Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Συνέντευξη του Μητρ. Δημητριάδος κ. Ιγνατίου για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο (Romfea.gr 29/1/2013)

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου, 2013



   Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, υπήρξε ένας άνθρωπος που μίλησε στις καρδιές όλων των Ελλήνων, μικρών και μεγάλων με την παρρησία της ρητορείας που του έδωσε ο Θεός χαρισματικά.

    Έτσι για μια ακόμη χρονιά, με αφορμή τα πέντε χρόνια από την κοίμησή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, τιμούμε την μνήμη του με μια αφιερωματική συνέντευξη από έναν άνθρωπο, που έζησε κοντά στον μεγάλο αυτό άνθρωπο.

  Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος μιλά αποκλειστικά, στον Θεολόγο και Δημοσιογράφο της Romfea.gr Γιώργο Φερδή.

   Ο κ. Ιγνάτιος μιλάει για το έργο του Χριστόδουλου στην Μητρόπολή Δημητριάδος, για τον χαρακτήρα του και για τα τάλαντα που όπως είπε κατείχε.

Σεβασμιώτατε, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την γνωριμία σας με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο;

   «Όπως ξέρετε προέρχομαι από την Συνοδική Μονή Παναγία Χρυσοπηγή στην οποία ο Μακαριστός ήταν ιδρυτικό μέλος, βέβαια όταν εγώ εισήλθα στην Μονή αυτός μόλις είχε εκλεγεί στην Μητρόπολη Δημητριάδος, εν τούτης είχα πολλές ευκαιρίες να συνυπάρξω μαζί του σε πολλά ταξίδια και αποστολές και όποτε ήταν στο Μοναστήρι είχαμε την χαρά να τον παρακολουθούμε και να τον ακούμε, και έτσι είχα μια ελάχιστη αλλά ουσιαστική επαφή με την Μητρόπολη Δημητριάδος.

   Η αίσθησή μου είναι ότι είναι ένας άνθρωπός, αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν Αστέρι, ένας πολυταλαντούχος άνθρωπος, είχαμε τον κοινό πνευματικό πατέρα και μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει αυτό γιατί ο Μητροπολίτης Καλλίνικος άφηνε και αφήνει την δυνατότητα στα πνευματικά του παιδιά να φτάνουν στα άκρα τις ικανότητες να προσφέρουν μέσα στην Εκκλησία, έτσι λοιπόν τα χαρίσματα του Χριστοδούλου βρήκανε μεγάλη δυνατότητα να καλλιεργηθούν και να γίνουν πολλή δημιουργικά και αποδοτικά μέσα στην Εκκλησία. 

   Ως Μητροπολίτης Δημητριάδος ανέπτυξε ένα μεγάλο ποιμαντικό έργο και λειτούργησε στο θέμα της επικοινωνίας με τους ανθρώπους, όλοι θεωρούσαν και θεωρούν ότι ήταν φίλοι του και αυτό είναι πολλή σημαντικό, όλους τους γνώριζε με τα μικρά τους ονόματα και αυτό μετρά πολλή και βέβαια συνέβαλε πολλή στην μόρφωση του κλήρου σε νέες δομές αφήνοντας παντού ένα μεγάλο έργο και μια έντονη σφραγίδα κάτι που οπωσδήποτε μετρά στον διάδοχο του γιατί πρέπει πλέον να αγωνιστεί πολύ για να ανταποκριθεί.

   Σίγουρα έχουμε έναν άνθρωπο που όπου και αν πέρασε άφησε πολύ έντονα τα ίχνη του γιατί ήτανε εκ των πραγμάτων προικισμένος με πολλά τάλαντα από τον Θεό».

Πιο είναι το επίπεδο του κλήρου και του λαού στην Μητρόπολη Δημητριάδος μετά την άνοδο του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο;

   «Σε ότι αφορά τον κλήρο της Μητρόπολης Δημητριάδος πρέπει να πω ότι χάρη στις δικές του φροντίδες είναι από τις Μητροπόλεις που έχουν τους πλέουν μορφωμένους κληρικούς, βέβαια πολλοί από αυτούς τον ακολούθησαν στην Αθήνα και μια ομάδα είναι Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, εν τούτοις έμεινε η παρακαταθήκη και πολλοί έγγαμοι κληρικοί έχουν εξαιρετικά μορφωτικά προσόντα και χάρη σε αυτό μπορούμε και εμείς να συνεχίσουμε το έργο που παραλάβαμε».

Απέδωσε κατά την γνώμη σας καρπούς η προσπάθεια να περάσει στους νέους  τον εκκλησιαστικό λόγο με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο;

   «Αναμφισβήτητα. Ήταν βέβαια τόσο εντυπωσιακή η παρουσία του στην Ελλάδα πλέον από την ημέρα της εκλογής του όπου να σας πω ένα μικρό περιστατικό για να καταλάβετε πόσο επίδραση είχε και στα μικρά παιδιά «πήγα στον βόλο και μου είπε ένας κληρικός, ελάτε να γνωρίσετε την εγγονή μου και ρωτήστε την τι θέλει να γίνει άμα μεγαλώσει, αφού την ρώτησα μου απάντησε με χαρά 'Αρχιεπίσκοπος» αυτό είναι η τεράστια επίδραση του Χριστοδούλου, και αν στο παιδάκι μας προκαλεί γέλιο αυτό δείχνει πόσο αυθεντικά μίλησε στις καρδιές όλων των Ελλήνων μικρών και μεγάλων, είχε το μεγάλο προσόν να έχει αμεσότητα, ο λόγος του να γίνεται αποδεκτός, ήξερε σε ποιους μιλάει κάθε φορά και γνώριζε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον  να εκφράζει την ψυχή του Έλληνα. Νομίζω στην εποχή μας δεν βρέθηκε κάποιος που να μπορεί να το ξεπεράσει».

Τι σχέση πρέπει να έχει κατά την γνώμη σας η Εκκλησία με τα Μ.Μ.Ε;

   «Να τα αξιοποιεί αλλά να μην τα αφήνει να τον χρησιμοποιούν. Αυτό είναι μια λεπτή διαφορά, πρέπει να έχουμε την διάκριση όπως λέμε εμείς στην Εκκλησιαστική γλώσσα, να αξιοποιούμε στο έπακρο τα ΜΜΕ αλλά να ξέρουμε πότε τα ΜΜΕ τείνουν να γίνουν  ανθρωποφάγα και δυστυχώς στην εποχή μας υπάρχει αυτό.

   Άρα όποιος έχει εμπειρία από τα ΜΜΕ πρέπει να τα αξιοποιήσει με μέτρο, να ξέρει που και πώς θα μιλήσει, τα ΜΜΕ είναι αντιφάγα πολλές φορές».

 

 





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ