Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

15 Χρόνια πριν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην Πανήγυρη του Πολιούχου μας Αγίου Νικολάου

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2013



ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ TO 1998

(Άρθρο από το περιοδικό «Πληροφόρηση», τεύχος Δεκεμβρίου 1998)


            Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η πανήγυρη του πολιούχου της πόλης του Βόλου Αγ. Νικολάου. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις, τις οποίες λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, πλαισιούμενος από τους Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Σερρών κ. Μάξιμο, Μιλήτου κ. Απόστολο, πρώην Αργυροκάστρου κ. Αλέξανδρο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

            Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου με πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος εψάλη στον λαμπροστολισμένο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο Μακαριώτατος μίλησε στις αρχές και τους πιστούς της πόλης που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς, περιγράφοντας με αδρές πινελιές τη ζωή του Αγ. Νικολάου και την ανάγκη να μιμούμαστε το πρότυπο του Αγίου, ενώ, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στη σχέση αγάπης που τον συνδέει με τη Μαγνησία και ζήτησε από κλήρο και λαό να προσεύχονται γι' αυτόν, για το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, δίνοντας την υπόσχεση ότι ποτέ δεν θα ξεχάσει την παλιά του Μητρόπολη και τον τόπο που αγάπησε και τον αγάπησε.

            Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, ο Μακαριώτατος χοροστάσησε   στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου τέλεσε και τη χειροτονία εις διάκονον του επί χρόνια αναγνώστη του π. Θεοφυλάκτου Βίτσιου, ενώ στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη λιτανεία της Ι. Εικόνας του Αγ. Νικολάου, παρουσία των αρχών της πόλης, του κλήρου και του λαού, που, βοηθούντος του καιρού, είχε κατακλύσει την παραλία. Στην ειδική εξέδρα που είχε στηθεί στην παραλία ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την αγάπη του, για το γεγονός πως ο Βόλος έχει υποδεχθεί το νέο Μητροπολίτη του με πολλή αγάπη και ζεστασιά κι αυτό είναι ένας ακόμη καρπός του πολυσχιδούς έργου του Αρχιεπισκόπου. Ευχαρίστησε ακόμη τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, τις αρχές της πόλης, τον κλήρο και το λαό που βρέθηκαν κοντά στον Άγιο. Απαντώντας ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, υποσχέθηκε ότι όποτε του επιτρέπουν τα πολλά καθήκοντά του θα έρχεται να ξεκουράζεται κοντά στους ανθρώπους      που αγαπά, ενώ παρείχε την Αρχιεπισκοπική του ευλογία στους συγκεντρωμένους.

            Το μεσημέρι ο Δήμος Βόλου παρέθεσε γεύμα στο «Ενυδρείο» προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, των αρχών και των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Δήμαρχος Βόλου κ. Δημήτρης Πιτσιώρης εξέφρασε τη χαρά της πόλης για την αγαστή συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο και τον ιερό κλήρο τα τελευταία χρόνια, αλλά και τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχισθεί και με το νέο Μητροπολίτη. Απαvτώντας ο Μακαριώτατος εξέφρασε την συγκίνησή του για το γεγονός ότι ξαναβρέθηκε εν μέσω αγαπημένων του προσώπων και συνεργατών, είπε ότι η Εκκλησία θέλει τη συνεργασία με τους άρχοντες εκάστου τόπου, ενώ προέτρεψε τις αρχές της πόλης να τηρήσουν αυτή την ωραία συνήθεια να επικοινωνούν με τον ιερό κλήρο της πόλης αυτή την ημέρα. Ευχήθηκε, τέλος, στο νέο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο να είναι στεριωμένος στο ποιμαντικό του έργο και να βοηθά με την παρουσία του και τα οράματά του να προοδεύει η Εκκλησία αλλά και η τοπική κοινωνία. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος, αφού ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τον Αρχιεπίσκοπο, ζήτησε από τις αρχές της πόλης στενή συνεργασία και συμπόρευση για το καλό της τοπικής μας κοινωνίας, ενώ επαίνεσε το δήμο Βόλου για την ωραία αυτή πρωτοβουλία, αλλά και τους κληρικούς του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου για την άψογη διοργάνωση της πανηγύρεως. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με τους παρισταμένους να ψάλλουν τη φήμη του Αρχιεπισκόπου και του Μητροπολίτη Δημητριάδος.




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ