Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Τιμητική Μουσική Εκδήλωση του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου για τους παλαιούς Ιεροψάλτες της επαρχίας Αλμυρού

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2013



   Μέσα σε μουσική πανδαισία, ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Βόλου "Ιωάννης ο Κουκουζέλης", σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, τίμησε δύο παλαιούς Ιεροψάλτες της επαρχίας του Αλμυρού, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στον Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Αλμυρού, την Κυριακή 10/11. Την εκδήλωση ευλόγησε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος,  ενώ παρευρέθηκαν ο  Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος και πλήθος κόσμου.

   Πιο συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος, παρέδωσε τιμητικές πλακέτες στον κ. Χρήστο Νιφόρο, επί 54 έτη ιεροψάλτη του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Μικροθηβών και στον κ. Ηλία Κουτσαυτίκη, επί 50 έτη ιεροψάλτη του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων, του ομωνύμου χωρίου, της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αλμυρού.

   Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του κ. Δημάρχου, ο οποίος τόνισε την σημασία της εκδήλωσης, κατά την οποία: «...πρώτον, δίδεται η ευκαιρία στον κόσμο να ακούσει τους Ιεροψάλτες στο σύνολό τους να αποδίδουν εκκλησιαστικούς ύμνους και δεύτερον τιμώνται Ιεροψάλτες οι οποίοι έδωσαν την ψυχή τους και την ζωή τους στον καθημερινό δύσκολο αγώνα, τιμώντας την Εκκλησία και την Κοινωνία γενικότερα... Είναι οι Ακούραστοι Υμνητές...», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

   Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου κ. Ευστάθιος Γραμμένος, Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Βόλου, ο οποίος εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του για την Εκδήλωση Τιμής στους παλαίμαχους Ιεροψάλτες. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αλμυρού, διότι επί των ημερών του καθιερώθηκε η εκδήλωση αυτή, η οποία έχει γίνει πλέον θεσμός. «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες τιμούν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς δεν εστιάζουν μόνο στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά επιπλέον στις δύσκολες ημέρες που σαν λαός διανύουμε, αναδεικνύουν την ταυτότητά μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης ευχαρίστησε για την καθιέρωση της εκδήλωσης αυτής και τον επί πολλά έτη προκάτοχό του και Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος κ. Πέτρο Μπλάνα. Τέλος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώατο, διότι με την δική του παρουσία, η τοπική μας Εκκλησία, στα πρόσωπα των δύο παλαιμάχων συναδέλφων, τιμά και αναγνωρίζει την προσφορά του απλού ακούραστου Ιεροψάλτη στην Λειτουργική ζωή.

   Στη συνέχεια η χορωδία του Συνδέσμου, υπό την χοραρχία του, κ. Δημητρίου Χατζηγεωργίου, Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους.

   Ακολούθησε η απονομή των τιμητικών πλακετών από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος κατακλείοντας την εκδήλωση, απευθυνόμενος προς όλους τους παρευρισκομένους τόνισε χαρακτηριστικά: «...Μέσα στην εκκλησία μας κρατάμε ζωντανή μια μακραίωνη παράδοση, που δεν είναι μόνο παράδοση της Ορθοδοξίας μας, αλλά έχει τις ρίζες της ακόμη και στην αρχαιότητα. Μια παράδοση και μια μουσική που συνεχίζει να υπάρχει και μεταλαμπαδεύεται από στόμα σε στόμα, από δάσκαλο σε μαθητή και σήμερα φτάνουμε στο σημείο να αναγνωρίζεται διεθνώς και να αποτελεί μια ξεχωριστή επιστήμη. Εκφραστές λοιπόν αυτού του μεγαλείου και αυτού του πλούτου είναι οι ιεροψάλτες μας τους οποίους τιμάμε σε αυτή την εκδήλωση... Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που ήρθα στο Βόλο και βλέποντας την χορωδία, διαπιστώνω ότι σήμερα έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας αισθητά. Η ποιότητα όμως παραμένει αναλλοίωτη και αυτό είναι το πιο καλό από όλα και είναι χάρη σε εσάς τους δασκάλους. Που παραδίδετε στην εκκλησία τέτοιους μαθητές. Και χαίρομαι ειλικρινά γιατί αυτή είναι η ελπίδα μας. Είναι νέα παιδιά. Και στην πλειοψηφία τους έχουν σπουδάσει, έχουν ολοκληρώσει πανεπιστημιακές σπουδές και εντούτοις φορούν το ράσο, ανεβαίνουν στα αναλόγια,  και προσφέρουν από τον ελεύθερο χρόνο τους. Έτσι γίνονται συλλειτουργοί μας και συμπαρασύρουν όλο το πλήθος των πιστών να λειτουργήσουν μαζί μας την Ευχαριστία και τα Μυστήρια της εκκλησίας. Και τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας, γιατί ακριβώς κράτησαν τη λατρεία στα χωριά μας, που αυτό είναι το πιο σπουδαίο.... Τούτη την περίοδο χρειαζόμαστε περισσότερο  τέτοιες εκδηλώσεις που ευφραίνουν, που χαροποιούν, που ψυχαγωγούν, που ωφελούν, που ενώνουν και δίνουν ευκαιρίες να ξεφεύγουμε από τη μιζέρια, και την απελπισία. Γι αυτό σας παροτρύνω από καρδίας με όσα ελάχιστα μέσα διαθέτετε και εμείς και εσείς και κάθε φορέας να δημιουργούμε  εκδηλώσεις.          Πιστεύω στην καρδιά, στον εθελοντισμό και στην διάθεση και όλα τα άλλα γίνονται για να κρατάμε το λαό ενωμένο και δίνοντας τον κουράγιο να αντέξει αυτές τις αντιξοότητες με την ευχή και την προσευχή να ξεπεραστούν και να βγούμε και πάλι σε ένα λιμάνι».

   Την εκδήλωση παρουσίασε ο Φιλόλογος κ. Χρίστος Ξενάκης, Λαμπαδάριος του Ι. Ν. Αγ. Κοσμά του Αιτωλού.




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ