Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Εκκλησία μας έζησε και ζει μαρτυρικές στιγμές» Με λαμπρότητα η εορτή του Αγίου Δημητρίου στη Μητρόπολη Δημητριάδος

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2013



 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, με επίκεντρο τους ομώνυμους Ιερούς Ναούς στο Βόλο και στον Αλμυρό.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε στον μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αλμυρού, παρουσία πλήθους κληρικών και λαϊκών, του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κων/νου Αγοραστού, της Βουλευτού Μαγνησίας κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη και του Δημάρχου Αλμυρού κ. Ευαγγέλου Χατζηκυριάκου.

 

Στην ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την χαρά του για την ριζική ανανέωση του Ιερού Κλήρου στην επαρχία του Αλμυρού, με την προσθήκη νέων Κληρικών, οι οποίοι, όπως τόνισε, «ζυμώνονται με το λαό, γίνονται ένα μαζί του και καθίστανται φορείς της Θείας Χάριτος για όλους...». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πνευματική πατρότητα που αναλαμβάνουν εκείνοι οι Κληρικοί «που λαμβάνουν την ειδική ευλογία του Επισκόπου για να οικοδομήσουν πνευματική επαφή με τους πιστούς, που αποσκοπεί στην κοινωνία με τον ζωντανό Θεό, μέσα από την διαδικασία της μετανοίας... εκεί που ο άνθρωπος ξαναβρίσκει το Θεό και αναδημιουργείται εσωτερικά, γεφυρώνοντας το χάσμα που δημιουργεί η αμαρτία μεταξύ Θεού και ανθρώπων, όσο και μεταξύ των ανθρώπων»

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε Πνευματικό το Εφημέριο του Ναού π. Χρήστο Μπουντή, τον οποίο κάλεσε να είναι «εκφραστής του ελέους του Θεού και όχι δικαστής· να μην κρίνει τους ανθρώπους, αλλά να γίνεται λειτουργός της σωτηρίας τους· να θυμάται πάντα ότι οι Κανόνες επιβάλλονται ως παιδαγωγικά μέσα και όχι ως δικαστικές ποινές», Τον κάλεσε, τέλος, ν' απαρνηθεί κάθε είδους προσωπολατρία, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία για έναν κληρικό να δημιουργεί γύρω του οπαδούς και ακολούθους, που βασίζονται μόνο σ' αυτόν και όχι στον Χριστό, που ανήκουν σ' αυτόν και όχι στην Εκκλησία»

 

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου, όπου τον πλαισίωσαν πλειάδα Κληρικών, όσο και ευλαβών προσκυνητών. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Καλτσογιάννης.

 

Στο κήρυγμά του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της διδασκαλίας του Ιησού, όπως αποκαλύφθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και δεν είναι άλλο από την αγάπη. «Ο Χριστός γνωρίζει ότι, αν η αγάπη λείψει, κανείς δε θα μπορέσει ν' αντέξει τις δοκιμασίες της ζωής και τις διώξεις για την πίστη του... η στάση μας απέναντι στον διωγμό και στην απαξίωση του κόσμου είναι και το κριτήριο που αποδεικνύει αν είμαστε αληθινά άνθρωποι του Θεού... Το ίδιο κριτήριο ισχύει πολλαπλασίως για τους Κληρικούς. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την δυσφήμηση, με το μίσος και το πάθος των ανθρώπων, αυτό σημαίνει ότι είμαστε του Χριστού, γιατί και Εκείνον εδίωξαν και Εκείνον μίσησαν και τα λόγια Του αγνόησαν. Η ζωή μας δεν είναι εύκολη, έχει αντιξοότητες, γιατί το ψέμα δεν αντέχει την αλήθεια και το σκοτάδι αντιδρά όταν έρχεται το φως...»

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι «ο Χριστός είχε προειδοποιήσει την Εκκλησία για τους διωγμούς και τις δοκιμασίες των μελών Της. Η Εκκλησία μας έζησε και ζει μαρτυρικές στιγμές. Κυριάρχησαν αθεϊστικά καθεστώτα, νομίζοντας ότι θα μπορούσαν να καταλύσουν την Εκκλησία. Όλα κατέρρευσαν και γράφτηκαν στις μαύρες σελίδες της ιστορίας και εκεί που κυριαρχούσε η αθεΐα ζωογονείται σήμερα η πίστη, που αναδεικνύει νέους μάρτυρες. Σήμερα το όνομα «Χριστιανός», σε πολλά σημεία της γης, είναι αιτία μαρτυρίου και χιλιάδες Χριστιανοί βιώνουν το μίσος των ανθρώπων και οδηγούνται στο θάνατο. Στην  πατρίδα μας, παρά τις ελλείψεις μας, ο Θεός μάς ευλόγησε... βιώνουμε την κρίση και ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι η βίωση της Ορθόδοξης πίστης μέσα στην Εκκλησία. Εξακολουθούν, όμως, οι αρνητές, να επαγγέλλονται την αθεΐα και την εξουθένωση της πίστης. Ο Κύριος μάς προειδοποίησε: «ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι». Η δική μας ενότητα της αγάπης και της αλληλεγγύης είναι η απάντηση, που μπορεί να κάμψει και να νικήσει τις δυνάμεις της αρνήσεως...»

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ