Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Σιατίστης Πολύκαρπο στο Βόλο

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2013



   Με την συμπλήρωση 60 ετών από τον εγκαινιασμό του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Βόλου (4/10/1953), διοργανώνονται στην ενορία εκδηλώσεις μνήμης για τον Ιεράρχη που εγκαινίασε τον Ναό. Πρόκειται για τον τότε Επίσκοπο Σταυρουπόλεως και μετέπειτα Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης κυρό Πολύκαρπο, βοηθό, εκείνη την εποχή, του ασθενούντος γέροντος Μητροπολίτου Δημητριάδος κυρού Ιωακείμ.

   Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, την Κυριακή 6/10 θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλου, τον οποίο θα πλαισιώσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Στη συνέχεια θα τελεστεί Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Μακαριστών Αρχιερέων Δημητριάδος Ιωακείμ - ο οποίος θεμελίωσε τον Ναό των Αγίων Αναργύρων - και Σισανίου & Σιατίστης Πολυκάρπου - ο οποίος τον εγκαινίασε - των Ιερέων, Εκκλ/κών Επιτρόπων, δωρητών, Ιεροψαλτών και Νεωκόρων του Ναού.

   Μετά την Θεία Λειτουργία, θα ακολουθήσει εκδήλωση μνήμης του Μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου & Σιατίστης Πολυκάρπου στην αίθουσα τελετών του ενοριακού Κέντρου, για την προβολή της μορφής και του έργου του αοιδίμου Ιεράρχου, ο οποίος από το 1953, έως το 1958, ως Επίσκοπος Σταυρουπόλεως, προσέφερε την Αρχιερατική του διακονία στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, ως βοηθός του γέροντος Μητροπολίτου Ιωακείμ.

   Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει απόδοση επίκαιρων ύμνων, για την επέτειο των Εγκαινίων, από την χορωδία του Ναού, υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννου Πουργιανού και του Λαμπαδαρίου κ. Γεωργίου Σταρίδη. Τους ύμνους των Εγκαινίων έχει συνθέσει ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης.

   Εν συνεχεία, θα ομιλήσει ο κ. Διονύσιος Ανατολικιώτης, Δρ Φιλοσοφίας και Πτυχιούχος Θεολογίας, με θέμα «Η προσφορά και το έργο του Μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου & Σιατίστης Πολυκάρπου.

   Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.  

 

Σύντομο βιογραφικό του Μητροπολίτου Σισανίου & Σιατίστης Πολυκάρπου, του από Σταυρουπόλεως

    Ο Μακαριστός Επίσκοπος Πολύκαρπος, κατά κόσμον Παναγιώτης Λιώσης, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1899. Το 1924 εκάρη Μοναχός στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Σαλαμίνος και έλαβε το όνομα Πολύκαρπος. Το 1927 χειροτονήθηκε Ιερεύς και φοίτησε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Το 1953 εξελέγη Επίσκοπος Σταυρουπόλεως και για λίγα χρόνια προσέφερε διακονία στη Μητρόπολη Δημητριάδος, ως βοηθός του Μητροπολίτου Ιωακείμ. Το 1958 εξελέγη Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης και αρχιεράτευσε επί 14 έτη. Το 1973, λόγω του αναγκαστικού νόμου, απεσύρθη και έζησε στην παλαιά ενορία του, της Υπαπαντής του Σωτήρος Πειραιώς.

   Από της εισόδου του στον Ιερό Κλήρο επέδειξε ζηλευτή πνευματική και κοινωνική δράση. Ίδρυσε το Ορφανοτροφείο αρένων Πειραιώς «Άγιος Γεώργιος» και το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Άγιος Πολύκαρπος» στο Κερατσίνι. Επίσης, ίδρυσε τρία Δημοτικά Σχολεία, έναν Παιδικό Σταθμό, Τρείς Φιλολογικούς Συλλόγους, τέσσερα οικοτροφεία, πέντε Ιερούς Ναούς, δύο τυπογραφεία, δύο Γηροκομεία, λέξι Σχολές πρακτικών Τεχνών για κορίτσια, οκτώ συσσίτια για απόρους κ. άλ.

   Η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε για την φιλανθρωπική του δράση, όπως και ο Δήμος Σιατίστης και η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς. Εξέδωσε, επίσης, βιβλία πνευματικού περιεχομένου.

   Πλήρης ημερών εκοιμήθη στις 18/11/1996, σε ηλικία 97 ετών.  

 

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ