Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Πρόγραμμα για την ανάπτυξη ηθικών αξιών και προφορικής έκφρασης στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως

Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2013   Από την σχολική χρονιά 2013-14 το εκπαιδευτικό προσωπικό του βρεφονηπιακού σταθμού Ι.Μ.Δ. θα αναπτύξει το πρότυπο πρόγραμμα «Ιστορίες της Βίβλου και μύθοι του Αισώπου» που καταρτίστηκε με την συνεργασία του Δρ. παιδαγωγικής, αφηγητή και συγγραφέα Στέλιου Πελασγού. Το πρόγραμμα θα βασιστεί σε τακτικές και στοχευμένες διηγήσεις και αναδιηγήσεις παραβολών από την Καινή Διαθήκη, ιστοριών της Βίβλου και μύθων του Αισώπου. Οι παιδαγωγικοί στόχοι είναι τέσσερεις:

  1. Ανάπτυξη απλών ηθικών αξιών και συμπεριφορών που είναι άμεσα χρήσιμα στην καθημερινότητα κάθε παιδιού στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον του (π.χ. η αξία και τα οφέλη της υπομονής, οι επιπτώσεις των ψεμάτων κ.α.)
  2. Σύνδεση με την Ελληνορθόδοξη Παράδοση και πνευματικότητα
  3. Σύνδεση με την Ελληνική λαϊκή παράδοση και τον τρόπο που διατήρησε και ανέπτυξε την αρχαία Ελληνική παράδοση του Αισώπου
  4. Ανάπτυξη της προφορικής επικοινωνίας ανάμεσα στα παιδιά και ανάμεσα σε κάθε παιδί και τους ενηλίκους, εμπλουτισμός καθημερινού λεξιλογίου, εκμάθηση τεχνικών προφορικής αφήγησης

   Κάθε μήνας θα είναι αφιερωμένος σε ένα μύθο που θα συνδυάζεται με μία βιβλική ιστορία ή παραβολή. Η βιβλιοθήκη και το παιδαγωγικό υλικό του σταθμού εμπλουτίστηκε ήδη με βιβλία που θα είναι βοηθητικά του προγράμματος. Στις αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο από τον Δρ. Σ. Πελασγό προς το εκπαιδευτικό προσωπικό του για την κατάρτιση και τον σχεδιασμό του προγράμματος.

   Τα θέματα που θα αναπτύσσονται κάθε μήνα προς τα παιδιά θα τα επεξεργάζονται και οι γονείς στο παιδαγωγικό εργαστήρι γονέων του Βρεφονηπιακού σταθμού και της ενορίας Μεταμορφώσεως κάθε δεύτερη Τετάρτη στις 18.00 μ.μ. Καλούνται όλοι οι γονείς να συμμετέχουν ώστε να έχουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την οικογένεια και τα παιδιά τους.

   Την Τετάρτη 9/10 στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός και η γιορτή έναρξης του παιδαγωγικού εργαστηρίου για γονείς. Θα υπάρχουν αφηγήσεις ιστοριών, παιχνίδια και ζωγραφική για τα παιδιά. Οι γονείς θα μπορέσουν να γνωριστούν και να προτείνουν θέματα που τους απασχολούν και θα συζητηθούν σε επόμενες συναντήσεις. Επίσης, θα παρουσιαστεί το νέο παιδαγωγικό πρόγραμμα «Ιστορίες  της Βίβλου και μύθοι του Αισώπου» που θα εφαρμοστεί στο πρόγραμμα του σταθμού.

   Το παιδαγωγικό εργαστήρι για γονείς αποτελεί μια εξέλιξη των σχολών γονέων της Ι.Μ.Δ. και στηρίζεται στην ελεύθερη συζήτηση της ομάδας των γονιών με την υποστήριξη του Δρ. παιδαγωγικής, αφηγητή και συγγραφέα Στέλιου Πελασγού.

   Απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες που πασχίζουν να γίνουν καλύτεροι σύζυγοι και γονείς. Τα θέματα του θα αναφέρονται στην ανατροφή των παιδιών από την βρεφική έως και την νεανική ηλικία και στην ζωή του ζευγαριού.

   Για να μπορέσουν και οι δύο γονείς να συμμετέχουν θα υπάρχει δημιουργική απασχόληση των παιδιών σε διπλανή αίθουσα από τις παιδαγωγούς του σταθμού. Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε δεύτερη Τετάρτη στις 18.00. μ.μ. σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του βρεφονηπιακού σταθμού.

   Επόμενη συνάντηση: 23/10/2013.  Θέμα: «Η προσαρμοστικότητα και πώς καλλιεργείται. Προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο αλλά και προσαρμογή των γονιών στις αλλαγές της ζωής».

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ