Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Τιμητική διάκριση σε δύο Ιεροψάλτες της Αγιάς

Τρίτη, 13 Μαϊου, 2014



Μέσα σε μουσική πανδαισία, ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Βόλου "Ιωάννης ο Κουκουζέλης", σε συνεργασία με την περιφέρεια Αγιάς, τίμησε δύο παλαιούς Ιεροψάλτες της επαρχίας Αγιάς, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στον Πνευματικό Κέντρο Αγιάς, την Κυριακή του Παραλύτου 11/05. Την εκδήλωση ευλόγησε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος, παρέδωσε τιμητικές πλακέτες στον κ. Αναστάσιο Τσιμπούκα, επί σειρά ετών ιεροψάλτη του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ποταμιάς και στον κ. Δημήτριο Σοφολόγη, επί σειρά ετών ιεροψάλτη στα αναλόγια των Ι. Ναών, Αγ. Γεωργίου Άνω Σωτηρίτσας και Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Κάτω Σωτηρίτσας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Εκπροσώπου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», στην Αγιά, κ. Σωτήρη Νιβολιανίτη. Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου κ. Ευστάθιος Γραμμένος, Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Βόλου, ο οποίος εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του για την Εκδήλωση Τιμής στους παλαίμαχους Ιεροψάλτες. «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, αναδεικνύουν την ταυτότητά μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η χορωδία του Συνδέσμου, υπό την χοραρχία του, κ. Δημητρίου Κατσικλή, Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους του Πεντηκοσταρίου.

Ακολούθησε η απονομή των τιμητικών πλακετών από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ο οποίος κλείνοντας την εκδήλωση, απευθυνόμενος προς όλους τους παρευρισκομένους, εξέφρασε την ευαρέσκεια και τον ενθουσιασμό του για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, διότι όπως χαρακτηριστικά τόνισε σηματοδοτεί μια καινούργια σελίδα στην Τοπική μας Εκκλησία. Μια σελίδα που καταγράφει  την ενότητά μας, που είναι το σώμα του Χριστού, μια ενότητα της οποίας την πρωτοβουλία είχαν απόψε οι ιεροψάλτες, που αναλαμβάνουν την ευθύνη να ψάλλουν εκ μέρους του λαού συμμετέχοντας ουσιαστικά στη λατρεία της εκκλησίας μας.

       Στη συνέχεια εξέφρασε τη χαρά και τον ενθουσιασμό του «για τη συμμετοχή στην εκδήλωση ιεροψαλτών από το Βόλο, τον Αλμυρό, τα περίχωρα, το Πήλιο, που όλοι μαζί, με τους ιεροψάλτες της Αγιάς,  τιμούν αυτούς που έχουν αναλώσει ολόκληρη τη ζωή τους στα ψαλτήρια  και γιατί, επί των ημερών του,  διακρίνει μια διαδοχή στο Σύνδεσμο Ιεροψαλτών, στα ψαλτήρια και στη διεύθυνση της χορωδίας, που  είναι ο μεγάλος έπαινος των πρώτων δασκάλων, αυτών που έχουν ανοίξει το δρόμο να θεωρείται ο Βόλος και η Μητρόπολή μας μία από τις ξεχωριστές τοπικές εκκλησίες σε ιεροψαλτική παράδοση. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι υπάρχει μια νέα γενιά μορφωμένων ανθρώπων που αναλαμβάνουν σιγά -σιγά τα ηνία να συνεχίσουν αυτή την παράδοση».

Τέλος ευχήθηκε η εκδήλωση αυτή «να γίνει αφορμή παρότρυνσης των νέων, ανδρών και γυναικών, να επανδρώσουν τα ψαλτήρια της περιφέρειας και  εδώ στην Αγιά, ενώ συνεχάρη  τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ιεροψαλτών στην Αγιά, τον  Πρωτοψάλτη κ.  Σωτήρη Νιβολιανίτη,  τον Πρόεδρο των Ιεροψαλτών, τον χοράρχη καθώς και  όλα τα μέλη της χορωδίας».

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ