Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ομιλητής σε εκδήλωση στην Κύπρο

Παρασκευή, 2 Μαϊου, 2014



«Ζωή χωρίς Ήλιο» και «η κατ' οίκον Εκκλησία»

 του Λουκά Α. Παναγιώτου

Άλλη μια ιδιαίτερη και σημαντική εκδήλωση πραγματοποίησε, το βράδυ της Τετάρτης 30 Απριλίου 2014, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Στήριξης Οικογένειας και παιδιού «Κιβωτός».

Στο κατάμεστο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο το πλήθος των ακροατών, κάθε ηλικίας, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να απολαύσουν τον ομότιμο Καθηγητή Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δρ Σταύρο Μπαλογιάννη, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ζωή χωρίς Ήλιο», καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, με θέμα: «Οικογένεια, η κατ' οίκον Εκκλησία».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του Συνδέσμου, κ. Κλεάνθη Συμεωνίδη, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρεθέντες και ευχαρίστησε τους δύο κορυφαίους ομιλητές για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της «Κιβωτού». Παράλληλα, ο κ. Συμεωνίδης, ευχαρίστησε θερμά τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο για την ευλογία του και την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. 

«Αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά που βρίσκομαι στην ηρωοτόκο και αγιοτόκο Κύπρο, την οποία θεωρώ ότι αποτελεί την καρδιά του ελληνισμού, του πολιτισμού και το μέλλον όλου του ελληνισμού», τόνισε, ξεκινώντας την εμπνευσμένη ομιλία του, ο κ. Μπαλογιάννης.

Ο ελλόγιμος καθηγητής, μιλώντας προς το πολυπληθές ακροατήριο, επεσήμανε την τραγικότητα του γεγονότος να μην μπορεί ένα άτομο να δει τον ήλιο «αυτό το στοιχειώδες που βλέπουμε και χαιρόμαστε εμείς, χαίρεται όλη η δημιουργία, χαίρετε όλη η πλάση». «Το τραγικό είναι να μην δει τον ήλιο γιατί εμείς δεν του επιτρέψαμε να δει τον ήλιο, τόσο τον φυσικό, όσο και τον Νοητό και σκεφτείτε πόσο πρέπει να αισθανθούμε αυτή την βαθιά ενοχή», συμπλήρωσε.

Μεταξύ των πολλών σημαντικών, που ανέφερε ο κ. Μπαλογιάννης, ήταν και το γεγονός ότι «ο άνθρωπος που δεν θα δει τον ήλιο είναι ένας τέλειος άνθρωπος εξ άκρας συλλήψεως. Μιλάμε πολλές φορές για την έννοια του εμβρύου και έχουμε ίσως την πολύ εσφαλμένη αντίληψη ότι πρόκειται για ένα ατελή άνθρωπο, που ακόμα δεν τελειοποίησε τα όργανα του, τα συστήματα του, την σκέψη του. Αν αναζητήσουμε την επιστημονική αλήθεια θα κατανοήσουμε ότι έχουμε ένα τέλειο άτομο, το οποίο είναι ήδη ένα σκεφτόμενο άτομο. Όταν είναι τέσσερα χιλιοστά ένα έμβρυο σκέφτεται, ακούει, καταλαβαίνει την φωνή των γονέων του, της μητέρας, του πατέρα, έχει συναισθήματα και έχει προγραμματισμούς για την περεταίρω ζωή του».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο δεύτερος ομιλητής της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, με την πολύ μεστή του ομιλία, που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλοι οι παρευρεθέντες, αναφέρθηκε στην οικογένεια, την κατ' οίκον Εκκλησία.

Αρχικά, ο Σεβασμιώτατος, εξέφρασε την αγωνία που είχε πάντοτε ως κληρικός και η οποία εντάθηκε όταν έγινε επίσκοπος σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι τον γάμο και στη συνέχεια εστίασε την προσοχή του στις προσπάθειες που καταβάλλει να ενημερώσει τα νέα ζευγάρια για το «τι σημαίνει για μας το μυστήριο του γάμου, για το μυστήριο για την συμμετοχή του Θεού στην ζωή τους, για το τι σημαίνει και πως ονομάζει η Εκκλησία αυτό που θα συγκροτήσουν, την οικογένεια τους».

«Εκκλησία είναι ο ίδιος ο Χριστός. Εκκλησία είμαστε όλοι εμείς και έρχεται η Εκκλησία και δίνει και προσφέρει το όνομα της στην οικογένεια, σ' αυτό το κύτταρο και την λέει μικρή Εκκλησία. Είναι θαυμαστό και γι' αυτό είναι μυστήριο», τόνισε.

Με τον ιδιαίτερο ζεστό και διανθισμένο με πάμπολλες αφηγηματικές και περιγραφικές εικόνες, λόγο του, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, συγκίνησε και καθήλωσε κυριολεκτικά το ακροατήριο. Εστιάζοντας την προσοχή του και επεξηγώντας την αντιστοιχία της κατ' οίκον Εκκλησίας με την ίδια την Εκκλησία στάθηκε στις τέσσερεις λέξεις με τις οποίες επικαλούμαστε την πίστη μας στην Εκκλησία, στο σύμβολο της πίστεως, που είναι «μία, αγία, καθολική και αποστολική» και ερμήνευσε το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για μια οικογένεια.

Μετά τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες των δύο καταξιωμένων ομιλητών, ακολούθησαν ερωτήσεις του ακροατηρίου και ακολούθως, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Στήριξης Οικογένειας και παιδιού «Κιβωτός», προσέφερε στον κ. Μπαλογιάννη και τον Σεβασμιώτατο την εικόνα της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου.

πηγή:εδώ




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ