Ημερίδα Αντιαιρετικού περιεχομένου για νέους συζύγους και γονείς
Ημερίδα Αντιαιρετικού περιεχομένου για νέους συζύγους και γονείς πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3/11 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της μέριμνας της Τοπικής μας Εκκλησίας για τον ιερό θεσμό της οικογένειας.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Ιωάννης Μηλιώνης, καθηγητής Πληροφορικής, με θέμα «πώς περνούν τα μηνύματά τους οι σέκτες της «Νέας Εποχής» στο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον». Ο κ. Μηλιώνης, αναφέρθηκε ουσιαστικά στον τρόπο εισροής μηνυμάτων μέσω των διαφημίσεων, των βιβλίων, του Internet, της τηλεόρασης κ.λπ.
Στη συνέχεια, ο Μοναχός Αρσένιος Βλιαγκόφτης, εντεταλμένος της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας επί θεμάτων αιρέσεων, μίλησε με θέμα «Κίνδυνοι για τους νέους και τις οικογένειες από τις σέκτες και τρόποι αντιμετωπίσεως». Ο π. Αρσένιος περιέγραψε τη ζωή και τα χαρακτηριστικά των σεκτών, ονοματίζοντάς τες «Ψηφίδες της Νέας Εποχής». Αναφέρθηκε στο πώς δρουν, καθώς επίσης και στο πώς εκμεταλλεύονται διάφορα κενά, κοινωνικά, ποιμαντικά και πνευματικά και επιτελούν το διαβρωτικό έργο τους Τέλος, παρουσίασε διάφορους τρόπους αντιμετώπισής τους όπως: αλλαγή της καταναλωτικής και ευδαιμονιστικής νοοτροπίας του ανθρώπου, επιστροφή της αλληλοβοηθείας και του αλληλοσεβασμού και διαμόρφωση μιας υγιούς σχέσης μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου.
Ακολούθησε γόνιμος διάλογος, όπου οι εισηγητές, κλήθηκαν να απαντήσουν σε καίριες ερωτήσεις που τους απευθύνθηκαν από το ακροατήριο.
Τον τελευταίο λόγο είχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τη μεγάλη σημασία που είχε η ημερίδα καθώς «δόθηκε η ευκαιρία της ενημερώσεως για καταστάσεις που υπάρχουν και που πολλές φορές δεν ξέρουμε ακριβώς τί είναι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι «δε χρειάζεται να τρομοκρατηθούμε, αλλά να είμαστε σε εγρήγορση έτσι ώστε να μπορούμε να αντιληφθούμε «πού είναι η παγίδα». Επίσης, πρότεινε ως λύση των αναζητήσεων που έχει ο άνθρωπος την ενεργή συμμετοχή στην ενορία. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όση ενημέρωση και να κάνεις εάν δεν δώσεις μια λύση στον νέο, στην οικογένεια, αυτός θα πάει να βρει μια ομάδα γιατί κάπου θέλει να ανήκει. Και για μένα η ζωντανή ενορία μπορεί να είναι η απάντηση. Όταν η οικογένεια, ο έφηβος βρούνε μέσα στην ενορία αυτό που ζητάει η ψυχή τους, την αλήθεια, να ενταχθούν εκεί που θα νοιώσουν ότι είναι αδέλφια, εκεί που η ενορία θα τους δώσει κάποιο ρόλο, ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης. Και αυτό επιχειρούμε με τις Σχολές Γονέων, τα κατηχητικά μας και όλη την προσπάθεια. Θέλω να ευχαριστήσω για την ενημέρωση. Πρέπει ο καθένας από στο δικό του μετερίζι να δίνει την μαρτυρία του Χριστού και της Εκκλησιαστικής ζωής. Σήμερα που ακούσαμε και την παραβολή του πλουσίου και του Λαζάρου, πρέπει να πάρουμε την απόφαση. Δεν είναι μεταξύ πλούτου και φτώχειας. Είναι μια στάση ζωής. Νοιώθω αυτάρκης ή θέλω το έλεος του Θεού; Είμαι «αυτοθεός» ή διψάω το Θεό. Εάν είναι το δεύτερο, τότε πρέπει μέσα στην Εκκλησία η ζωή μας να είναι αυτό που ζητάει ο Θεός από εμάς».
Τέλος ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους και ιδιαιτέρως τους ομιλητές και τον π. Κωνσταντίνο Φλάκη, εντεταλμένο κληρικό της Μητροπόλεως για θέματα αιρέσεων, για τον συντονισμό της Ημερίδας.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας λειτούργησε τμήμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, ενώ η ημερίδα ολοκληρώθηκε με κοινό γεύμα στο εστιατόριο του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας.