Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ο ρατσισμός η μεγαλύτερη κατάντια για τους Ορθοδόξους και τους Έλληνες». Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Κωνσταντίνου στο Βόλο (+video)
Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, με επίκεντρο του εορτασμού τον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό της παραλίας του Βόλου.
Την παραμονή τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τον οποίο πλαισίωσε πλειάδα Κληρικών της πόλης και πλήθος ευλαβών προσκυνητών, ενώ παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ. Ζέτα Μακρή και Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων στην παραλία της πόλης, με κατεύθυνση το μνημείο των Ηρώων. Εκεί τελέστηκε η Αρτοκλασία και αμέσως μετά ο κ. Ιγνάτιος εκφώνησε επίκαιρο πανηγυρικό λόγο.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος συνέδεσε την μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου με την επέτειο των 1700 ετών από την έκδοση του διατάγματος των Μεδιολάνων, σημειώνοντας ότι με την απόφαση εκείνη «ο Μέγας Κωνσταντίνος δημιούργησε τις προϋποθέσεις οι άνθρωποι να θρησκεύουν ελεύθερα, να μπορούν να λατρεύουν το Θεό χωρίς φόβο, να μπορούν να αναζητούν και να βρίσκουν τον αληθινό Θεό. Και ήταν αυτό το τόσο σημαντικό και κοσμοϊστορικό κείμενο, που έδωσε τη δυνατότητα στην πίστη του Χριστού, στη Χριστιανική πίστη και Εκκλησία να αναπτυχθεί, πλέον, ελεύθερα».
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην επικαιρότητα του Διατάγματος των Μεδιολάνων στην εποχή μας, καθώς, όπως είπε «το θέμα της ανεξιθρησκίας, 1700 χρόνια μετά, είναι και πάλι επίκαιρο, γιατί δυστυχώς, δεν κατόρθωσε η ανθρωπότητα να διασφαλίσει την ελευθερία της θρησκείας και της πίστεως σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Και ακόμη περισσότερο, εδώ στη δική μας γειτονιά, ως μη όφειλε, ιδιαίτερα τούτον τον καιρό, αναπτύσσονται δυνάμεις και δημιουργούνται εξελίξεις που έχουν ως αποτέλεσμα τον απηνή διωγμό ιδιαίτερα των Χριστιανών..... Ήδη υπάρχουν θύματα και Μάρτυρες της πίστεως του Χριστού και όπως γνωρίζετε, έχουν απαχθεί δύο Επίσκοποι, ο ένας εξ' αυτών της δικής μας Ορθοδόξου Εκκλησίας και εδώ και περίπου τριάντα ημέρες έχουν χαθεί τα ίχνη τους και κανείς δεν ξέρει αν ζουν ή αν έχουν χάσει τη ζωή τους. Φαινόμενα που δεν ξέρω πόσο μπορούν να ταυτιστούν με τον 21ο αι. της τεχνολογίας, της επικοινωνίας, της επιστήμης. Να όμως, που και πάλι η θρησκεία, δυστυχώς, στα χέρια κάποιων γίνεται όργανο πολιτικής και βεβαίως η φανατική πλευρά της θρησκείας είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο σε αυτόν τον κόσμο. Και τα φαινόμενα ακριβώς του φονταμενταλισμού έχουν αναδειχθεί μέσα στο χώρο των θρησκειών, ως μη όφειλε, για να εξυπηρετήσουν, τίς οίδε, συμφέροντα και συγκυρίες...».
Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε και πάλι την ανάγκη σεβασμού του ανθρωπίνου προσώπου, στοιχείο που διαπνέει το πνεύμα και τον λόγο του Ευαγγελίου και επεσήμανε: «ο κάθε άλλος άνθρωπος είναι μια ζωντανή εικόνα του Θεού, απ' όπου κι αν προέρχεται, σε ό,τι κι αν πιστεύει, όποιος κι αν είναι και δεν αρμόζει στους Ορθοδόξους και μάλιστα στους Έλληνες να ξεχωρίζουν ανθρώπους, να υποτιμούν ανθρώπους, να προπηλακίζουν ανθρώπους, γιατί δεν είναι του δικού μας χρώματος, της δικής μας φυλής, της δικής μας πίστεως. Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια για τους Ορθοδόξους και μάλιστα τους Έλληνες απ' αυτή. Έχουμε καταγράψει μια οικουμενική ιστορία σε αυτό τον κόσμο και όλοι στρέφονται προς εμάς για τον αρχαίο μας πολιτισμό, για την ορθόδοξη πίστη μας, για τους Μάρτυρες και τους Αγίους μας. Πώς είναι δυνατόν να ανεχθούμε τέτοια φαινόμενα; Καταλαβαίνω την κρίση, ξέρω πολύ καλά τα προβλήματα, ζω ανάμεσά σας. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί επ' ουδενί, να ενδώσουμε και να υποχωρήσουμε στο κήρυγμα της αγάπης, στο κήρυγμα του σεβασμού του άλλου και της διαφορετικότητας. Τότε θα έχουμε προδώσει τον Χριστό και το Ευαγγέλιο Του. Όσο θα παραμένω Επίσκοπος του Χριστού σε αυτό τον τόπο, μαζί με τους ιερείς μου και θέλω να πιστεύω και με όλους σας, θα υπερασπίζουμε τον κάθε άνθρωπο ως ζωντανή εικόνα του Θεού και θα τον διακονούμε, χωρίς κανένα να ξεχωρίζουμε. Αυτή είναι η πίστη μας, αυτή είναι η παράδοσή μας, αυτή είναι η ζωή μας. Και αυτό θα πρέπει όλοι να το κατανοήσουν ...».
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Δαμασκηνός.