Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Δημητριάδος: ''Ως ποιμένες πρέπει να έχουμε συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω μας'' Αναδημοσίευση από Romfea.gr

Πέμπτη, 23 Μαϊου, 2013



Αναδημοσίευση από Romfea.gr

Στο Ράδιο "Αθήνα 9.84" και τον Άρη Τόλιο, μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος μιλώντας για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων τόνισε: «Μην ξεχνάτε ότι φέτος γιορτάζουμε τα 1700 χρόνια από την έκδοση του λεγόμενου διατάγματος του Μεδιολάνου, του Μεγάλου Κωνσταντίνου, για την ανεξιθρησκεία. Και αυτό έχει φέρει στην επικαιρότητα την συζήτηση, διότι όντως υπάρχουν προβλήματα. Από τότε, λοιπόν, μέχρι σήμερα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον χριστιανισμό και την ορθόδοξη παράδοση, υπάρχει πάντα απόλυτος σεβασμός στο πρόσωπο του άλλου. Εμείς κηρύττουμε ότι ο καθένας είναι μια ζωντανή εικόνα του Θεού. Αυτή είναι η ορθόδοξη παράδοση και ο ελληνικός μας πολιτισμός, ο οποίος σεβάστηκε πάντοτε τους άλλους... Αυτή την στιγμή έχουμε ένα ουσιαστικά διωγμό των χριστιανών στην Μέση Ανατολή, στην Συρία τα πράγματα εξελίσσονται ραγδαία και βεβαίως για μένα το λυπηρό είναι ότι πολλοί πλέον χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως εργαλείο πολιτικής. Και αυτό δεν αρμόζει. Βλέπετε όμως ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πράγματα και πρέπει η Ευρώπη να λάβει μέτρα και να διαισθανθεί ότι δεν απέχουμε από το να υπάρξουν και στην καρδιά της αυτά τα προβλήματα, αν δεν μπορέσουμε να παρέμβουμε εγκαίρως, ακριβώς όμως στα πλαίσια του σεβασμού του άλλου, της ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας».

Ερώτηση δημοσιογράφου: Επειδή μιλάμε για ένα νομοσχέδιο, ακόμα και η ατμόσφαιρα που συζητάμε και με την Εκκλησία και με τους άλλους παράγοντες, έχει το ρόλο της σε μια λογική ψύχραιμης αντιμετώπισης, γύρω από τα ζητήματα αυτά. Έτσι δεν είναι; 

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και εξάλλου νομίζω με αυτόν τον τρόπο συμπεριφέρεται η πλειοψηφία και από το δικό μας χώρο και γενικότερα, αυτή την στιγμή εξάλλου ζούμε μια κατάσταση στην Ελλάδα πρωτόγνωρη. Δεν είχαμε άλλοτε ποτέ μια τρικομματική κυβέρνηση. Έτσι λοιπόν, νομίζω ότι ο διάλογος γίνεται ακόμη πιο αναγκαίος, απόλυτα. Η κατανόηση των πραγμάτων πρέπει να είναι σωστή, γιατί φοβάμαι ότι πολλές φορές δημιουργούνται μύθοι και παρανοήσεις και χρειάζεται σωστή ενημέρωση». 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Και μέσα από την Εκκλησία ακούγονται φοβικές, σκληρές φωνές, που αν μη τι άλλο εκπλήσσουν... 

«Εδώ έχουμε να κάνουμε και με τους χαρακτήρες των ανθρώπων. Και με το ότι η Εκκλησία μας λειτουργεί με ένα συνοδικό σύστημα που όντως, πολλές φορές, αφήνει περιθώρια σε κάποιον να εκφράσει την προσωπική του άποψη με έναν βροντώδη τρόπο και αυτό πρέπει να σας πω ότι μας πονάει. Είναι αλήθεια. Αλλά προτιμώ να σέβομαι την ελευθερία του κάθε ανθρώπου να πει έστω και τη γνώμη με την οποία εγώ δεν συμφωνώ από το να υπάρξει οποιαδήποτε δέσμευση. Απλώς πρέπει ο καθένας μας να καταλάβει, και κυρίως όταν είμαστε ποιμένες, ότι δεν εκπροσωπούμε μόνο το άτομό μας και το πρόσωπό μας. Απευθυνόμαστε σε μια ευαίσθητη κοινωνία. Πρέπει να έχουμε συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω μας και βεβαίως, όντως, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Σέβομαι τις φωνές των άλλων, όπως θέλω να σεβαστώ και το διαφορετικό του άλλου. Άρα, δεν θέλω να πάω στην πλευρά ότι πρέπει όλα να σταματήσουν από την μια στιγμή στην άλλη και να μην υπάρχει αντίδραση. Απλώς πρέπει να γίνεται με νηφαλιότητα, με πειθώ και αποτελεσματικότητα. Πολλές φορές φοβάμαι, ότι στην προσπάθειά μας να αντιδράσουμε σε κάτι, σχεδόν οδηγούμε τα πράγματα νομοτελειακά στο να επιτευχθούν τα αντίθετα αποτελέσματα».





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ