Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Με λαμπρότητα τα θυρανοίξια του νέου Κοιμητηριακού Ναού στο Βόλο Για τις περιπέτειες του Κοιμητηρίου έκανε λόγο ο Δήμαρχος Πάνος Σκοτεινιώτης

Δευτέρα, 18 Απριλίου, 2011



 

Με την δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν (15/4) από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο τα θυρανοίξια του νεόδμητου Ιερού Ναού του Αγίου Λαζάρου, του νέου Διαδημοτικού Κοιμητηρίου Βόλου, παρουσία πλειάδος κληρικών, του Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτεινιώτη και πλήθους λαού.

Κατά την τελετή των Θυρανοιξίων χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και υπεύθυνος του Ναού, ο οποίος έκανε μία αναδρομή στο ιστορικό της ανεγέρσεως και στις δυσκολίες που προέκυψαν προ και κατά την ανέγερση του Ναού του Αγίου Λαζάρου. Ο π. Δαμασκηνός σημείωσε ότι με την ανέγερση του Ναού «διορθώθηκε ένα ολέθριο λάθος και μία σημαντική παράλειψη εκείνων που σχεδίασαν την κατασκευή ενός Ορθόδοξου Κοιμητηρίου, χωρίς να προσβλέψουν την ανέγερση Κοιμητηριακού Ναού». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ποιμαντική μέριμνα της Τοπικής Εκκλησίας για την υποδειγματική διακονία του Κοιμητηρίου από ομάδα εντεταλμένων κληρικών, οι οποίοι, υπό αντίξοες συνθήκες, εκτελούσαν τα καθήκοντά τους όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και στην έλλειψη οικονομικών πόρων και την μη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για στοιχειώδη οικονομική ενίσχυση, γεγονός που οδήγησε την Τοπική Εκκλησία σε δανεισμό, με δέσμευση μέρους της ακίνητης περιουσίας της. Μνημόνευσε, επίσης, τους ιδιώτες - ευεργέτες που ενίσχυσαν οικονομικά το έργο, όπως ο κ. Πέτρος Κυριακίδης και η εταιρεία ALAPIS, το Ίδρυμα Ζούζουλα, ο κ. Ευάγγελος Καπούλας, ο κ. Χαράλαμπος Τσιμάς και οι εταιρείες ΙΟΝ Α.Ε., ΧΡΩΤΕΞ Α.Ε., ΕΨΑ Α.Ε. και οι Αφοί Παπαγιανόπουλοι. Τέλος, ο π. Δαμασκηνός έκανε έκκληση για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες ολοκλήρωσης και εξωραϊσμού του Ναού.  

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «ο Ναός αυτός θα είναι μια παρηγοριά για όλους, θα υποδέχεται τους ανθρώπους. Εδώ θα καταθέτουν την προσευχή τους, θα παίρνουν κουράγιο, θα ζούνε την παρουσία του Θεού και θα περιμένουν την Ανάσταση όλων...» Στη συνέχεια ο κ. Ιγνάτιος έπλεξε το εγκώμιο του Πρωτοσυγκέλλου π. Δαμασκηνού για τους κόπους και τους αγώνες του, όλα τα προηγούμενα χρόνια, για την ανέγερση του Ναού και κατέληξε, απευθυνόμενος στον κ. Δήμαρχο, ως εξής: «Εδώ πλέον, καλούμαστε να διακονήσουμε τις ανθρώπινες ψυχές και σεις, με τους συνεργάτες σας, να επιτελέσετε ένα σημαντικό έργο στην διευθέτηση και διαχείριση αυτής της τελευταίας κατοικίας των ανθρώπων της περιοχής μας. Γνωρίζω τις δυσκολίες, τα προβλήματα, αλλά, πιστεύω ότι η Χάρις του Θεού, που μάς επισκιάζει, θα βοηθήσει και αυτά τα προβλήματα να ξεπεραστούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να διακονούμε, με τους Ιερείς μας, με ποιμαντική μέριμνα και αγωνία. Δεν είναι εύκολο και το δικό μας έργο. Εντούτοις, όλοι θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι οι άνθρωποι την ώρα του πόνου έχουν ευαισθησίες και πρέπει να είμαστε διακριτικοί και πολύ προσεκτικοί. Ελπίζω ότι θα πορευόμαστε με τον ίδιο τρόπο για να ολοκληρώσουμε τον νέο Ναό.... Με χρηστή διαχείριση, πλέον, όλοι μας να μπορέσουμε να ξαναδώσουμε την ελπίδα στο λαό μας, που την έχει ανάγκη τόσο πολύ σ' αυτές τις δύσκολες ημέρες...»

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτεινιώτης περιέγραψε τις δυσκολίες και τις περιπέτειες του εγχειρήματος της ανέγερσης του νέου Ναού, κατά τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι τα χρόνια που προηγήθηκαν και ιδιαίτερα τα πιο πρόσφατα, περιπέτειες δεν πέρασε μόνο ο Ναός, αλλά και η διοίκηση αυτού του χώρου. Πολλές φορές απασχόλησαν αρνητικά την κοινή γνώμη. Θα μπορούσα να πω ότι σκανδάλισαν την τοπική κοινωνία. Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι μαζί με την περιπέτεια του Ναού που τελειώνει, έχει τελειώσει και αυτή η περιπέτεια που στενοχώρησε όλους όσοι νιώθαμε ότι τα θέματα της χρηστής διοίκησης παντού πρέπει να είναι κυρίαρχα, πολύ περισσότερο όταν διαχειριζόμαστε ένα τέτοιο χώρο. Είμαι βέβαιος ότι η νέα υπηρεσία που συγκροτήθηκε, ο Αντιδήμαρχος που είναι επικεφαλής της, θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, θα νιώσουν την αυξημένη κοινωνική ευθύνη που έχουν, ειδικά για να λειτουργήσουν αυτόν τον ιερό χώρο και θα υπηρετήσουν το επόμενο διάστημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε οι συμπολίτες μας, που έρχονται εδώ, να νιώθουν ότι είναι ένας χώρος που μπορούν να αισθάνονται πολιτισμένα, ανθρώπινα, μπορούν να καταπραΰνουν λίγο τον μεγάλο πόνο τους. Εύχομαι, λοιπόν, πραγματικά, αυτός ο χώρος να είναι χώρος υποδειγματικής συνεργασίας του Δήμου με την Εκκλησία και, από τη μεριά μας, είναι γνωστό ότι με αυτό το πνεύμα κινούμαστε...»

Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, ενώ το Σάββατο του Λαζάρου τελέστηκε η πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη.

 

Διαβάστε ολόκληρο τον χαιρετισμό του Πρωτοσυγκέλλου π. Δαμασκηνού Κιαμέτη




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ