Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Παρουσιάστηκαν στην Αθήνα το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2013



    Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Θεολογία Διαλεγόμενη: Το έργο και οι εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/3, στην κατάμεστη Αίθουσα Οπτικοακουστικών Μέσων της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, παρουσία πλήθους καθηγητών και φοιτητών και από τα δύο Τμήματα της Σχολής.

    Η εκδήλωση άνοιξε με την καθιερωμένη προσευχή και εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, καθηγητής Μάριος Μπέγζος, ο οποίος εξήρε τη σπουδαιότητα του έργου που επιτελείται στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, που συνίσταται στον μοναδικό στο είδος του συνδυασμό διοργάνωσης διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, επιμορφωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς και υψηλού επιπέδου εκδοτικού προγράμματος. Ο κ. Μπέσγος κάλεσε τους φοιτητές της Σχολής να εμπνευστούν από τη δημιουργικότητα της Ακαδημίας του Βόλου και να ανακαλύψουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η σοβαρή σπουδή της Θεολογίας.

    Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας καθηγήτρια Βελουδία Παπαδοπούλου, υπογράμμισε τη σημασία του πολύπλευρου έργου της Ακαδημίας στην αναζήτηση ενός γνήσιου εκκλησιαστικά και ενήμερου θεολογικά και επιστημονικά θεολογικού λόγου.

    Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος του Δ. Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, μίλησε στη σύντομη παρέμβασή του, για τη διαρκή σχοινοβασία που συνιστά το έργο της Ακαδημίας, για τις γόνιμες προκλήσεις που αυτό θέτει, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι και υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες η Ακαδημία θα συνεχίζει να διακονεί την ανανέωση του θεολογικού λόγου και της εκκλησιαστικής πράξης.

    Στην Στρόγγυλη Τράπεζα που ακολούθησε συμμετείχαν οι: Γεώργιος Φίλιας, Πρόεδρος και Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών (λόγω εκτάκτου απουσίας του η εισήγησή του διαβάστηκε από την Επικ. Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας Κίρκη Κεφαλέα), Κωνσταντίνος Κορναράκης, Επικ. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής.

     Ο κ. Καλαϊτζίδης μίλησε για το έργο της Ακαδημίας με όρους διαλόγου της Εκκλησίας και της Θεολογίας με το σύγχρονο κόσμο, παρουσιάζοντας επιμέρους πτυχές του και ιδιαίτερα τη συνεργασία της Ακαδημίας με θεολογικά, ακαδημαϊκά και οικουμενικά ιδρύματα και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, την καινοτόμο θεματολογία που εισηγήθηκε και καθιέρωσε η Ακαδημία και που επικεντρώνεται στο διάλογο της Ορθοδοξίας με το σύγχρονο κόσμο, καθώς και τις εκδόσεις, στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες, που πραγματοποιήθηκαν με την πρωτοβουλία και την επιμέλεια της Ακαδημίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαϊτζίδης, αναδεικνύοντας το διαλογικό ήθος της Εκκλησίας και της θεολογίας, «μια Εκκλησία που δεν διαλέγεται με τον κόσμο και τα προβλήματά του, που δεν συνομιλεί με την ετερότητα του "άλλου" και με ό,τι αυτός κομίζει, παύει κατ' ουσίαν να λειτουργεί ως Εκκλησία, γιατί αρνείται τη σημαντικότερη, ίσως, συνέπεια της Ενσάρκωσης: την εν Xριστώ ανακεφαλαίωση σύνολης της κτιστής δημιουργίας (Eφ. 1:10· πρβλ. Εφ. 3:2, Γαλ. 3:28, 4:4, Kολ. 1:16, 3:11), την πρόσληψη δηλ. και μεταμόρφωση του κτιστού από το άκτιστο, την ανάληψη στο πρόσωπο του Ενανθρωπήσαντος Υιού και Λόγου του Θεού ολόκληρης της ανθρώπινης φύσης και Ιστορίας, όλης της τραγικότητας και της αναζήτησης του εξόριστου από τον παράδεισο ανθρώπου. [...] Η αναγκαιότητα όμως και το επιτακτικό καθήκον του διαλόγου, το διαλογικό ήθος της Ορθοδοξίας, με άλλα λόγια, απορρέει τόσο από τη θεολογική της αυτοσυνειδησία όσο και από τη φύση της Τριαδικής Θεότητας, που δεν είναι άλλο από κοινωνία αγαπώμενων και διαλεγόμενων Θείων προσώπων, καθώς τo ίδιο το Θείο Είναι, ο Τριαδικός τρόπος υπάρξεως, κατανοείται από την Πατερική Θεολογία, αλλά και από τη σύγχρονη Ορθόδοξη Θεολογία και μάλιστα την ελληνόφωνη, ως «Είναι εν κοινωνία», ως «Είναι εν διαλόγω» [...] Αυτό ακριβώς το έργο και το καθήκον του διαλόγου με το σύγχρονο κόσμο διακονεί, για δεκατρία ήδη χρόνια, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου».

     Ο κ. Φίλιας στην εισήγησή του ασχολήθηκε διεξοδικά με τέσσερις από τις εκδόσεις της Ακαδημίας (Ισλάμ και Φονταμενταλισμός-Ορθοδοξία και Παγκοσμιοποίηση, Φύλο και Θρησκεία-Η θέση της γυναίκας στην Εκκλησία, στις εκδόσεις Ίνδικτος, 2004, Η ορθόδοξη θεολογία στον 21ο αιώνα, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διοκλείας Κάλλιστου Ware, στις εκδόσεις Ίνδικτος, 2005, Ορθοδοξία και Νεωτερικότητα-Προλεγόμενα, του Παντελή Καλαϊτζίδη), παρουσιάζοντας αναλυτικά τις επιμέρους συμβολές των θεολόγων-συγγραφέων των υπόψιν τόμων και εξαίροντας την πρωτοτυπία και το δυναμισμό που αποπνέουν οι δημοσιεύσεις της Ακαδημίας.

    Ο κ. Κορναράκης ασχολήθηκε ειδικότερα με τους συλλογικούς τόμους Εκκλησία και Εσχατολογία (Καστανιώτης, 2003), Ορθοδοξία και Νεωτερικότητα (Ίνδικτος, 2007), Αναταράξεις στη μεταπολεμική Θεολογία. Η «Θεολογία του '60» (Ίνδικτος, 2009), Βιβλική Θεολογία της Απελευθέρωσης, Πατερική Θεολογία και αμφισημίες της νεωτερικότητας σε ορθόδοξη και οικουμενική προοπτική (Ίνδικτος, 2012). Επεσήμανε ότι η Ακαδημία του Βόλου συμβάλλει ουσιαστικά στις Θεολογικές σπουδές επαναφέροντας στο προσκήνιο τις Βιβλικές σπουδές ως θεμέλιο της Πατερικής Θεολογίας και ανοίγοντας το ζήτημα της συναφειακότητας των Πατερικών κειμένων. Τούτο το τελευταίο, εάν το δούμε με νηφαλιότητα έχει δύο όψεις, σημείωσε ο κ. Κορναράκης: «είναι δηλαδή σαφές ότι η πολιτισμική κληρονομιά των Πατέρων δεν μπορεί να ωφελήσει τον σύγχρονο άνθρωπο εάν αυτός δεν έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει το βάθος της και την προοπτική της.... Επομένως, θα πρέπει να δούμε ξανά το πνεύμα της νεοπατερικής συνθέσεως του π. Φλωρόφσκυ κάτω από το πρίσμα μιας Πατερικής μεταερμηνείας. Ο Πατερικός λόγος προβάλλει ως κριτήριο πολιτισμού τη βιωματική στάση του ανθρώπου έναντι του γεγονότος της Σάρκωσης του Λόγου και η ανθρωπολογική αυτή αρχή αποτελεί δυνατότητα συνεχούς μεταερμηνείας του Πατερικού λόγου, ο οποίος σε άλλη περίπτωση θα υποβιβαζόταν σε ένα λόγο «κλειστό» ή παρωχημένο»

 

    Η εκδήλωση υπάρχει μαγνητοσκοπημένη στο κανάλι  intv. Και μπορείτε να τη δείτε πατώντας     http://intv.gr/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=386&Itemid=78&category_id=7

 

    Την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν στον ιστότοπο (www.acadimia.gr) της Ακαδημίας και οι εισηγήσεις των ομιλητών.

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ