Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Επιμορφωτικές δράσεις του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης»

Τετάρτη, 9 Μαρτίου, 20112η Διάλεξη Α΄ Κύκλου Μουσικολογικών Διαλέξεων - Άνοιξη 2011

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Μαρτίου στην κατάμεστη αίθουσα του Πολυχώρου Τέχνης του Ωδείου Γ. Φουντούλη, (Αντωνοπούλου 17) στο Βόλο, με εξαιρετική επιτυχία, η πρώτη διάλεξη του "Α' ΚΥΚΛΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ - ΑΝΟΙΞΗ 2011", που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Βόλου, σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Β/βάθμιας Εκπ/σης Μαγνησίας.

Ομιλητής ήταν ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Καθηγητής βυζαντινής μουσικής - Πρωτοψάλτης κ. Κυριακής Νικολέρης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "περί των έλξεων των κλιμάκων των διατονικών ήχων του βυζαντινού μέλους"

Η διάλεξη προκάλεσε σοβαρότατο διάλογο και έντονο προβληματισμό μεταξύ των Ιεροψαλτών, οι οποίοι, αφήνοντας κατά μέρος κάθε προκατάληψη και άρνηση, συμμετείχαν με ζωηρό ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

Χωρίς να τεθούν στεγανά και με σύνθημα "η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ της Ψαλτικής Τέχνης είναι προσωπική υπόθεση, εφόσον κινείται εντός των πλαισίων της παραδόσεως", η πρώτη αυτή διάλεξη έβαλε τα θεμέλια για εξαιρετική συνέχεια των σχετικών  εκδηλώσεων.

Η επόμενη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011, στις 11:30 π.μ. στον Πολυχώρο Τέχνης Ωδείου Φουντούλη (Αντωνοπούλου 17) στο Βόλο.

Εισηγήτρια θα είναι η κ. Σέβη Μαζέρα - Μάμαλη, Μουσικολόγος - δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας - καθηγήτρια / solist πιάνου, Επιστημονική συνεργάτης της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων.

Η κ. Μαζέρα θα μιλήσει με θέμα "η Ελληνική μουσική από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο και στη σύγχρονη Ελλάδα"

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ