40νθήμερο Μνημόσυνο της Κλειούς Καραγιαννοπούλου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου
Το Σάββατο 14 Μαΐου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα τελέσει μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, το 40ήμερο μνημόσυνο της Κλειούς Καραγιαννοπούλου, η οποία διετέλεσε ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «ΚΩΣΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΗ».
ΙΔΡΥΜΑ "ΚΩΣΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΗ"
Το Ίδρυμα συστήθηκε το 1966 μέσω της διαθήκης του αποδημήσαντος Μηλιώτη ευεργέτη Κώστα Γραμμενή με την επωνυμία " Ίδρυμα Κώστα Γραμμενή" . Σκοποί του Ιδρύματος ήταν η ίδρυση και ανέγερση Σχολείων και βιβλιοθήκης, την χορήγηση προίκας και υποτροφιών σε ίσο αριθμό νέων.
Το Γυμνάσιο των Μηλεών χτίστηκε πάνω στα θεμέλια της παλαιάς σχολής του γένους πού είχε ιδρύσει ο Α. Γαζής τον 18ο αιώνα.
Το πανέμορφο Πηλιορείτικο κτίριο του Γυμνασίου Μηλεών ανεγέρθη το 1972, και αποτελεί μέχρι σήμερα ένα ζωντανό και δραστήριο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Το 1990 παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η επιτροπή του Ιδρύματος "Κώστα Γραμμενή " , μετά την ανέγερση του κτιρίου και μέχρι πρότινος φρόντιζε χρόνο με τον χρόνο να βελτιώνει και να εξοπλίζει το σχολείο καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο. Έτσι, μέχρι σήμερα εκτός από την συντήρηση του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου, η επιτροπή με χρήματα του κληροδοτήματος φρόντισε για τον εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων, την κατασκευή αίθουσας ηλεκτρονικών υπολογιστών, τον εξοπλισμό του Γυμνασίου με σύγχρονα διδασκαλικά όργανα και ήταν πάντα αρωγός , στήριγμα και ανοιχτό σε ιδέες των μαθητών και των εκπαιδευτικών καθώς και στήριγμα της τοπικής κοινωνίας των Μηλεών.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΛΕΙΟΥΣ Κ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Η Κλειώ Καραγιαννοπούλου, το γένος Σδούγκου, γεννήθηκε το 1921 στα Καλά Νερά Πηλίου. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θηλέων Βόλου. Μεγάλο της όνειρο ήταν να σπουδάσει αρχαιολογία, αλλά ο πόλεμος δεν της επέτρεψε να το υλοποιήσει.
Το ανεκπλήρωτο όνειρο όμως δημιούργησε μια γυναίκα, η οποία έδινε μεγάλη σημασία στην μόρφωση των γυναικών και στην συνεχόμενη απόκτηση γνώσης. Η δυναμική της και δραστήρια προσωπικότητα της, έδωσε το έναυσμα στον πατέρα της Νικόλαο Σδούγκο, να της εμπιστευθεί, παρόλο γυναίκα, την διαχείριση των ελαιοκτημάτων της πατρικής περιουσίας, με τα οποία ασχολήθηκε μέχρι την τελευταία της πνοή.
Παντρεύτηκε τον οικονομολόγο - κτηματία Κωνσταντίνο Καραγιαννόπουλο, με τον οποίο έζησαν στο Βόλο και απέκτησαν τρείς κόρες. Ευτύχησε να χαρεί την παρουσία πέντε εγγονιών.
Η Κλειώ Καραγιαννοπούλου πίστευε πάντα στην ιδιαίτερη σημασία της
πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ατόμου και παρακολουθούσε από κοντά τα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας. Την πίστη της αυτή προσπαθούσε να περάσει
και μέσα από την δραστηριοποίηση της στο ίδρυμα "Κ.Γραμμενή", στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετείχε από την ίδρυσή του σύμφωνα με την διαθήκη του Μηλιώτη ευεργέτη, λόγω συγγενείας πρώτου βαθμού.
Φρόντιζε πάντα τους αδύνατους και εύρισκε τρόπους να παρέχει ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
Την χαρακτήριζαν δύο σημαντικά στοιχεία.
Αφενός η πεποίθηση στις ικανότητες των γυναικών τις οποίες προσπαθούσε να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει παροτρύνοντάς τους στην ευρύτερη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα.
Αφετέρου την πίστη στην δύναμη του ανθρώπου ανεξαρτήτου ηλικίας και την συνειδητή δραστηριοποίηση του και ενεργή συμμετοχή του στην ζωή. Η πεποίθηση αυτή ήταν κάτι που την ακολουθούσε μέχρι την τελευταία της πνοή και την απέδειξε με την συμμετοχή της στα 90 της χρόνια στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αντλούσε δύναμη και ομορφιά από τις μικρές, απλές , αναντικατάστατες χαρές της ζωής όπως τη θάλασσα, τα λουλούδια, ένα ηλιοβασίλεμα, έναν περίπατο, τις σχέσεις της με τους ανθρώπους, και τις αναδείκνυε σε πηγές έμπνευσης, δημιουργίας και προσφοράς.
Θα μείνει στις μνήμες όλων μας σαν παράδειγμα ανθρώπου που φρόντιζε για την ομορφιά της ζωής.