Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Ξεκίνησε το 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Μουσικολογικό Συνέδριο με θέμα: Η Ψαλτική Τέχνη ως Αυτόνομη Επιστήμη

Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2014



 

Με επιτυχία ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής 29 Ιουνίου οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Διεπιστημονικού Μουσικολογικού Συνεδρίου με τίτλο «Η Ψαλτική Τέχνη ως αυτόνομη επιστήμη». Το Συνέδριο διοργανώνεται από τον Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, που λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη με διευθυντή τον Κωνσταντίνο Χ. Καραγκούνη. Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Βόλου.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση, την Κυριακή 29 Ιουνίου, παρουσιάστηκε επίσης η δεύτερη έκδοση του Τομέα Ψαλτικής, που έχει τίτλο «Επιτεύγματα και προοπτικές στην έρευνα και μελέτη της Ψαλτικής τέχνης» και είναι αφιερωμένο στο έργο του ομότιμου καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας Γρηγόρη Θ. Στάθη. Πρόκειται ουσιαστικά για τα πρακτικά του Διήμερου που είχε πραγματοποιηθεί προς τιμή του καθηγητή Γρηγόρη Στάθη στο Βόλο, το 2012. Ο καθηγητής Γρηγόρης Στάθης, συμμετέχει στο Συνέδριο ως πρόεδρος της Επιστημονικής του επιτροπής και σήμερα προήδρευσε στην πρώτη συνεδρία. 

Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μοδέστου, στα Μελισσάτικα, με συμμετοχή διακεκριμένων ιεροψαλτών της πόλης του Βόλου. Στη συνέχεια, στο Συνεδριακό Kέντρο, παρουσιάστηκαν οι ομιλίες των Κωνσταντίνου Καραγκούνη, Αγαμέμνονα Τέντε, π. Αλεξάντρελ Μπαρνέα (Ρουμανία), π. Μάριους Τεπελέα (Ρουμανία), Θωμά Αποστολόπουλου, Αντώνη Κωνσταντινίδη - Θανάση Στογιαννίδη, Γιάννη Σαμψάκη, Δημοσθένη Φιστουρή, Γιώργου Χατζηθεοδώρου, Γκόρντανας Μπλαγκόγιεβιτς (Σερβία), Αλεξάνδρας Μπούντου (Ρουμανία), Μαρίας Αλεξάνδρου (Ρουμανία - Ελλάδα), καθώς και η εργασία της Ομάδας Μουσικής Παλαιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Αλεξάνδρου). Την Τρίτη 1 Ιουλίου, ως το μεσημέρι, παρουσιάστηκαν οι ομιλίες των Διονύση Μπιλάλη - Ανατολικιώτη, Ντουσάνκας Γιελενκόβιτς - Βίντοβιτς (Σερβία), Κωνσταντίνου Σιάχου, Μιλτιάδη Παππά, Χρήστου Καρύδη, Βασιλικής Γούση, Γιώργου Κωνσταντίνου, π. Νεκτάριου Πάρη (Κύπρος) και Αντριάν Σιρμπού (Ρουμανία).   

Το συνέδριο συνεχίζεται μέχρι και την Πέμπτη 3 Ιουλίου. Το λεπτομερές πρόγραμμα των ομιλιών έχει ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας, στην διεύθυνση www.tomeaspsaltikis.gr. Η παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι ελεύθερη.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, στα τηλέφωνα 2421093553 και 2421093594 ή στη δικτυακή διεύθυνση tomeaspsaltikis@gmail.com .     

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ