Η διαφθορά στο επίκεντρο της εορτής των Νομικών Βόλου
Εορτάστηκε χθες στο Βόλο (2/10) η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Προστάτη των Νομικών, από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου. Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.
Ακολούθησε εορταστική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως την οποία χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αναστάσιος Βολιώτης.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Βασίλειος Φλωρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα αίτια του φαινομένου της διαφθοράς, το οποίο έρχεται σε ευθεία αντίθεση, όπως είπε, με το συνταγματικά κατοχυρωμένο κράτος δικαίου, το οποίο συνίσταται στο σύνολο των θεσμών, δηλαδή των νόμων, που έχουν θεσπιστεί για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Αφού επισήμανε ότι στην Ελλάδα η διαφθορά κάθε χρόνο αυξάνεται αντί να μειώνεται, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις αξιολόγησης παγκόσμιων οργανισμών, επισήμανε ότι η Ελλάδα από της συστάσεως της μέχρι και σήμερα δανείστηκε τεράστια κονδύλια, τα οποία δεν κατέληξαν στην εξυπηρέτηση της ανάπτυξης αλλά στις τσέπες διεφθαρμένων πολιτικών και δημοσίων λειτουργών.
Ως πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα κατονόμασε τα όσα συνέβησαν τα τελευταία προ της οικονομικής κρίσης έτη στο χώρο της υγείας, όπου η ιατρική και η φαρμακευτική δαπάνη σχεδόν διπλασιάστηκαν.
Ως αίτια της διαφθοράς ανέφερε το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων και του ελληνικού λαού, την ατιμωρησία, την ύπαρξη πολλών ελεγκτικών φορέων, των οποίων οι αρμοδιότητες συμπλέκονται και αλληλοεπικαλύπτονται, την έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των φορέων αυτών, τη διαπλοκή με την πολιτική και την αναξιοκρατία.
Κατέληξε λέγοντας ότι το πολιτικό σύστημα και η δημόσια διοίκηση χρειάζονται νέους και έντιμους πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς.
Από την πλευρά του ο δεύτερος ομιλητής κ. Χρήστος Δετσαρίδης, Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, επισήμανε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στα στενά πλαίσια του ποινικού και του πειθαρχικού δικαίου, αλλά απαιτείται η δημιουργία και δραστηριοποίηση εσωτερικών διοικητικών οργάνων ελέγχου, τα οποία θα ελέγχουν τις διοικητικές πράξεις που πρόκειται να εκδοθούν. Έτσι ο επίορκος υπάλληλος δεν θα πιστεύει, όπως συμβαίνει σήμερα, ότι η πράξη την οποία επιμελείται, οπωσδήποτε θα εκδοθεί και θα εφαρμοστεί, ενώ ουδέποτε θα ελεγχθεί.
Προσέθεσε στα αίτια της διαφθοράς το γεγονός της πολυνομίας, της έλλειψης κωδικοποίησης των νόμων και της ασαφούς νομοθέτησης, καθώς τις περισσότερες φορές η εφαρμογή ενός νόμου απαιτεί την έκδοση πολλών ερμηνευτικών εγκυκλίων.
Κατέληξε λέγοντας ότι παρόλα τα προβλήματα δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι αλλά να προσπαθούμε πάντοτε για το καλύτερο.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη αυτοκριτικής εκ μέρους όλων όσοι ασκούν θεσμικό ρόλο στην πατρίδα μας. Δεν απέφυγε δε να τονίσει και την ανάγκη αυτοκριτικής και των εκκλησιαστικών προσώπων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Δεν ομιλώ πρώτη φορά για την ανάγκη αυτοκριτικής, το έχω κάνει ενώπιον της Ιεραρχίας και μπροστά στους ιερείς μου. Βιώνοντας όλη αυτή την κρίση αναλαμβάνω προσωπικά τις ευθύνες, ως ποιμένας, ότι δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε το ορθόδοξο ήθος, όπως το ονομάζουμε εμείς στην Εκκλησία. Αναρωτιέμαι που είναι η ορθοδοξία στην πράξη; Αποτέλεσμα αυτής της απώλειας είναι η καχυποψία. Πλέον δεν εμπιστεύεται κανείς κανέναν. Και αυτό είναι θάνατος. Όταν χάσω την εμπιστοσύνη μου, χάνω το πρόσωπο. Έχουμε χάσει το πρόσωπό μας. Γίναμε απλώς άτομα. Όλα για μένα είναι θέμα ήθους... Με πολύ μετάνοια χρησιμοποιώ λέξεις θεολογικές και εκκλησιαστικές, με μετάνοια ημών των ιδίων πρώτα - πρώτα. Γιατί μας έλειψαν τα παραδείγματα. Και όταν αυτά λείπουν τι ευθύνη μπορείς να ζητήσεις από τον έφηβο, το παιδί, το νέο που βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της ανεργίας. Είναι λυπηρό ότι αξιοποίησαν κάποιοι την κρίση ως άλλοθι για να φέρουν στην πατρίδα μας μία κατάσταση που δεν υπήρχε σαν ιδεολογία και σαν πράξη. Διότι ως Έλληνες μπορούσαμε να κοινωνήσουμε με πολιτισμούς και ως ορθόδοξοι σεβόμασταν το πρόσωπο του άλλου ως ζωντανή εικόνα του Θεού».
«Και επειδή απευθύνομαι σε ανθρώπους που ξέρουν και πονάν αυτό τον τόπο εγώ σας καλώ όλους να συστρατευθούμε για να κρατήσουμε ζωντανή την πίστη μας και τον πολιτισμό μας σε αυτό τον τόπο. Να μην αφήσουμε κανένα να διακυβεύσει την ενότητα και την συνοχή μας, γιατί ίσως εκεί είναι το πιο ευαίσθητο σημείο πλέον. Σταθείτε κι εσείς όπου και όποτε κληθείτε και ο καθένας από εμάς μακάρι να ανταποκριθούμε, ώστε μια επόμενη φορά που θα ξαναμιλήσουμε για τη διαφθορά να έχουμε ανέβει σε αυτόν τον κατάλογο που τόσο χαμηλά κατεβήκαμε, γιατί έχουμε μια τεράστια ευθύνη να ξαναπαραδώσουμε μια Ελλάδα λιγότερη διεφθαρμένη στα παιδιά και στα παιδιά των παιδιών μας».