Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Εγκύκλιος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου για την φύλαξη των Ιερών Λειψάνων

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2013



   Την προσοχή των Εφημερίων των ενοριών, όσο και των Ηγουμενοσυμβουλίων των Ιερών Μονών της Τοπικής Εκκλησίας, σχετικώς προς το ζήτημα της φύλαξης των Ιερών Λειψάνων, εφιστά, με Εγκύκλιο Σημείωμά του (24/4), ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Η σύσταση του Μητροπολίτου έρχεται σε συνέχεια αναλόγων προτροπών, στο πρόσφατο παρελθόν, σχετικώς με την φύλαξη και προστασία των Ιερών Ναών και Μονών της επαρχίας μας.

   Στο εν λόγω Εγκύκλιο Σημείωμα ο κ. Ιγνάτιος αναφέρεται σε κρούσματα κλοπής Ιερών Λειψάνων από διάφορα μέρη της Ελλάδος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, το Ιερό Λείψανο της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, από την ομώνυμη Ιερά Μονή της Χαλκιδικής και του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου από την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου.

   Κατόπιν, προχωρεί σε συγκεκριμένες συστάσεις για την αποφυγή αναλόγων φαινομένων στην Τοπική μας Εκκλησία:

1.     Να μη διευκολύνεται η έξοδος Ιερών Λειψάνων από τους Ναούς και τις Μονές για προσκύνηση σε άλλα μέρη της χώρας. Αν αυτό κριθεί απαραίτητο, θα γίνεται μόνο με έγγραφη άδεια του Μητροπολίτου.

2.     Θα ζητείται έγγραφη άδεια του Μητροπολίτου ακόμη και για την μετακίνηση Ιερών Λειψάνων εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως

3.     Απαγορεύεται ρητώς η μεταφορά Ιερών Λειψάνων στο εξωτερικό

4.     Απαγορεύεται η έκθεση προς προσκύνηση από τους πιστούς Ιερών Λειψάνων που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές Κληρικών. Αν αυτό κριθεί απαραίτητο, π.χ. σε κάποια εορταστική εκδήλωση, θα γίνεται μόνο με την γραπτή άδεια του Μητροπολίτου

5.     Θα γίνει καταγραφή όλων των Ιερών Λειψάνων που φυλάσσονται σε Ιερούς Ναούς, Μονές και ιδιωτικές συλλογές, προκειμένου η Ιερά Μητρόπολη να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για αυτά και για τον τρόπο της αποκτήσεώς τους.

   Τέλος, ο κ. Ιγνάτιος επαναλαμβάνει την προτροπή του για την τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας στους Ιερούς Ναούς και στις Ιερές Μονές όπου φυλάσσονται Ιερά Λείψανα και Κειμήλια, που αποτελούν ακριβό κομμάτι της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ