Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι Διαλέξεις και το Σεμινάριο του π. John Behr σε Βόλο και Αθήνα (photos + videos)

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, 2014



Δελτίο Τύπου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

 

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δυο διαλέξεις και το ειδικό σεμινάριο που διοργάνωσε η  Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε Βόλο και Αθήνα με κεντρικό ομιλητή τον π. John Behr, με την ευγενική χορηγεία του Ορθόδοξου Ιδρύματος «Virginia H. Farah Foundation».
     Ο π. John Behr είναι σήμερα Κοσμήτωρ και Καθηγητής Πατρολογίας στο Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Βλαδίμηρου (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.). Εκεί διδάσκει πατερική θεολογία, Δογματική και βιβλική εξήγητική, ενώ παράλληλα παραδίδει μαθήματα για την πατερική σκέψη και γραμματεία και στο Πανεπιστήμιο του Fordham.
    Ο π. John Behr σπούδασε Φιλοσοφία (Λονδίνο) και Θεολογία (Οξφόρδη), όπου υπό την εποπτεία του νυν Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου Ware ολοκλήρωσε τη Διδακτορική Διατριβή του. Έχει επίσης σπουδάσει για κάποιο χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα. Τα πρώτα του έργα αφορούσαν σε θέματα ασκητισμού και χριστιανικής ανθρωπολογίας όπου δινόταν ιδιαίτερη έμφαση στον αγ. Ειρηναίο της Λυών και τον Κλήμεντα της Αλεξάνδρειας. Μετά απο μια δεκαετία μελέτης της ιστορίας της θεολογίας του 2ου αιώνα, ο π. John Behr προχώρησε στη δημοσίευση μιας σειράς έργων που παρουσιάζουν τη σταδιακή διαμόρφωση της χριστιανικής θεολογίας, έχοντας φτάσει μέχρι στιγμής στον πέμπτο και έκτο αιώνα. Έχει επίσης δημοσιεύσει μια συνθετική παρουσίαση της θεολογίας των πρώτων αιώνων, με επίκεντρο το μυστήριο του Χριστού. Στο πλαίσιο αυτό έχει εκδόσει πολλά πατερικά έργα σε νέες προσιτές αγγλικές μεταφράσεις, ενώ έχει συγγράψει πλήθος μελετών, όπου μέσα απο τη μελέτη της σκέψης των Πατέρων της Εκκλησίας των πρώτων αιώνων, διερευνά τα θεμέλια της χριστιανικής θεολογίας. Απο τα πιο πρόσφατα έργα του είναι: Irenaeus of Lyons: Identifying Christianity, Christian Theology in Context (Oxford: Oxford University Press, 2013), Becoming Human: Meditations on Christian Anthropology in Word and Image (Crestwood, NY, SVS Press, 2013), St Athanasius: On the Incarnation, translation and introduction, Popular Patristics Series (Crestwood, NY, SVS Press, 2011), The Case Against Diodore and Theodore: Texts and Their Contexts, Oxford Early Christian Texts (Oxford: Oxford University Press, 2011), The Mystery of Christ: Life in Death (Crestwood, NY: SVS Press, 2006), The Nicene Faith,vol. 2 of The Formation of Christian Theology (Crestwood, NY: SVS Press, 2004). 2 τόμοι, The Way to Nicaea, vol. 1 of The Formation of Christian Theology (Crestwood: SVS Press, 2001).

    Το θέμα των διαλέξεων (Βόλος, 19 Φεβρουαρίου, Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου) και Αθήνα (21 Φεβρουαρίου, Κτήριο Κ. Παλαμάς Πανεπιστημίου Αθηνών) ήταν «Από το θάνατο στη ζωή. Το μυστήριο του Χριστού και τα θεμέλια της χριστιανικής ανθρωπολογίας». Στην ομιλία του ο π. John Behr προσπάθησε να αναδείξει την καίρια θεολογική και σωτηριολογική σημασία του θανάτου του Χριστού, και τις ανθρωπολογικές επιπτώσεις του. Σύμφωνα με τον ομιλητή, είναι όντως αλήθεια ότι σήμερα δεν βλέπουμε πλέον το θάνατο: δεν ζούμε μαζί του, σαν να είναι μια καθημερινή πραγματικότητα, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες γενιές πριν από εμάς. Εαν είναι επίσης αλήθεια ότι ο Χριστός μας έδειξε, τι σημαίνει να είναι Θεός, με τον τρόπο που πεθαίνει ως άνθρωπος, τότε, πολύ απλά, εάν δεν «βλέπουμε» πλέον το θάνατο, δεν βλέπουμε εξίσου και το πρόσωπο του Θεού.

    Το θέμα του σεμιναρίου (Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου, Κέντρο Αρκαδικών Σπουδών) ήταν «The Apocalypse of the Cross: The Gospel of John and the Beginning of Christian Theology». Στο ειδικό σεμινάριο εκτός απο τον κεντρικό ομιλητή έλαβαν μέρος με παρέμβασεις ο Δρ. Χρήστος Καρακόλης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Δρ. Alexis Torrance, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Επισκέπτης Ερευνητής στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Notre Dame (Η.Π.Α.).
    Στην εισήγησή του ο π. John Behr προσπάθησε να περιγράψει τη δομή και το πλαίσιο της αποκαλυπτικής ως της αφετηρίας για κάθε χριστιανική θεολογία (λ.χ. την έννοια του μυστηρίου, κ.λπ.), ενώ στη συνέχεια (με επίκεντρο κυρίως το ευαγγέλιο του Ιωάννη) συζήτησε ορισμένα, απο τα βασικά ζητήματα της θεολογίας, υπο το πρίσμα αυτό (λ.χ. ιστορία της σωτηρίας ή Οικονομία κ.λπ.).
     Στο Σεμινάριο έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ερευνητές, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, κ.ά. Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα φροντίσει για την έκδοση των σχετικών κειμένων στα ελληνικά και αγγλικά.

 

    Για να διαβάσετε τις περιλήψεις των εισηγήσεων του π. John Behr κάνετε κλικ στους παρακάτω υπερσυνδέσμους:

 

Από το θάνατο στη ζωή: Το Μυστήριο του Χριστού και ο ρόλος του θανάτου στην χριστιανική ανθρωπολογία. - Περίληψη στα Ελληνικά
 
    Dying to Live. The Role of Death in Life and Becoming Human - Περίληψη στα Αγγλικά
 
    " The Apocalypse of the Cross: The Gospel of John and the Beginning of Christian Theology" - Περίληψη μόνο στα Αγγλικά

 

 

Παρακολουθήστε την Ανοικτή διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το Διαδικτυακό κανάλι intv.gr πατώντας εδώ ,

και στο Βόλο, από το κανάλι μας στο youtube .





Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ