Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Ημερίδα για την δράση των εθελοντών της Εκκλησίας στις φυλακές

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2013



   Μία  ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση  εγγράφεται στο ενεργητικό του «Εσταυρωμένου».  Η εκπαιδευτική ημερίδα, που οργάνωσε  το Δ. Σ. του Συλλόγου για τους άμεσους συνεργάτες, εθελοντές και διακόνους του, το Σάββατο, 19/10, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος, χαρακτηρίστηκε άκρως ενδιαφέρουσα από το κοινό που την παρακολούθησε.

   Η διακονία αυτή είναι δύσκολη και ευαίσθητη. Η συνάφεια με χώρους και πρόσωπα άκρως ιδιαίτερα, η ελλιπής καθαριότητα και τα μηδαμινά μέσα προστασίας, οι δύσκολες καταστάσεις που ανακύπτουν λόγω της κακής ψυχολογίας των εμπερίστατων αδελφών, επιβάλλουν την επιμόρφωση των εθελοντών και τον εξοπλισμό τους με μία πιο υπεύθυνη γνώση. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο διοργανώθηκε η εκπαιδευτική ημερίδα, με εισηγήτριες δύο λαμπρές επιστήμονες του τόπου μας:  την κ. Αποστολία Χατζηευθυμίου, Νευρολόγο και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Ιατρικού Τμήματος Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την κ. Αντιγόνη Καραθάνου, Αναισθησιολόγο και Εντατικολόγο του Γεν. Νοσοκομείου Βόλου. Ανέπτυξαν θέματα της ειδικότητάς τους, που άπτονται των ενδιαφερόντων της διακονίας του «Ε», καταθέτοντας την πολύτιμη  εμπειρία και τις  γνώσεις τους.  

   Η κ. Αντιγόνη Καραθάνου μίλησε για τα νοσήματα που παρουσιάζουν υψηλό επιπολασμό στις φυλακές και έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω του μεγάλου κοινωνικού συγχρωτισμού σε άσχημες υγειονομικές συνθήκες. Αυτά  είναι η φυματίωση, η ηπατίτιδα Α, η ηπατίτιδα B και η ηπατίτιδα C, η HIV λοίμωξη και άλλα. Η γνώση των πιθανών κινδύνων και η λήψη των κατάλληλων προστατευτικών μέτρων (αποφυγή στενής επαφής, αερισμός χώρου, πλύσιμο χεριών ή χρήση αντισηπτικού, χρήση γαντιών ή μάσκας σε ειδικές περιπτώσεις) είναι απαραίτητα εφόδια για κάθε εθελοντή κατά την ώρα της διακονίας του. Η πολιτεία θα πρέπει να φροντίζει για τον προληπτικό έλεγχο των κρατουμένων και  τον εμβολιασμό ή τη θεραπεία όσων πάσχουν, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης, κυρίως ανάμεσά τους, αλλά και στο προσωπικό που εργάζεται σε αυτούς τους χώρους και έρχεται σε επαφή μαζί τους πολλές ώρες καθημερινά.

   Η εισήγηση της κ. Αποστολία Χατζηευθυμίου αφορούσε την επιθετικότητα και την απαίτηση που εκδηλώνεται σε ανθρώπους έγκλειστους επί μακρόν στα διάφορα ιδρύματα που διακονεί ο «Ε», καθώς και όλους εκείνους που ενισχύει με επιδόματα, τρόφιμα και χρήματα. Ερμήνευσε τον όρο επιθετικότητα και τις διάφορες εκδοχές της, και παρουσίασε τις αιτίες που την προκαλούν Οι συμβουλές της υπήρξαν διαφωτιστικές και πρόσφεραν αληθινή αρωγή στους συνεργάτες του Συλλόγου: Να μην προσφέρει κανείς μόνος του τις υπηρεσίες του αλλά σε ομάδα, ώστε, αν χρειαστεί, να καλέσει βοήθεια. Όταν οι υπηρεσίες προσφέρονται σε σταθερό μέρος, να υπάρχουν κανόνες όπως η τήρηση σειράς προτεραιότητας, για να αποθαρρύνεται η επιθετική συμπεριφορά. Να είναι σε θέση κανείς να ξεχωρίσει αν πίσω από την επιθετική συμπεριφορά βρίσκεται ψυχιατρική πάθηση.

   Με το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε χρήσιμος διάλογος πάνω σε ερωτήματα που διατύπωσαν οι ακροατές και στα οποία οι δύο εισηγήτριες απάντησαν με υπομονή και επιστημονική επάρκεια. Εξέφρασαν δε τη βούλησή τους να συνδράμουν τη διακονία με όποιον τρόπο τους ζητηθεί. Το Δ.Σ τις ευχαρίστησε θερμά για την άμεση και πρόθυμη ανταπόκριση στο κάλεσμά του. Ευχαρίστησε, επίσης, τους εθελοντές, τον εκπρόσωπο της Μητροπόλεως, του Λιμεναρχείου, του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων, καθώς και το κοινό, για την παρουσία τους στην εκδήλωση και τη στήριξη που παρέχουν στη Διακονία.

   Ο «Ε» ετοιμάζει για το προσεχές διάστημα και άλλες δράσεις για τις οποίες θα ενημερώσει τους φίλους και συνοδοιπόρους του. Η πλαισίωση των δράσεων αυτών από την τοπική κοινωνία δημιουργεί στα μέλη του Συλλόγου συναισθήματα ζεστασιάς και αλληλεγγύης και τα ενθαρρύνει στη συνέχιση του έργου τους.

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ