Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Εγκύκλιος Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου για το νέο Ιεραποστολικό έτος 2013-2014

Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2013
 

Το πρόγραμμα των δράσεων του επερχόμενου Ιεραποστολικού έτους 2013-2014 καταρτίστηκε σε ευρεία σύσκεψη των υπευθύνων των επιμέρους τομέων, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στις 25/6, υπό την προεδρεία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

 

Το πρόγραμμα κοινοποιήθηκε, με αναλυτική Εγκύκλιο του Μητροπολίτου, σε όλους τους Εφημερίους της Τοπικής Εκκλησίας. Ολόκληρη η Εγκύκλιος έχει ως εξής:

 

Προς

Τους  Πανοσιολογιωτάτους και  Αιδεσιμολογιωτάτους

Εφημερίους  της  καθ' ημάς  Ιεράς Μητροπόλεως

Εις τας  έδρας  των

ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Θέμα: «Προγραμματισμός του Νέου Ιεραποστολικού Έτους  2013-2014»

Αγαπητοί  μου πατέρες και αδελφοί,

 Αν και βρισκόμαστε στις αρχές σχεδόν ακόμη της θερινής περιόδου, η οποία είναι περίοδος σωματικής  και  πνευματικής αναπαύσεως, αναγκαίας για όλους μας, ωστόσο, κρίναμε απαραίτητο να προγραμματίσουμε από τώρα, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή, τις δράσεις του Ιεραποστολικού Έτους 2013-2014, που θα αρχίσει συν Θεώ τον Σεπτέμβριο. Διότι όλοι μας κατανοούμε πως ο σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός κάθε έργου είναι το ήμισυ της επιτυχίας του.

Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των Υπευθύνων των Τομέων του Ιεραποστολικού μας Έργου, την Τρίτη 25  Ιουνίου ε.ε., στα  Γραφεία της Ιεράς μας Μητροπόλεως, στο Συνεδριακό Θεσσαλίας, τις αποφάσεις της οποίας θεωρούμε σκόπιμο να σας γνωστοποιήσουμε, ώστε να είσθε κατά πάντα ενήμεροι και να μπορείτε να διαμορφώσετε αναλόγως το προσωπικό σας πρόγραμμα.

Α) ΓΡΑΠΤΟ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΜΕΝΟ ΘΕΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ

Θα συνεχισθεί η αποστολή του γραπτού Θείου Κηρύγματος, το οποίο θα συντάσσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, με θέμα την ερμηνεία του Συμβόλου της Πίστεως. Το γραπτό Κήρυγμα θα αναγινώσκεται ευκρινώς από όλους τους εφημερίους, που δεν είναι επιτετραμμένοι να κηρύττουν τον Θείο Λόγο.

Β) ΚΥΚΛΟΙ  ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΓΙΑΣ  ΓΡΑΦΗΣ -  ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ

Από την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2013 ε.ε. θα αρχίσουν οι Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής και τα Εσπερινά Κηρύγματα σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Τοπικής μας Εκκλησίας. Ως βοήθημα για το νέο Ιεραποστολικό Έτος ορίσθηκε το πόνημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ.κ. Καλλινίκου με τον τίτλο: «Ο Βίος και η διδασκαλία του Σωτήρος  Χριστού», (Τόμος Α ), ο οποίος σας έχει ήδη προσφερθεί. Ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος  ανέλαβε να καταρτίσει το λεπτομερές ετήσιο πρόγραμμα των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής, σύμφωνα με το περιεχόμενο του εν λόγω βιβλίου.

Γ) ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ  ΣΥΝΕΔΡΙΟ  ΙΕΡΑΣ  ΣΥΝΟΔΟΥ

Την  Δευτέρα 4, την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου ε.ε. η Ιερά Μητρόπολή μας θα φιλοξενήσει στο Συνεδριακό Θεσσαλίας τις εργασίες  της  Πανελληνίου  Συνδιασκέψεως για θέματα Αιρέσεων, που διοργανώνει κατ' έτος η αρμόδια Συνοδική Επιτροπή της Εκκλησίας της  Ελλάδος. Έχετε λάβει σχετικό  Εγκύκλιο Σημείωμα περί συμμετοχής στην εν λόγω Συνδιάσκεψη όσων από εσάς το επιθυμούν.

Δ) ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ  ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου ε.ε. το πρωί, στο Συνεδριακό Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί η  πρώτη κοινή συνάντηση όλων  των μελών των Ενοριακών  Σχολών Γονέων της Τοπικής μας Εκκλησίας με θέμα: «Αποκρυφιστικές  Θρησκείες για τους  νέους  μας». Σχετική ενημέρωση για τη θεματολογία και τους  Εισηγητές θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Ε) ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου ε.ε. το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της  Ιεράς Μητροπόλεως. Οι ομιλητές και η θεματολογία θα  ανακοινωθούν  προσεχώς.

ΣΤ) ΜΗΝΙΑΙΕΣ  ΙΕΡΑΤΙΚΕΣ  ΣΥΝΑΞΕΙΣ

Το θέμα των Ιερατικών Συνάξεων θα είναι οι Οικουμενικές  Σύνοδοι. Ορίσθηκαν οι ημερομηνίες και θα αναζητηθούν οι κατάλληλοι Εισηγητές, για να αναπτύξουν καίρια σχετικά θέματα, που θα μας βοηθήσουν να  σπουδάσουμε εις βάθος τα ιστορικά και θεολογικά στοιχεία των Αγίων Επτά Οικουμενικών Συνόδων.

 

Α´ ΣΥΝΑΞΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ

1.  Η θέση και η Σημασία των Οικουμενικών Συνόδων (Το Συνοδικό Πολίτευμα της ᾽Εκκλησίας - Το παράδειγμα της ᾽Αποστολικής Συνόδου).

2. Δόγματα και Κανόνες: Κατανόηση και διαστρέβλωση.

 

Β´ ΣΥΝΑΞΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

1.      Α´ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

2.       Ιστορία και θεολογία της Α´ Οικουμενικής Συνόδου.

      Η σημασία του Συμβόλου της Πίστεως.

 

Γ´ ΣΥΝΑΞΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

1.      Β´ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

2.       Ιστορία και θεολογία της Β´ Οικουμενικής Συνόδου.

      (Το δεύτερο θέμα θα ανακοινωθεί ποσεχώς

 

Δ´ ΣΥΝΑΞΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

1.      Γ´ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

2.       Ιστορία και θεολογία της Γ´ Οικουμενικής Συνόδου.

      (Το δεύτερο θέμα θα ανακοινωθεί ποσεχώς).

 

Ε´ ΣΥΝΑΞΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

1.      Δ  ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

2.       Ιστορία και θεολογία της Δ´ Οικουμενικής Συνόδου.

       (Το δεύτερο θέμα θα ανακοινωθεί ποσεχώς).

 

ΣΤ´ ΣΥΝΑΞΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

1.      Ε  ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

2.      Ιστορία και θεολογία της Ε´ Οικουμενικής Συνόδου.

      (Το δεύτερο θέμα θα ανακοινωθεί ποσεχώς).

 

Ζ´ ΣΥΝΑΞΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

1.      ΣΤ  ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

2.      Ιστορία και θεολογία της ΣΤ´ Οικουμενικής Συνόδου.

      (Το δεύτερο θέμα θα ανακοινωθεί ποσεχώς).

 

Η´ ΣΥΝΑΞΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2013

1.      Ζ  ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

2.        Ιστορία και Θεολογία της Ζ´ Οικουμενικής Συνόδου.

      (Το δεύτερο θέμα θα ανακοινωθεί ποσεχώς).

Ζ)ΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Με σκοπό την αποτελεσματικότερη επικοινωνία του Επισκόπου με τους Εφημερίους της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, την ενημέρωση και την  επίλυση ειδικών θεμάτων και την επιμόρφωση των  Εφημερίων  της  Επαρχίας, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθούν 5 ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

1) Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013.

Αρχιερατικές  Περιφέρειες Ζαγοράς και Κισσού.

2) Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013.

Αρχιερατικές  Περιφέρειες Αργαλαστής και Μηλεών.

3) Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013.

Αρχιερατική Περιφέρεια Αλμυρού, Νέας  Αγχιάλου, Σούρπης και Πτελεού.

4) Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2013.

Αρχιερατική Περιφέρεια  Βελεστίνου και Καναλίων.

5) Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2013.

Αρχιερατική Περιφέρεια Αγιάς.

Το ακριβές πρόγραμμα των προαναφερθεισών Συνάξεων θα ανακοινωθεί προσεχώς με την ευθύνη του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Χαριλάου  Παπαγεωργίου, Γραμματέως της  Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Η) ΣΥΝΑΞΗ  ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΩΝ

Την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου ε.ε. θα πραγματοποιηθεί Σύναξη των Πρεσβυτερών της  Ιεράς  μας Μητροπόλεως στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού  Ναού Αναλήψεως  του  Χριστού Βόλου, στην οποία θα τιμηθούν με την ανώτερη  τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως τρεις Πρεσβυτέρες. Λεπτομερές πρόγραμμα για την εν λόγω εκδήλωση θα ανακοινωθεί προσεχώς, με την ευθύνη του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Χαριλάου  Παπαγεωργίου.

Θ) ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ  ΣΥΝΕΔΡΙΟ  ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΝΕΟΤΗΤΟΣ

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου ε.ε. στο Συνεδριακό Θεσσαλίας το Εναρκτήριο Συνέδριο Στελεχών Νεότητος, με τη συμμετοχή των  Εφημερίων - Υπευθύνων Νεότητος και των Κατηχητών και Κατηχητριών της  Τοπικής μας Εκκλησίας, με σκοπό την παρουσίαση των καινούργιων  Κατηχητικών Βοηθημάτων, την Επιμόρφωση των Κατηχητών και των  Εφημερίων για  βασικά  θέματα που άπτονται του Κατηχητικού  μας Έργου.

Ι) ΕΝΑΡΞΗ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ  ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου ε.ε. θα αρχίσουν τα Μαθήματα των Κατηχητικών Σχολείων σε όλες  τις  Ενορίες της  Ιεράς μας  Μητροπόλεως. Αρχές Σεπτεμβρίου θα αποσταλεί από το Γραφείο Νεότητος το σχετικό υλικό ενημερώσεως (Ανακοίνωση-Αφίσσες-Φεϊγβολάν).

ΙΑ) ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΝΕΟΤΗΤΟΣ

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου ε.ε. θα αρχίσουν οι συναντήσεις των  Επιμορφωτικών  Σεμιναρίων Στελεχών  Νεότητος, οι οποίες θα φιλοξενούνται και εφέτος στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου Βόλου, υπό την ευθύνη του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Φλάκη. Σχετικό Εγκύκλιο Σημείωμα με το ακριβές ετήσιο  πρόγραμμα θα αποσταλεί περί  τα μέσα  Σεπτεμβρίου.

ΙΒ) ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ Ι. ΝΑΟ  ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου ε.ε. θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις των  Φοιτητών  στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου Βόλου «ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ», υπό την ευθύνη του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτο-πρεσβυτέρου Χαριλάου  Παπαγεωργίου.

ΙΓ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

1.       Συνεχίζοντας την καλή παράδοση της συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως με τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου πρότεινε τις ακόλουθες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το νέο Ιεραποστολικό έτος.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013.

2.      Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου, με αφορμή την εορτή του Αγ. Ιωάννου του Κουκουζέλους, προστάτου του Συνδέσμου.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013.

3.      Εκδήλωση προς τιμήν παλαίμαχου Ιεροψάλτου  της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αλμυρού, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αλμυρού σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού.

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013.

4.      Εκδήλωση προς τιμήν παλαίμαχου Ιεροψάλτου  της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βόλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως η στον Ιερό Ναό που έψαλλε ο τιμώμενος Ιεροψάλτης. Το όνομα θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Σαββατο 22 και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014.

Διήμερο συνέδριο στη μνήμη του Μακαριστού Πρωτοψάλτου Εμμανουήλ Χατζημάρκου.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014. Το πρωί, Ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Το απόγευμα, Συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως και Τιμητική Διάκριση στον Εκλιπόντα.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοψάλτου Εμμανουήλ Χατζημάρκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.

ΙΔ)  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΝΕΩΝ

 Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου ε.ε. στις 8.30 μ.μ. θα τελεσθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ο αγιασμός ενάρξεως των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου Νέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου ε.ε. θα ξεκινήσει και ο κύκλος φοιτητών και νέων εργαζομένων στις 9.00 το βράδυ με υπεύθυνο τον π. Χρίστο Χαχαμίδη. Κάθε Τρίτη, στις 9.30 το βράδυ, θα πραγματοποιείται το εκμάθηση παραδοσιακών Χορών στο ανάλογο τμήμα, ενώ κάθε Πέμπτη θα γίνεται η σχετική εκπαίδευση στην ομάδα μαγειρικής και χειροτεχνίας. Το βράδυ της Παρασκευής θα αποτελεί πάντοτε χρόνος ελεύθερης ψυχαγωγίας και επιτραπέζιων παιχνιδιών. Όλες οι παραπάνω πλούσιες δράσεις του Συνδέσμου Νέων θα φιλοξενούνται στο Νεανικό Κέντρο  «ΠΕΡΑΣΜΑ», στην οδό Βασσάνη 63, στο Βόλο. Τέλος, η φωνή των Νέων μας θα ταξιδεύει μέσα από τα ερτζιανά στη Ραδιοφωνική Εκπομπή του Συνδέσμου Νέων κάθε Δευτέρα στις 10.00 το βράδυ.

 

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί. Βλέπετε με ποία και πόση ποιμαντική μέριμνα και αγάπη καταρτίσθηκαν όλες οι ανωτέρω δράσεις, με σκοπό να κατασταθεί η τοπική μας Εκκλησία εργαστήριο αγιότητος, δοξασμού του Αγίου Ονόματος του Θεού, πνευματικής ωφέλειας και σωτηρίας του λογικού ποιμνίου. Όλες αυτές οι δράσεις απαιτούν από μέρους όλων μας, κυρίως δε από μέρους των Εφημερίων, που αποτελούν τα χέρια και το στόμα του Επισκόπου, πολύ κόπο, χρόνο, φροντίδα και επιμέλεια. Είμαστε Γεωργοί στον Θείο Αμπελώνα και οφείλουμε να εργασθούμε όπως θέλει ο Κύριος του Αμπελώνος. Έτσι, θα  απολαύσουμε από Εκείνον τον δίκαιο έπαινο του καλού και αγαθού «οικονόμου». Έχω την βεβαιότητα πως όλοι και εφέτος, με μια ψυχή και με βαθιά την συναίσθηση της ιεράς μας αποστολής θα επιτελέσουμε την αγία διακονία μας, με άφθονους - το εύχομαι πατρικώς εκ μέσης καρδίας - τους καρπούς των κόπων μας.

Να έχετε πλούσια τη χάρι και την ευλογία του Αγίου Θεού.

Μετά πολλής της εν Κυρίω πατρικής αγάπης

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

 

 

 

 

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ