Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Υπέρ των αδυνάτων η Εκκλησιαστική περιουσία Άρθρο της Γλυκερίας Υδραίου στην Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2013



Ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος τονίζει ότι μπορεί να αξιοποιηθεί με προϋποθέσεις

Επικροτεί την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ο κ. Ιγνάτιος

    Η Εκκλησιαστική περιουσία μπορεί να προσφερθεί για την στήριξη των οικονομικά αδυνάτων, εφόσον δημιουργηθούν προϋποθέσεις αξιοποίησης. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ερωτηθείς σχετικά με την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, να θέσει στην διάθεση του Κυπριακού λαού την Εκκλησιαστική περιουσία της Μεγαλονήσου. «Νομίζω ότι έκανε το αυτονόητο, αυτό που θα έκανε ο κάθε Αρχιεπίσκοπος στην θέση του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιγνάτιος, προσθέτοντας παράλληλα ότι «στην Κύπρο ειδικά,  η Εκκλησία υπήρξε εθναρχούσα Εκκλησία και ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε αναλάβει να φέρει το νησί σε ελευθερία και ανέλαβε και προεδρικά καθήκοντα».

    Κατά συνέπεια «η Κυπριακή Εκκλησία, χάρη στον πρόεδρο Μακάριο, είχε διασφαλίσει τα περιουσιακά στοιχεία ενοποιημένα, εξαιρετικά αξιοποιημένα, και έτσι έχει όλες τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες αυτό που λέει στα λόγια, όντως να το κάνει και στην πράξη. Και η ευχή μας είναι αυτή η πράξη και η στάση της Εκκλησίας για άλλη μια φορά στον ελληνισμό και ιδιαίτερα στην Κύπρο, να έχει καλά αποτελέσματα και να δώσει την λύση που όλοι επιθυμούμε για το νησί» προσέθεσε ο Σεβασμιότατος.

    Απαντώντας στο ερώτημα που διατυπώνει μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού, γιατί δεν έπραξε κάτι ανάλογο η Ελλαδική Εκκλησία, σε εποχές κρίσης, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «και η Εκκλησία της Ελλάδος το έχει κάνει επανειλημμένα στα 200 χρόνια σχεδόν του ελεύθερου Ελληνικού κράτους» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «έχει ουσιαστικά αποδώσει το 96% της περιουσίας της,  όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Διαχειρίζεται το 4%,  με το 3% να είναι δεσμευμένο και πολλές φορές μάλιστα με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις,  που δεν εφαρμόζονται».

    Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι προσφέρεται αυτή η Εκκλησιαστική περιουσία,  εφόσον δημιουργηθούν προϋποθέσεις αξιοποίησης, προκειμένου να γίνει κοινωνικό έργο και να δοθεί στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στην Ελλάδα». Αναλύοντας, τέλος, την έννοια των «προϋποθέσεων» που απαιτούνται για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος των αδυνάτων, ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι «η Εκκλησία σήμερα καλείται να διαχειριστεί την περιουσία προς όφελος του λαού στην Ελλάδα,  εφόσον όμως διασφαλιστεί όντως ότι αυτό θα είναι προς όφελος των αδυνάτων και των ακτημόνων». Κλείνοντας, ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση να αξιοποιηθούν αγροτικές εκτάσεις προκειμένου να καλλιεργηθούν από νέους,  που θα επιστρέψουν στην αγροτική ζωή».

 

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ