Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Νέος φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» - Δημοσίευμα Εφημερίδας Η Θεσσαλία 25/06/2014

Τετάρτη, 25 Ιουνίου, 2014



Δημοσίευμα Εφημερίδας Η Θεσσαλία

Ρεπορτάζ Φώτης Σπανός

 

 

Παρουσιάστηκε χθες από τη Μητρόπολη Δημητριάδος ο νέος φορέας πολιτισμού "Μαγνήτων Κιβωτός", που στόχο έχει τη σύνδεση των πολιτιστικών δράσεων με την κοινωνική ζωή του τόπου και τη διάσωση του πλούσιου πολιτισμικού αποθέματος . .Αρκετοί είναι οι συμπολίτες που θα ενεργοποιηθούν στο νέο εγχείρημα.  Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 28 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσάτικα, όπου θα μιλήσει για τη θρησκεία και την τέχνη ο ομότιμος καθηγητής  του Πολυτεχνείου κ. Θεοδόσης Τάσιος. Ο νέος φορέας έχει την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας.

 

Για το νέο φορέα πολιτισμού παραχωρήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο συνέ­ντευξη Τύπου στα τοπικά MME, όπου μί­λησαν ο μητροπολίτης και οι υπόλοιποι συντελεστές του όλου εγχειρήματος. Πρόεδρος του φορέα είναι ο μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, αντιπρόεδρος η ιστορικός τέ­χνης και επίτιμη γενική διευθύντρια υ­πουργείου Πολιτισμού κ. Μαίρη Μιχαηλίδου, γενικός γραμματέας ο συνταξιούχος τραπεζικός, πρώην κοινοτάρχης Μακρινίτσας, κ. Νίκος Τσούκας, οργανωτικός γραμματέας ο καθηγητής πληροφορικής, πολιτισμολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, ταμίας ο καθηγητής, υπεύθυ­νος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Μαγνησίας κ. Αντώνης Πλαγεράς, και μέ­λη οι εξής: Αντώνιος Βάλβης, ασφαλιστής, υπεύθυνος πωλήσεων prime insurance LTD, Ζάννος Γεωργανδρέας, δικηγόρος ει­δικευμένος στην πνευματική ιδιοκτησία, πρώην μέλος Δ.Σ ΕΡΤ Λυρικής Σκηνής, Α­λέξανδρος Δημητρόπουλος, φιλόλογος-εκπαιδευτικός, Βασίλης Καποδίστριας, οδοντίατρος-εικαστικός, Γιώργος Καφενταράκης, εικαστικός, Δημήτρης Κουτσός, συνταξιούχος τραπεζικός, πρώην πρόε­δρος Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Δήμου Βόλου, Αδαμαντία Μουτσινά, κοινωνική λειτουργός-πρόεδρος Κέντρου Πολιτι­σμού και Κοινωνικής Παρέμβασης "Ιωλκός", Δημήτρης Παλιούρας, αρχιτέκτων μηχανικός, επίτιμος διευθυντής υπηρε­σίας νεώτερων μνημείων και τεχνικών έρ­γων Θεσσαλίας, Γιάννης Παπαϊωάννου, ζωγράφος-συντηρητής έργων τέχνης, και Αντώνης Πολίτης, κοινωνικός επιστήμο­νας.

Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε πως "ο νέος φορέας κυοφορούταν εδώ και χρόνια, αλλά ήθελα να βρω τους κατάλληλους ανθρώπους για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία. Πρόκει­ται για την παρέμβαση στον πολιτισμό, που ήταν συνυφασμένος με την εκκλησια­στική ζωή και είναι καταγεγραμμένο στα κειμήλια, στους τόπους, στις συνήθειες. Και ερχόμαστε εδώ για να δημιουργήσου­με ένα καινούριο φορέα το "Μαγνητών Κι­βωτός" για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος. Κανένα δεν θέλουμε να ανα­πληρώσουμε ή να επικαλύψουμε, ίσα - ίσα να στηρίξουμε τις προσπάθειες των άλλων.

 

Εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε τη σχέση που υπήρχε πάντοτε μεταξύ εκκλησίας και πολιτισμού. Η εκκλησία έχει ζωντανό πολιτισμό στις τέχνες που διασώζει, αλλά ταυτόχρονα εμπλουτίζει το βίο των ανθρώπων με τα πανηγύρια, τις γιορτές. Και αυτό θέλουμε να το κάνουμε μια ζωντανή σχέση, γιατί ο λαός μας τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται αυθεντικές εκδηλώσεις πολιτισμού".

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στο πλαίσιο των παρακλήσεων έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις. Ακόμη θα υπάρχει και Ακαδημία Πολιτισμού, όπου οι νέοι θα γνωρίσουν τον πολιτισμό.

Από την πλευρά του κ. Τσούκας υπογράμμισε πως "αφενός θέλουμε να διασώσουμε ορισμένα στοιχεία αφετέρου να στοχεύσουμε σε κάποιες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου που θα χαρακτηρίζουν τη Μητρόπολη και την περιοχή μας συνολικότερα Και ήδη είμαστε στη φάση της κατάρτισης του προγράμματος".

Ο υπεύθυνος της Ακαδημίας Πολιτισμού είναι ο κ.Καπανιάρης, ο οποίος τόνισε με­ταξύ άλλων πως "θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με τους υπόλοιπους πολιτιστι­κούς φορείς, ενώ οι χώροι της εκπαίδευσης και της ψηφιακής διάσωσης του υλικού μάς ενδιαφέρουν πολύ. Γι' αυτό και προχωρού­με στη δράση της Ακαδημίας Λαϊκού Πο­λιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, όπου πρω­ταρχικός στόχος είναι η θεωρητική και ερ­γαστηριακή εκπαίδευση και κατάρτιση ει­δικών και γενικών ομάδων πληθυσμού".

Από την πλευρά του ο κ. Δημητρόπουλος σημείωσε πως "η Μαγνήτων Κιβωτός χω­ρά όλα τα άνθη του πολιτισμού της περιο­χής και της Μητρόπολης και θα επιδιώ­ξουμε όλη αυτή η ανθοφορία να προέλθει από τη συνεργασία με το ανθρώπινο δυνα­μικό της περιοχής".

 

Παίρνοντας το λόγο η κ. Μουτσινά σημεί­ωσε πως η πρωτοβουλία με το νέο φορέα είναι σημαντική, καθώς η χώρα διέρχεται κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτιστική, αξιακή.

 

Ο κ. Κουτσός υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας θεσμών στην πόλη, ώστε οι πολιτιστικές δράσεις να έχουν συνέχεια, ενώ πρόσθεσε πως η Μητρόπολη ενεργοποιείται και στο πεδίο του πολυπολιτισμού.

 

Από την πλευρά του ο κ. Βάλβης που εδώ και ένα χρόνο έχει εγκατασταθεί στο Βόλο προερχόμενος από την Αθήνα, αναφέρθη­κε στον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Στη σημασία της Μαγνητών Κιβωτού αναφέρθηκαν επίσης οι κ.κ. Καποδίστριας, Πολίτης και Παπαϊωάννου.

Εφημερίδα Η Θεσσαλία 25/06/2014





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ