Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Θεία Λειτουργία στο ασκητήριο του Οσίου Δαμιανού του εν Κισσάβω

Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2013Με ιδιαίτερη απλότητα και ανείπωτα συναισθήματα εορτάστηκε στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, ο Άγιος Δαμιανός ο εν Κισσάβω. Η μνήμη του Αγίου τιμάται κυρίως στις 14 Φεβρουαρίου, στην καρδιά του χειμώνα, η τοπική ωστόσο παράδοση ορίζει και την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου ως πανήγυρη του Αγίου στον κυρίως τόπο της ασκήσεώς του, στο «ασκηταριό» του , το ευρισκόμενο σε χαράδρα απέναντι από τη Μονή. Κυριολεκτικά μία «ὀπή τῆς γῆς» για έναν άγιο «οὗ οὐκ ἦν ἄξιος ὁ κόσμος» (Ἑβρ. 11, 37-38).

Ένα στενό μονοπάτι, λαξευμένο στην πλαγιά του βουνού αποκόπτει τους προσκυνητές από τον περιβάλλοντα κόσμο και τους οδηγεί στο χαριτωμένο αυτό σπήλαιο όπου η ευωδία των προσευχών και των μοναστικών αγωνισμάτων του οσίου έχει σημαδέψει κάθε βράχο, κάθε σπιθαμή γης.

Αυτή η πρώτη καλοκαιρινή πανήγυρης της Ιεράς Μονής, αποτελεί ουσιαστικό σταθμό στη νεώτερη ιστορία της καθώς σηματοδοτεί την ανασύσταση και επαναλειτουργία της. Ήταν η πρώτη Κυριακή του Ιουλίου όταν για πρώτη φορά τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στο «Ασκηταριό» αμέσως μετά την άφιξη των πρώτων μελών της νέας συνοδείας, η οποία ανέλαβε τον τιτάνιο αγώνα της μεταμορφώσεως του εγκαταλελειμμένου και άγρια λεηλατημένου συγκροτήματος. Για δεκατρία χρόνια η ταπεινή αυτή εορτή του «Ασκηταριού» αναζωπυρώνει μνήμες, πόθους, σκιρτήματα, αγωνίες, ελπίδες.

Η φετινή ωστόσο εορτή αποτελεί ένα δεύτερο ορόσημο καθότι τη λάμπρυνε με την παρουσία του ως «προσκυνητής» και μυσταγωγός ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβασμιώτατος, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στο Καθολικό της Ιεράς Μονής την παραμονή της εορτής και ανήμερα ετέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο στενό και κατανυκτικό σπήλαιο στη χαράδρα. Η Θεία Λειτουργία, αναστάσιμη, πανηγυρική και συνάμα δωρική, απλή και σε πλήρη αρμονία με το χώρο και τη βιωτή του Οσίου. Η συγκίνηση και η πηγαία χαρά διακατείχε όλους τους συμπροσευχομένους και συμμετέχοντας στο Κοινό Ποτήριο.

Στην πανήγυρη αυτή παρευρέθηκαν πολλοί πιστοί οι οποίοι τιμούν τον άγιο οσιομάρτυρα τόσο από το χωριό της Ανατολής όσο και από την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον νέοι άνθρωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κούβα, την Ολλανδία, την Γερμανία, την Ιταλία, κ.λ.π., οι οποίοι συμμετέχουν σε ένα διεθνές πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς και έχουν έρθει στη Μονή για να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε διάφορα καθημερινά διακονήματα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτό το οποίο τους ωθεί να έρθουν στον συγκεκριμένο τόπο είναι η βαθύτερή τους επιθυμία να μάθουν για το Θεό και για την Ορθοδοξία. Ο Σεβασμιώτατος συνομίλησε μαζί τους και ο πατρικός του λόγος άγγιξε τις ψυχές τους και δημιούργησε προβληματισμούς αλλά και έδωσε απαντήσεις σε αγωνιώδη ερωτήματά τους. Τα υπόλοιπα είναι έργο της Χάριτος του Θεού.

Την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο 6/7, ο Σεβασμιώτατος, λειτούργησε στον Ι. Ν. Αγ. Αντωνίων Αγιάς, όπου και τέλεσε το μνημόσυνο της μακαριστής Μαρίκας Τζιτζιλέρη, η οποία υπήρξε η δασκάλα των παιδικών του χρόνων και καταγόταν από την περιοχή της Αγιάς.
Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ