Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΟΣ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ» Ψαλτική Τέχνη της Ορθόδοξης Ανατολής για το Άγιο Δωδεκαήμερο

Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2014 

Για μία ακόμη χρονιά, ο Δήμος Βόλου, στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων και συνεχίζοντας την άριστη συνεργασία του με την Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος, θα προσφέρει στο κοινό της πόλης μία εξαιρετική, επίκαιρη εκδήλωση, εμπνευσμένη από τον πολύτιμο θησαυρό της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Ψαλτικής Τέχνης, της γνωστής και ως Βυζαντινή Μουσική.

    Η φετινή εκδήλωση συνδιοργανώνεται με έναν νέο φορέα της πόλης μας, άγνωστο ακόμη εν πολλοίς, τον Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου , του οποίου Δ/τής είναι ο γνωστός θεολόγος - μουσικολόγος συμπολίτης μας Δρ. Κων/νος Χαριλ. Καραγκούνης, Επίκουρος Καθηγητής της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών. Ο νεοσύστατος αυτός φορέας έχει στους κόλπους του εξαίρετους συνεργάτες, διακεκριμένους μουσικολόγους της περιοχής μας (Βασιλική Γούση, Κωστής Δρυγιανάκης, Χρήστος Κοτόπουλος, Δρ. Σέβη Μαζέρα-Μάμαλη, Δρ. Ξανθούλα Παπαπαναγιώτου, Κωνσταντίνος Σαΐτης, Αχιλλέας Τίγκας), ενώ έχει και άριστη συνεργασία με τον τοπικό Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», του οποίου ο νέος Πρόεδρος κ. Ευστάθιος Γραμμένος αποτελεί θεσμικό μέλος του Τομέα.

Η εν λόγω εκδήλωση θα αποτελέσει την πρώτη επίσημη φανέρωση στο Βόλο του ...

Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (υπενθυμίζεται ότι δ/ντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών είναι ο θεολόγος Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης),  ως τώρα, όμως, ο Τομέας έχει συμμετάσχει σε πολλές και εξαιρετικές δράσεις εκτός Βόλου και στο εξωτερικό, κυρίως με συμμετοχή μελών του σε έγκριτα διεθνή μουσικολογικά συνέδρια.

    Η εκδήλωση που έχει τίτλο «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΟΣ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ» - Ψαλτική Τέχνη της Ορθόδοξης Ανατολής για το Άγιο Δωδεκαήμερο, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014 στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής και θα ξεκινήσει στις 7:00 μμ ακριβώς.

    Το γεγονός το οποίο αποτελεί και την εξαιρετική πρωτοτυπία της εκδήλωσης είναι ότι σε αυτή θα ψαλούν Βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί εκκλησιαστικοί ύμνοι των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου ερμηνευμένοι σε διάφορες γλώσσες. Για το λόγο αυτό έχουν προσκληθεί σημαντικοί Έλληνες και ξένοι ορθόδοξοι κληρικοί, μοναχοί και ιεροψάλτες, οι οποίοι θα ψάλουν στη γλώσσα τους γνωστούς εκκλησιαστικούς ύμνους των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, αλλά με το παραδοσιακό βυζαντινό τους μέλος.

    Το πρόγραμμα θα διανθίζεται από επίκαιρα, σύντομα, θεολογικά και μουσικολογικά κείμενα και σχετικές επίκαιρες διαφάνειες (επιμέλεια της Ξανθούλας Παπαπαναγιώτου), ενώ θα ακουστούν και παλαιά συλλεκτικά κομμάτια από γραμμόφωνο ή βινύλιο και νεώτερες ερμηνείες βυζαντινών μελών επιλεγμένες από το διαδίκτυο (επιλογές του Κωστή Δρυγιανάκη).

    Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του μεγαλείου του βυζαντινού μουσικού πολιτισμού, όπως αυτός έφθασε ως τις ημέρες μας και κατέληξε να αναδειχθεί σε παγκόσμια μουσική κληρονομιά της Ορθοδοξίας, εφόσον, σήμερα πλέον, οι ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Κοινότητες επιθυμούν και φροντίζουν να εισάγουν στη λατρεία τους την Βυζαντινή Ψαλτική Τέχνη. Κυριότερος, όμως, στόχος της εκδήλωσης είναι η δημιουργία μιας εορταστικής και συνάμα κατανυκτικής ατμόσφαιρας, η οποία θα συμπαρασύρει το εκλεκτικό κοινό του Βόλου σε ακατάπαυστο δοξολογία του Αγίου Τριαδικού Θεού και του ενανθρωπήσαντος και φανέντος Υιού και Λόγου του Θεού, του Σωτήρος της Οικουμένης.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ