Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Εντυπωσιασμένος από την Ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας έμεινε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος

Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2014



Ρεπορτάζ: Φώτης Σπανός

 

«Και η Αυστραλία περνά τη δική της κρίση, γι' αυτό και δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες να γίνουν μετανάστες σε αυτή τη μακρινή χώρα, αν πρώτα δεν έχουν εξασφαλίσει την εργασία τους εκεί, ώστε να τους δεχτούν» τονίζει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο ίδιος για προσωπικούς λόγους πραγματοποίησε ολιγοήμερο ταξίδι στην Αυστραλία, όπου, όμως, είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει την ακμάζουσα ελληνική ορθόδοξη κοινότητα και να δει από κοντά την πρόοδο των Ελλήνων σε διάφορους τομείς .

 Η ελληνική ομογένεια στην Αυστραλία αριθμεί περίπου 500.000 άτομα, ενώ στην πρωτεύουσα Σίδνεϊ ζουν 150.000 Έλληνες που το­νώνονται θρησκευτικά από 40 Ενορίες, όσες δηλαδή δια­θέτει και ο Βόλος.

«Είχα την ευκαιρία να βρεθώ για πρώτη φορά στη ζωή μου στην Αυστραλία και αφορμή στάθηκε ένα οικογενειακό γεγονός μιας βάπτισης. Ήταν λίγες οι μέρες που έ­μεινα στο Σίδνεϊ, αλλά μου δόθηκε η δυνατότητα να δω πρώτα-πρώτα μια πολύ ορ­γανωμένη ορθόδοξη ελληνι­κή εκκλησία, όπου ο αρχιεπί­σκοπος Στυλιανός, απόφοι­τος της Χάλκης, εδώ και 40 χρόνια, δημιούργησε μια ζω­ντανή κοινότητα, η οποία κράτησε την ελληνική παρά­δοση, την ελληνική γλώσσα και γύρω από αυτή συγκρο­τείται ο ελληνισμός της Αυ­στραλίας» τόνισε αρχικά ο Μητροπολίτης.

Ο κ. Ιγνάτιος συναντήθηκε με τον κ. Στυλιανό με τον ο­ποίο συζήτησε για την πα­ρουσία της Ορθοδοξίας σή­μερα στον κόσμο και άλλα θεολογικά θέματα. «Διαπί­στωσα πως πρόκειται για ένα σοφό ιεράρχη που ξέρει πο­λύ καλά τα πράγματα και μι­λά με καθαρή γλώσσα» ση­μείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Ιγνάτιος έμεινε εντυπω­σιασμένος από την οργάνω­ση της ελληνικής ομογένειας, τη διατήρηση των παρα­δοσιακών αξιών, αλλά και τα δίκτυα αλληλοστήριξης που έχουν αναπτύξει, ενώ υπο­γράμμισε τη σύνδεσή τους με την Ορθοδοξία.

«Στο Σίδνεϊ θα δει κανείς πε­ρίφημα ελληνικά σχολεία και κολέγια που πέρα από το εκ­παιδευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας διδάσκονται η ελληνική γλώσσα και παι­δεία. Ακόμη λειτουργούν φι­λανθρωπικά ιδρύματα, όπως Γηροκομεία, η Θεολογική Σχολή, από την οποία προ­έρχονται οι ιερείς της περιο­χής. Για παράδειγμα στην ε­νορία της Αγίας Ευθυμίας που λειτούργησα και τέλεσα το μυστήριο της Βάπτισης, υπηρετούν δύο ιερείς που εί­ναι Αυστραλοί στην υπηκοό­τητα. Ένιωθα σαν να βρισκό­μουν σε μια ελληνική επαρ­χία με όλη τη σημασία της λέξεως. Η συνύπαρξη μάλι­στα όλων των πιστών σε μια τεράστια αίθουσα, όπου συνέφαγαν, συγκροτούν μια παρουσία ελληνισμού τόσο αυθεντικού, όπως τον ζούσαμε στις δεκαετίες του '50 και του '60 στην Ελλάδα. Βε­βαίως η Αυστραλία είναι μια πολυπολιτισμική χώρα, με σταθερή νομοθεσία που α­ντιμετωπίζει με το δικό της τρόπο τις προκλήσεις» ση­μείωσε ο Μητροπολίτης.

Συμπλήρωσε δε λέγοντας πως "οι Έλληνες που πήγαν πριν αρκετά χρόνια στην Αυ­στραλία δεν έχουν γίνει πάμπλουτοι. Είναι, όμως, εργα­τικοί και αποτελούν μια ση­μαντική παρουσία. Η πρώτη γενιά μεταναστών ασχολήθηκε κυρίως με τα χειρωνα­κτικά επαγγέλματα, στα ε­στιατόρια, σε άλλες υπηρε­σίες. Όμως η δεύτερη και τώ­ρα η τρίτη γενιά έχει προο­δεύσει επιστημονικά και δραστηριοποιείται και σε άλ­λα επαγγέλματα από το χώ­ρο των επιστημών. Γενικώς οι Έλληνες εκεί αποτελούν μια συντηρητική κοινωνία, ως απόρροια της γενικότε­ρης κατάστασης στην Αυ­στραλία, που δεν έχει ποτι­στεί τόσο από τον κατανα­λωτισμό και την εκκοσμίκευση της Δύσης".

 

Η κρίση

Πόσο εύκολο είναι για έναν Έλληνα να μπορέσει να γίνει δεκτός ως μετανάστης στην Αυστραλία και να εργαστεί; Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε πως «η Αυστραλία έχει πολύ κα­λές ασφαλιστικές δικλείδες και το νιώθεις αυτό από την ώρα που προσγειώνεσαι με το αεροπλάνο και τον έλεγ­χο που γίνεται. Δηλαδή προ­σπαθούν να φυλάξουν τα σύ­νορά τους πολύ καλά. Και με τους επίσημους μετανάστες είναι πολύ προσεκτικοί και το κάνουν με πολύ σοβαρό τρόπο. Δεν είναι τόσο εύκο­λο να πάει κάποιος Έλληνας ως μετανάστης στην Αυ­στραλία. Θα πρέπει να έχει βρει μόνιμη εργασία και κά­ποιον να τον αποδεχτεί εκεί. Δεν υφίσταται το θέμα, να βρει μια οικογένεια για να τον φιλοξενεί και μετά να βρει εργασία. Άλλωστε και η Αυστραλία περνά τη δίκιά της κρίση και ίσως να μην εί­ναι εύκολο να δεχτεί αρκε­τούς ακόμη».

Άλλωστε, συμπλήρωσε ο ί­διος, η αγωνία των Αυστρα­λών για το θέμα της μετανά­στευσης συνδέεται και με το γενικότερο ζήτημα της λα­θρομετανάστευσης, αλλά και του φανατικού Ισλάμ που θέλουν να το αντιμετωπίσουν.

 

Αναδημοσίευση από Εφημερίδα "ΘΕΣΣΑΛΙΑ", 4-7-2014

 





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ