Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

«Ιεροσύνη: εξουσία και διακονία στα έργα του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου» Ομιλία του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στα ΙΘ΄ Παύλεια στη Βέροια

Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2013



    Στο Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα «Εξουσία - Διακονία κατά τον Απόστολο Παύλο», που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας, στην Αντωνάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βεροίας, στο πλαίσιο των ΙΘ΄ Παυλείων, μίλησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Το θέμα της ομιλίας του ήταν «Ιεροσύνη: εξουσία και διακονία στα έργα του Αγίου Ιγνάτιου του Θεοφόρου»

 

    Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι ο Άγιος Ιγνάτιος Αντιοχείας, ο Θεοφόρος, αποτελεί μια Εκκλησιαστική προσωπικότητα ορόσημο στην πορεία της Χριστιανικής Εκκλησίας. Αν και ανήκει στην πρώιμη μεταποστολική περίοδο, η θεολογική συμβολή του στη διαμόρφωση και εμπέδωση της εκκλησιολογικής σκέψης και αυτοσυνειδησίας της Εκκλησίας θεωρείται ως τις μέρες μας μοναδική. Ο Σεβασμιώτατος περιέγραψε με συντομία, τη Χριστοκεντρική κατανόηση της ιεροσύνης στο έργο του Αγίου Ιγνατίου, το ευχαριστιακό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή ενσαρκώνεται στην διπλή, αλληλοσυμπληρούμενη, διάστασή της ως εξουσία και διακονία, την τριπλή διάκριση που ίσως πρώτος, ο Άγιος Ιγνάτιος καθιέρωσε μεταξύ των ιερατικών βαθμών του Επισκόπου, Πρεσβυτέρου και Διακόνου, καθώς επίσης και τη μοναδική θέση και τον ρόλο του Επισκόπου. Με τη συνοπτική αυτή παρουσίαση κατέστη σαφής ο αρμονικός τρόπος θεώρησης του χαρακτήρα της ιεροσύνης, ως εξουσίας και διακονίας, όπως αναδύεται μέσα από το έργο του Αγίου Ιγνατίου, μακριά από επικίνδυνες, συχνά, παρεκτροπές που εμφανίζονται διαχρονικά στον εκκλησιαστικό βίο.

 

Ολόκληρη την ομιλία μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας εδώ.





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ