Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Τιμήθηκαν τρεις Παλαίμαχοι Εκκλ/κοί Επίτροποι

Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2013



   Στον Ι. Ν. Τιμίου Προδρόμου στον οικισμό της Αγ. Τριάδος Γατζέας, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Κυριακή 4/8, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

   Ο Σεβασμιώτατος τίμησε τρία μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων των κοντινών ενοριών της περιοχής, για την προσφορά τους. Πρόκειται για τους κ. κ. Δημήτριο Λυχναρά, Γεώργιο Γιόγια και Βασιλική Αναγνωστοπούλου.

   Ο κ. Δημήτριος Λυχναράς γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας το 1928 και κατοικεί στον οικισμό της Αγίας Τριάδος  Άνω Γατζέας. Είναι ο  μακροβιότερος εν ενεργεία Εκκλησιαστικός Επίτροπος του ιστορικού Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, αφού φέτος συμπληρώνει έντεκα τριετίες συνεχούς και ενεργής παρουσίας και προσφοράς στον  Ναό, από το έτος 1980 που διορίσθηκε στην θέση αυτή. Μαζί με τους Ιερείς που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια την Ενορία του Αγίου Αθανασίου, αλλά και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, φρόντιζε για τον ευπρεπισμό, την συντήρηση, την επισκευή και την ανακαίνιση  τόσο του Ιερού  Ναού του Αγίου Αθανασίου, όσο και της χειμερινής ενορίας του Τιμίου Προδρόμου, αλλά και των εξωκλησιών του Προφήτη Ηλία και των Ισαποστόλων Πέτρου και Παύλου. Η προσφορά του είναι πολυετής και συνεχής, χωρίς να περιορίζεται μόνο στα τυπικά καθήκοντα του εκκλησιαστικού επιτρόπου, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος από τον προσωπικό του χρόνο αγόγγυστα και με ακούραστο ζήλο.

   Ο κ. Γεώργιος Γιόγιας  γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας το 1931 και κατοικεί στον οικισμό της Αγίας Τριάδος  Άνω Γατζέας. Διετέλεσε Εκκλησιαστικός Επίτροπος του ιστορικού Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου από το 1955 και για δεκαπέντε (15) συνεχή έτη, ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα του Νικολάου Γιόγια που  και εκείνος είχε υπηρετήσει παλαιότερα τον Ναό από την ίδια θέση. Παρότι, όμως, δεν μετέχει πλέον στο Εκκλησιαστικό συμβούλιο ενδιαφέρεται για τα προβλήματα και της ανάγκες που απασχολούν την Ενορία του και πάντοτε προσφέρει απλόχερα  την βοήθειά του χωρίς να περιμένει επιβράβευση ή ανταπόδοση. Τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του είναι  ευσεβείς χριστιανοί και είναι συνεπείς στα εκκλησιαστικά τους καθήκοντα, στην Κυριακάτικη Λειτουργία, στις μεγάλες εορτές της Εκκλησίας μας, καθώς και σε κάθε θρησκευτική τελετή. 

   Η κ. Βασιλική Αναγνωστοπούλου γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας το 1927 και κατοικεί στον οικισμό της Άνω Γατζέας. Αποτελεί ενεργό μέλος του Εκκλησιαστικού  Συμβουλίου του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου εδώ και είκοσι τέσσερα (24) χρόνια, από το 1989 που διορίσθηκε για πρώτη φορά Εκκλησιαστική Επίτροπος μέχρι και σήμερα. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε μια τέτοια θέση σε ενορία του χωριού του Αγίου Γεωργίου. Πριν  διορισθεί επίτροπος συνετέλεσε στην σύσταση της Ερανικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε το 1962, με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την  ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στην θέση του παλιού που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τους σεισμούς του 1954. Αποτέλεσε μέλος της Επιτροπής αυτής και προσέφερε τα μέγιστα, μαζί με άλλους συντοπίτες της, για ν' ανεγερθεί ξανά αυτός ο Ιερός Ναός. Την δεκαετία 1960-1970 υπήρξε Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών. Διετέλεσε Πάρεδρος της τέως Κοινότητας του Αγίου Γεωργίου Νηλείας κατά την τετραετία 1994-1998 στην διάρκεια της Προεδρίας του κ. Φίλιππα Κατώγια. Υπήρξε μέλος του συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Μουσείου του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και του Ν.Π με την επωνυμία «Μουσείο Γλύπτη Νικόλα». Ήταν πάντοτε στο πλευρό των Ιερέων που διακόνησαν, όχι μόνο στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου αλλά και στους υπόλοιπους Ναούς και Ενορίες του χωριού και από όποια θέση και αν βρέθηκε προσέφερε πάντοτε τις υπηρεσίες της με αφοσίωση και  ανιδιοτέλεια.

            Στην ακολουθία παρευρέθηκε και η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζέτα Μακρή, καθώς επίσης και πλήθος κατοίκων της περιοχής. 

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ