Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του εναρκτήριου Συνεδρίου του νέου Κατηχητικού έτους στη Μητρόπολη Δημητριάδος

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2013



 

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση, ολοκληρώθηκε το εναρκτήριο Συνέδριο του νέου Κατηχητικού έτους 2013-2014 της Τοπικής μας Εκκλησίας, που έλαβε χώρα το Σάββατο 28/9 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Στο Συνέδριο συμμετείχαν οι Ιερείς Νεότητος των ενοριών και οι κατηχητές και κατηχήτριες που θα στελεχώσουν το κατηχητικό έργο.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Αρχιμ. Θεοδόσιος Μαρτζούχος, Κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Νικοπόλεως & Πρεβέζης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εκκλησία τόσο παλιά και τόσο νέα». Ο π. Θεοδόσιος ανέλυσε το τί είναι Εκκλησία. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «η Εκκλησία είναι μητέρα. Γίνεται και απαρτίζεται από το Χριστό.  Μέσα σε αυτήν επιτελείται η ενσάρκωση του Ευαγγελίου. Καλούμαστε δε να ζούμε από και με το Χριστό. Σκοπό έχει τη γνωριμία και τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό και καλείται να αγαπάει και να βοηθάει»

Ακολούθησε συζήτηση επί της εισηγήσεως και αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο κ. Μιχαήλ Χατζηγιάννης, Διευθυντής της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, ο οποίος παρουσίασε στους συνέδρους το εγχειρίδιο «Απόλυτο βιβλικό κουίζ», ειδική  έκδοση της Ελληνικής Βιβλικής εταιρείας.

Αμέσως μετά, οι σύνεδροι χωρίστηκαν και εργάστηκαν σε τέσσερις ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα, συμμετείχαν οι κατηχητές και οι κατηχήτριες της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Εισηγητής της ομάδος ήταν ο κ. Σπυρίδων Τάνταρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας». Ανέφερε τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την κατήχηση των παιδιών αυτής της ηλικίας, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα αντίληψης πολλών γνώσεων. Για το λόγο αυτό, απαραίτητο είναι να υπάρχει μια βιωματική και προσαρμοσμένη ηλικιακά κατήχηση.

Στη δεύτερη ομάδα συμμετείχαν οι υπεύθυνοι των παιδιών των σχολικών τάξεων της Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού. Εισηγητές ήταν η κ.  Πηνελόπη Μωραΐτου, Δρ. Αγγλικής Φιλολογίας, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας και ο κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας. Τη φετινή χρονιά, oι δυο εισηγητές, υπό την εποπτεία του π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσύγκελου της Ι. Μ. Δημητριάδος, έχοντας σαν κεντρική ιδέα το γεγονός ότι ο Χριστός βρίσκεται στην καθημερινότητα μας, ανέλαβαν το σχεδιασμό ενός νέου σύγχρονου κατηχητικού βοηθήματος, το οποίο και εκδόθηκε από τη Μητρόπολη Δημητριάδος. Στην ομάδα εργασίας, η κ. Μωραΐτου, ανέλαβε την παρουσίαση του νέου βοηθήματος και πρότεινε κάποιες βασικές αρχές σχετικά με τον τρόπο χρήσης του βιβλίου.  Από την πλευρά του,  ο κ. Λιαμής, προκάλεσε τους κατηχητές να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών και να τα προσκαλέσουν σε έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που ζουν, ο οποίος θα περικλείεται από ενδιαφέρον και αποδοχή. Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της ομάδος, αναφέρθηκε ότι το έργο του κατηχητή δεν είναι μόνο θρησκευτικό, αλλά και κοινωνικό, εφόσον με το έργο του προσφέρει μία λύση απέναντι σε όλα τα προβλήματα του έξω κόσμου.

Στην Τρίτη ομάδα εργασίας, συμμετείχαν οι υπεύθυνοι των παιδιών των τάξεων του  Γυμνασίου και του Λυκείου. Στην ομάδα αυτή, ο κ. Γεώργιος Γιαννιός, Θεολόγος, Κατηχητής, παρουσίασε τα νέα Κατηχητικά Βοηθήματα για τις Κατηχητικές  Ομάδες Γυμνασίου-Λυκείου, των οποίων είναι και ο συγγραφεύς. Στην ομάδα, επίσης, συζητήθηκαν θέματα όπως ποια προσόντα θα πρέπει να έχει ένας κατηχητής που ασχολείται με αυτές τις ηλικίες των παιδιών, ποια θέματα απασχολούν τους νέους αυτής της ηλικίας καθώς επίσης και ποιους τρόπους θα πρέπει να εφεύρει ο κατηχητής, έτσι ώστε να κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών.

Στην τέταρτη ομάδα εργασίας, συμμετείχαν οι ιερείς - υπεύθυνοι νεότητος των ενοριών.  Εισηγητής της ομάδος ήταν ο Αρχιμ. Διονύσιος Ανθόπουλος, Υπεύθυνος Νεότητος Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Ιερεύς ως Κατηχητής και Υπεύθυνος Νεότητος». Κατά την εισήγηση και τη συζήτηση που ακολούθησε επισημάνθηκαν τα εξής: Χρειάζεται η επανάκτηση της αυθεντικής ταυτότητος του ιερέως ως δασκάλου και πατέρα μέσα στην ενορία και ιδιαίτερα στο κατηχητικό έργο, γιατί το αναπόσπαστο μέρος της ιεροσύνης είναι το διδάσκειν. Είναι απαραίτητη η σωστή επιλογή των συνεργατών του κατηχητικού έργου, γιατί σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η απουσία επικοινωνίας εις βάρος του ίδιου του έργου που επιτελείται.  Η συνεχής, αισθητή και διακριτική παρουσία του ιερέα στο κατηχητικό έργο είναι επιβεβλημένη, καθώς και η σύνδεση των παιδιών με την Θεία Λατρεία. Αυτό που το κατηχητικό έργο χρειάζεται πάνω από όλα είναι η αγάπη και διάθεση για θυσία και αυταπάρνηση, γιατί, κατά τα λόγια του Ιερού Χρυσοστόμου, η αρετή των διδασκάλων είναι να μην αναζητούν και να μην επιδιώκουν την αναγνώριση και τους επαίνους από τους διδασκόμενους αλλά να αποβλέπουν στη σωτηρία τους.  Τέλος, επισημάνθηκε η δυσκολία διεξαγωγής του κατηχητικού έργου λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων στις ενορίες και ως εναλλακτική λύση προτάθηκε η επέκταση του κατηχητικού έργου και εκτός «αίθουσας» με δραστηριότητες και ενασχολήσεις που μπορούν να συνδυαστούν με το πνεύμα του κατηχητικού.

Ακολούθησε κοινό γεύμα στο εστιατόριο του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με την παρουσίαση πορισμάτων των τεσσάρων Ομάδων Εργασίας στην ολομέλεια του Συνεδρίου. Τον τελευταίο λόγο είχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε προς τους συνέδρους τη μεγάλη του χαρά για την παρουσία και το ενδιαφέρον που δείχνουν για τη μετάδοση της πίστεώς μας. Αναφέρθηκε στην 15χρονη κοινή πορεία που έχουν όλα αυτά τα χρόνια, ενώ τόνισε και τη σπουδαιότητα που έχει η κατήχηση ιδιαίτερα τούτον τον καιρό, καθώς θα πρέπει, πάση θυσία, στην κοινωνία μας να επικρατήσει η ενότητα και η κοινή πορεία αντιμετώπισης της κρίσεως και όχι ο διχασμός. Ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές, καθώς επίσης και τους υπευθύνους του Γραφείου Νεότητος της Μητροπόλεως για την οργάνωση του συνεδρίου.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την  ακολουθία προχειρίσεως νέων κατηχητών και την επίδοση των διορισμών στα Στελέχη Νεότητος από τον Σεβασμιώτατο.

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ