπροστά σ' αυτόν τον κίνδυνο και τη μεγάλη απειλή, δυστυχώς, δεν ακούγεται καμία άγρυπνη ελληνική και ορθόδοξη φωνή, καμία ανησυχία, καμία διαμαρτυρία.  Όπως έλεγε ό αρχαίος σοφός, «ενώ καίγονται τα σπίτια σας, εσείς τραγουδάτε ». Επικρατεί ένας αμοραλισμός, ένας αβδηριτισμός, ένας οχαδερφισμός.

Κάνω έκκληση σε όλους τούς υπεύθυνους φορείς και τούς πολίτες τού αγιασμένου τόπου μας.  Να μην τα πουλήσουμε όλα. . . Υπάρχουν ιερά και όσια πού δεν πρέπει να πουλιούνται.  Γιατί είναι το κλαδί τού δέντρου πάνω στο όποιο καθόμαστε, είναι το σταθερό χέρι, πού μάς δείχνει τον ίσιο δρόμο.  Αν πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο όποιο καθόμαστε, θα κοπεί και θα τσακιστούμε μαζί του.  Αν κόψουμε το χέρι πού μάς δείχνει τη σωστή πορεία, δεν θα ξέρουμε πού να πάμε. . . Μόνον άφρονες κάνουν κάτι τέτοιο Όπως έλεγε ό σοφός Μακρυγιάννης, ό γενναίος ήρωας τού '21, «έθνη χωρίς πίστη στον Θεό και αγάπη στην πατρίδα δεν υπάρχουν». . . Δεν θα είναι μακριά ή εποχή, πού ό τόπος μας θα κυριευτεί από αλλόπιστους, αλλόθρησκους και αντίχριστους και αυτοί θα τον διαφεντεύουν, αν εμείς , σήμερα, δεν είμαστε προνοητικοί και σώφρονες «Στώμεν καλώς». «Πρόσχωμεν». «Οι καιροί ου μενετοί».

Ανάλογες επισημάνσεις γίνονταν -και γίνονται-κάθε φορά, πού εδημιουργείτο αφορμή από αιρετικές και παραθρησκευτικές ομάδες, με ανάλογα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και Ραδιοφωνικές εκπομπές, για ενημέρωση των χριστιανών.  Για το σκοπό αυτό γίνονταν και γίνονται δημοσιεύματα στο περιοδικό της ιεράς Μητρόπολής μας «ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ», όπου υπάρχει ιδιαίτερη αντιαιρετική στήλη.

3. Ή θέση μας απέναντι  σ' αυτή την πραγματικότητα.

Ή επίγνωση και ή βεβαιότητα πού έχουμε, αδελφοί, με βάση τη φανερωμένη στον κόσμο χριστιανική μας Ορθόδοξη πίστη από τον ίδιο τον ζωντανό και αληθινό θεό είναι, ότι «ό Κύριος Ιησούς Χριστός είναι ό σαρκωμένος Υιός και Λόγος του Πατέρα Θεού, ή μόνη πηγή της αλήθειας-είναι Αυτός πού έφερε στον κόσμο την αλήθεια», όπως επισημαίνει ό ευαγγελιστής Ιωάννης στον θαυμάσιο πρόλογο του ευαγγελίου του (Ιωάν. 1, 14-17 •14, 6) και ότι «ό ζωντανός θεός μάς κάλεσε από το σκοτάδι του ψεύδους στο φως της αλήθειας του», όπως λέγει ό μέγας Απόστολος Πέτρος (Α' Πετρ. 29). Είναι επιβεβαιωτικά και όσα γράφει ό μέγας Απόστολος των Εθνών στην αρχή της προς Εβραίους επιστολής του: «Ο Πατέρας Θεός, λέγει, αφού τα παλιά χρόνια μίλησε στους προπάτορές μας πολλές φορές και με πολλούς τρόπους με τούς Προφήτες, σ' αυτούς εδώ τούς έσχατους καιρούς μίλησε σ' εμάς με τον Υιό Του Ιησού Χριστό» (Εβρ. 1, 1). Αυτή τη μοναδική και σωτήρια αλήθεια Του άφησε ό Χριστός στους Αποστόλους και στην Εκκλησία Του πού ίδρυσε με αυτούς και όσους πίστεψαν στο κήρυγμά Του και στο κήρυγμα των Απόστολων Του, πού έστειλε στον κόσμο, για να την κηρύξουν και να την διαδώσουν σ' όλη την κτίση, ως βάση αληθινής πίστης και πηγή σωτηρίας (Ματθ. 16, 18-28, 19-20. Μάρκ. 16, 15-16).

Εμείς οι Κληρικοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού και των Απόστολων είμαστε συνεχιστές των Αποστόλων.  Όπως εκείνοι και εμείς «υπέρ τού ονόματος τού Χριστού εξήλθομεν» (Γ' Ιω. 7, 8) Όπως εκείνοι  και εμείς είμαστε θεματοφύλακες, διάκονοι και διαγγελείς- κήρυκες-αυτής της μοναδικής αλήθειας τού Χριστού.  'Έχουμε καθήκον και ευθύνη να γνωρίζουμε καλά αύτη την αλήθεια και «να είμαστε συνεργοί και υποστηρικτές αυτής της αλήθειας »(Γ' Ίω. 8). Γιατί αυτή ή μοναδική και σωτήρια αλήθεια πολεμείται από το Διάβολο, «τον πατέρα τού ψεύδους»(Ίω. 8, 44), από την αρχή της φανέρωσής της στον κόσμο και κινδυνεύει να αλλοιωθεί και να καταργηθεί. Ό πόλεμος γίνεται μέσα από τις διάφορες αιρετικές και άλλες διδασκαλίες πλάνης, πού εμπνέει ό Διάβολος στους αιρετικούς ψευδοδιδασκάλους και ψευδοπροφήτες του σε όλες τις εποχές. Ή 'Εκκλησία μας, με τη χάρη και το φωτισμό τού Θεού Αγίου Πνεύματος πού την κυβερνά, αντιμετώπισε πλειάδα αιρετικών και άλλων διδασκαλιών με τούς άγιους και θεοφόρους Πατέρες μας, και κράτησε ακέραιη και ανόθευτη αυτή τη σωτήρια αλήθεια τού Χριστού και των Αποστόλων, ως βάση και θεμέλιο της άγιας πίστης της.

Πρέπει, αδελφοί, πάντοτε να ηχεί στα ευήκοα ώτα μας ή θερμή προτροπή και συμβουλή τού Αποστόλου Παύλου στους πρεσβυτέρους της Εφέσου :«Αδελφοί, προσέχετε τον εαυτό σας και όλο το ποίμνιο στο όποιο το Πνεύμα το 'Άγιο σάς τοποθέτησε επισκόπους-υπεύθυνους-για να ποιμαίνετε την Εκκλησία του Κυρίου και Θεού-Ιησού Χριστού-πού την περιποιήθηκε-τη φρόντισε-και την έκαμε δική Του με το Αίμα Του. Εγώ το ξέρω καλά, ότι αφού φύγω από κοντά σας θα μπουν μέσα σε σας στις Εκκλησίες, στις συνάξεις σας-λύκοι άγριοι, δηλ. ψευδοδιδάσκαλοι, οι όποιοι δεν θα λυπηθούν το ποίμνιο, τούς πιστούς. Ακόμα και από ανθρώπους πού είναι ανάμεσα σας θα βγουν πρόσωπα πού θα διδάσκουν πλάνες, για να παρασύρουν τούς πιστούς με το μέρος τους. Γι' αυτό να είσθε πάντα άγρυπνοι» (Πράξ. 20, 28-31).

Χρειάζεται, λοιπόν, προσοχή από όλους εμάς.  Γιατί, πάντοτε και σήμερα, όπως τόνιζε ό ιερός Χρυσόστομος,  «πίστις εστί το κινδυνευόμενον και ό της αληθείας λόγος το αδικούμενον». Και όπως επισημαίνει ό Απόστολος Παύλος, «χωρίς αληθινή πίστη είναι αδύνατο να ευαρεστήσει ό άνθρωπος το Θεό και να σωθεί» (Εβρ. 11, 8).

Σεβασμιώτατε, σεβαστοί πατέρες και αδελφοί,

Η διαπίστωση, σχετικά με την παρουσία των αιρετικών ομάδων και κινημάτων παραθρησκείας της σύγχρονης θρησκείας της « ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ» στην ιερά μας Μητρόπολη, είναι φανερή. Το πρόβλημα πού υπάρχει για τον ορθόδοξο λαό μας, για τούς πιστούς μας σε κάθε Ενορία, κυρίως από τούς «Μάρτυρες του Ιεχωβά» πού είναι ό φοβερότερος εχθρός της Εκκλησίας, είναι μεγάλο και ανησυχητικό. Είναι αδήριτη ανάγκη πνευματικής θωράκισης του ορθόδοξου λαού μας και κυρίως των νέων μας, πού, έν πολλοίς, αγνοούν την ουσία και το περιεχόμενο της χριστιανικής πίστης και είναι έκθετοι σε κάθε ιδεολογία πού περιρρέει στην κοινωνία και στα Μ. Μ. Ε. Ή κατάσταση απαιτεί ανύσταχτη επαγρύπνηση, εγρήγορση και δράση από όλους εμάς τους φύλακες της αμώμητης πίστης του Θεανθρώπου Κυρίου μας, «ευκαίρως και ακαίρως», όπως λέγει ό Απόστολος Παύλος (Β' Τιμ. 42).

Είναι σεβαστή ή αλήθεια, ότι κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος και έχει δικαίωμα να πιστεύει ο, τι θέλει» δική μας ευθύνη είναι ή προάσπιση και ή προστασία της αλήθειας του Χριστού και των πιστών ορθόδοξων χριστιανών, μελών της άγιας Εκκλησίας από κάθε μορφή πλανεμένης διδασκαλίας, με «όπλα» μας τη θερμή πίστη, το φωτισμό του Θεού Αγίου Πνεύματος, τη γνώση της αλήθειας τού Χρίστου, όπως τη διδάσκει ή αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας με τούς αγίους θεοφόρους Πατέρες και Διδασκάλους, και την ολόθερμη προσευχή μας. Πρέπει να ορθώσουμε «τείχη» πνευματικής αντίστασης, ώστε οι κάθε λογής «βάρβαροι» να μην περάσουν. Πρέπει να αρδεύσουμε και να οχυρώσουμε τις ψυχές των ορθοδόξων πιστών με τα ζωηφόρα νάματα της αλήθειας των λόγων του Χρίστου, με τη γεύση της λατρευτικής και Μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας μας, όπως έκαναν και κάνουν οι άγιοι Πατέρες μας. Έτσι, θα τούς στηρίξουμε «στο ακλόνητο θεμέλιο της ζωής πού υπάρχει, δηλ. στον Ιησού Χριστό», όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος (Α' Κορ. 3)

Πιστεύω, ότι τα θέματα των Ιερατικών μας Συνάξεων της φετινής ιεραποστολικής περιόδου, οι εισηγήσεις των ικανών και εμπείρων ομιλητών, και ό διάλογος πού θα ακλουθεί, θα γίνουν αφορμή ευαισθητοποίησης και πηγή γνώσης για όλους εμάς, ώστε να γίνουμε ικανοί να φέρουμε με επιτυχία «εις πέρας» το έργο πού έχουμε αναλάβει ως «καλοί ποιμένες» και ως «φύλακες της πίστεως». Έκτος αυτού, υπάρχουν πολλά σχετικά βιβλία και φυλλάδια, από τα όποια μπορούμε να ενημερωθούμε, αρκεί να έχουμε ιεραποστολικό ζήλο και ενδιαφέρον, όπως συμβαίνει στα κινήματα των αιρετικών και της παραθρησκείας. «Ό ιερέας, λέγει ό μέγας Βασίλειος, είναι έρεισμα-στήριγμα πατρίδος/Εκκλησίας κόσμος-στολίδι, στύλος και εδραίωνα της αλήθειας, στερέωμα της εις Χριστόν πίστεως, οικείοις ασφάλεια, δυσμαχότατος τοις υπενάντιους, φύλαξ πατρώων θεσμών, νεωτεροποιίας εχθρός» (Ρ6. 32, 305). Όλοι οι εχθροί της πίστης εφορμούν ως «λύκοι άρπαγες» (Ματθ. 7, 15).

Ας έρθουμε, αδελφοί, στο ύφος των περιστάσεων. Ο εχθρός είναι εντός των τειχών. Ας είμαστε άγρυπνοι και έτοιμοι, υπεύθυνοι στο καθήκον μας με τη χάρη του Κυρίου μας, πού είναι ή δύναμή μας (Λουκ. 21, 15). Όταν όλοι οι πολέμιοι της πίστης μας δραστηριοποιούνται, εμείς δεν πρέπει να μένουμε άπραγοι. Ορθοδοξία σημαίνει ομολογία, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου και την παράδοση των Αγίων Πατέρων μας. Ας μάς συνέχει πάντοτε το βάρος αυτής της μεγάλης και ιερής ευθύνης. Το Γραφείο επί των αιρέσεων και αντιαιρετικής δράσης της Μητρόπολής μας είναι πρόθυμο, πάντοτε, για κάθε βοήθεια και συνεργασία, με κάθε έν Χριστώ αδελφό. Ό λόγος του Αποστόλου Παύλου για όλους μας είναι κατηγορηματικός: «Σύ δε νήφε εν πάσι, κακοπάθησον, έργον ποίησον ευαγγελιστού, την διακονίαν σου πληροφόρησον »(Β' Τιμ. 4, 5). Σάς ευχαριστώ. Εύχεστε.


ΦωτογραφίεςΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ