Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Εκκλησία απέναντι στο ναζισμό» Δηλώσεις του Μητροπολίτου μας στον Αθηναϊκό Τύπο

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2013



 

Με αλλεπάλληλες δηλώσεις του στον Αθηναϊκό Τύπο ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος καταγράφει την σαφή και κατηγορηματική αντίθεση της Εκκλησίας μας απέναντι στα νεοναζιστικά μορφώματα και τις ναζιστικές θηριωδίες της εποχής μας.

Στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (29/9/2013) δήλωσε τα εξής: «Η Εκκλησία δεν κλείνει τα μάτια μπροστά στις θηριωδίες. Αντίθετα, τις εντοπίζει και τις καταπολεμά με αυξημένη ευαισθησία. Και πώς να μην είναι έτσι, αφού όλο Της το οικοδόμημα είναι θεμελιωμένο σε αίμα Μαρτύρων, που από την αρχή της ιστορίας Της, μέχρι και σήμερα, υφίστανται απίστευτη βιαιότητα, εξαιτίας της πίστης και της δράσης των μελών Της. Ο κατάλογος εξόντωσης των ναζί δεν περιελάμβανε μόνον εβραίους, τσιγγάνους, ψυχασθενείς, αλλά και Χριστιανούς, οι οποίοι αντιτάχτηκαν στην άνοδο του ναζισμού και εκτελέστηκαν ή κλείστηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Η Εκκλησία γνώρισε, από πρώτο χέρι την θηριωδία, όχι μόνον των ναζιστών, αλλά και πολλών άλλων. Όχι μόνο σήμερα, αλλά και διαχρονικά. Γι' αυτό και τον αγώνα Της δεν τον περιορίζει μόνον εναντίον συγκεκριμένων χώρων. Δε διστάζει, όμως, όπως και στις μέρες μας, να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Πράγματι, η ναζιστική ιδεολογία υπήρξε πάντοτε ταυτισμένη με τη χειρότερη μορφή βίας, υπήρξε, όμως και βαθύτατα αντιχριστιανική. Και η σημαντικότερη αντίθεση της Εκκλησίας με το ναζισμό είναι ο ρατσισμός, δηλ. ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε υπερανθρώπους και υπανθρώπους. Γι' αυτό και η Εκκλησία, χωρίς επιφύλαξη, στέκεται απέναντι στις ναζιστικές ομάδες και τις πρακτικές τους. Ακριβώς, όμως, επειδή βαδίζει σε εντελώς αντίθετο δρόμο με αυτές, αρνείται να οδηγηθεί και σε έναν αντίθετο... ρατσισμό. Η Εκκλησία δεν θα πάψει ποτέ να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους χωρίς ετικέτες και να βλέπει σ΄ αυτούς εικόνες Θεού ανεπανάληπτες»

Στην εφημερίδα «Τα Νέα» (28/9/2013) δήλωσε τα εξής: «Πολλές φορές υπέφερε από τη βία ο λαός μας. Δεκάδες εισβολείς άφησαν τα σημάδια της βαρβαρότητας στον τόπό μας και τις ψυχές μας. Κανείς, όμως, πόνος και καμία βαρβαρότητα δεν υπήρξαν πικρότερα από εκείνα που προκάλεσε το μίσος μεταξύ μας.

Δεν βιώνουμε ως λαός πρώτη φορά οικονομικές δυσκολίες. Ούτε πρώτη φορά πληρώνουμε τα εγκληματικά λάθη των ηγετών μας. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που επιχειρείται τόσο συστηματικά οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες να αποτελέσουν το άλλοθι για νοοτροπίες απάνθρωπες και πράξεις βάρβαρες και εγκληματικές.

Τα γεγονότα και το παρασκήνιο γύρω από τη δράση της Χρυσής Αυγής, που διαρκώς αποκαλύπτονται μπροστά μας, σε όλη τη φρίκη τους, είναι απόλυτη ανάγκη να αποκοπούν από κάθε δικαιολογία. Ο φασισμός δεν είναι επακόλουθο ούτε της φτώχειας, ούτε της ανεργίας. Αυτή η σύνδεση, που επιχειρείται στον τόπο μας, θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες, με τελικό θύμα τον ίδιο το λαό μας. Παρόμοιες νοοτροπίες πρέπει να αποσυνδεθούν από τον γνήσιο πατριωτισμό και τον υγιή σεβασμό στην Ορθόδοξη πίστη. Τίποτε γνήσια Ελληνικό και γνήσια Ορθόδοξο δεν κατέφυγε ποτέ στην κτηνώδη βία, στην τρομοκράτηση κάθε αντίθετης άποψης και στον διαχωρισμό των ανθρώπων σε υπερανθρώπους και υπανθρώπους. Όποιος επικαλείται τη χριστιανική πίστη και την ελληνική ιστορία έχει ως μοναδικά όπλα του την πειθώ του λόγου και τη διαρκή επιδίωξη της συμφιλίωσης ανθρώπων και λαών.

Η επιβίωσή μας δεν θα εξαρτηθεί μόνον από την οικονομική μας ανάκαμψη, αλλά και από τη διαφύλαξη της γνησιότητας του πολιτισμού μας. Στο όνομα της εθνικής και πολιτιστικής μας επιβίωσης, η Ελληνική κοινωνία, με νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα, οφείλει να αποκόψει κάθε δεσμό με τη νοοτροπία και τη δράση της Χρυσής Αυγής. Το επιβάλλει η ελληνική ιστορία, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ιδιαίτερα η Ορθόδοξη πίστη μας»

 





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ