Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Στην κοινή Λατρεία αποδόθηκε το Παρεκκλήσιο του Τιμίου Προδρόμου Μακρινίτσης

Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2013



   Με την τελετή του Αγιασμού των Θυρανοιξίων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1/9, παραδόθηκε και επίσημα στην κοινή Λατρεία, μετά την ανακαίνιση του, ένα σημαντικότατο μνημείο της Τοπικής μας Εκκλησίας, το Ιερό Παρεκκλήσιο του Τιμίου Προδρόμου Μακρινίτσης.

   Στην τελετή, παρευρέθηκαν η υφυπουργός Υγείας και Βουλευτής κ. Ζέτα Μακρή, η Βουλευτής κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Γεώργιος Καλτσογιάννης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και ο ευεργέτης της Τοπικής μας Εκκλησίας κ. Νικόλαος Δεληγιώργης.

   Κατά την έναρξη της τελετής, στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσης, ομίλησε ο  Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος και Προϊστάμενος του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρινίτσης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «για την ενορία της Μακρινίτσης η τελετή αυτή αποτελεί τη σηματοδότηση της ενάρξεως ενός οράματος προσκυνηματικού οδοιπορικού της πόλεως, το οποίο θα ξεκινάει από την πλατεία του χωριού και το Ιστορικό Παρεκκλήσιο του Τιμίου Προδρόμου και θα περιέχει, μεταξύ των άλλων, την επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο θα στεγάζεται σε κτίριο της ενορίας στην κεντρική πλατεία, την επίσκεψη στον κεντρικό ενοριακό Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου και στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου και Αγίων Πάντων, καθώς επίσης και σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία που ανήκουν στον τόπο...» 

   Αμέσως μετά το λόγο έλαβε η κ. Σταυρούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία εξέφρασε τη χαρά της για την ολοκλήρωση του έργου της ανακαινίσεως του Ιστορικού Παρεκκλησίου και αναφέρθηκε στην πορεία των εργασιών που συντελέστηκαν.

   Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη αναδείξεως τέτοιων ιστορικών μνημείων της πόλεως μας.

   Ακολούθως, η κ. Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, τόνισε την ξεχωριστή χαρά που αποτελεί το γεγονός της αποδόσεως ενός μνημείου στους φυσικούς φορείς στους οποίους ανήκει, ενώ υπογράμμισε και την ιστορική αξία του Ιερού Παρεκκλησίου.

   Προ της ακολουθίας του Αγιασμού, το λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος επαίνεσε το Εκκλησιαστικό συμβούλιο και ιδιαιτέρως τον π. Δαμασκηνό για την προσωπική μέριμνα που επέδειξε για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Εξέφρασε τη χαρά για την ανάδειξη του μνημείου, τονίζοντας όμως το γεγονός ότι τα ανακαινισθέντα εκκλησιαστικά μνημεία δεν παύουν να λειτουργούν και να δέχονται τις προσευχές των ανθρώπων. Τελειώνοντας, ευχαρίστησε όλους όσοι κοπίασαν για την ολοκλήρωση του έργου και ιδιαίτερα την 7η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

   Ακολούθησε η ακολουθία του Αγιασμού των Θυρανοιξίων, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό παραδοσιακό πρόγραμμα από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ