Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις: «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ»

Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2014



Ολοκληρώνεται σήμερα  Τετάρτη 13/8 , στο Λόφο του Αγίου Αντωνίου, στον Παλαιό Πλάτανο Αλμυρού, ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ», που οργάνωσε  ο νέος φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ». Πραγματοποιήθηκαν στις αυλές Eκκλησιών και Μοναστηριών της περιοχής μας, παρουσιάζοντας συναυλίες παραδοσιακής μουσικής με τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά.

Η Θεοτόκος αποτελεί το πλέον αγαπητό πρόσωπο της Ελληνικής λαϊκής λατρείας. Στην Παναγία προσβλέπει ο λαός και αυτήν επικαλείται σε κάθε δυσκολία - προσωπική, οικογενειακή ή συλλογική, καθώς η Παναγία υπέρμαχος Στρατηγός προΐσταται των αγώνων του γένους, από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέχρι και τον πρόσφατο Ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940 - 41, οπότε η οπτασία της Παναγίας οδηγούσε και σκέπαζε τους στρατιώτες, κατά τις σχετικές παραδόσεις και αφηγήσεις.

Το αρχέτυπο της Παναγίας ως μητέρας όλων των ανθρώπων, προερχόμενο ασφαλώς από την ιδιότητά της ως μητέρας του Θεανθρώπου Χριστού, κυριαρχεί σε όλες τις σχετικές παραδόσεις, τις προσευχές και στις αντιλήψεις του λαού μας. Η κυριότερη γιορτή της Θεοτόκου και η πλέον σημαντική ανάμεσα στις θεομητορικές εορτές του ετήσιου εορτολογικού κύκλου, είναι εκείνη της Κοίμησης της Θεοτόκου, τον Δεκαπενταύγουστο. Ο φιλόθρησκος Ελληνικός λαός, που τιμά λατρευτικά την Παναγία ως μητέρα, καταφυγή και σκέπη του γένους των ανθρώπων, συγκινείται βαθύτατα από τον θάνατό της. Προσπαθεί να προετοιμαστεί ψυχολογικά και θρησκευτικά, κατά την διάρκεια του δεκαπενθήμερου, με νηστεία και την καθημερινή συμμετοχή στις παρακλήσεις που ψάλλονται  σε όλους τους ναούς, για να φτάσει στην εορτή της Κοιμήσεως με αισθήματα χαρμολύπης, που τον κάνουν να παρομοιάζει με το Πάσχα, ονομάζοντάς τη μάλιστα «Πάσχα του καλοκαιριού».

Ο νεοσύστατος φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ», με τον κύκλο αυτό των εκδηλώσεων προσπάθησε να προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Δεκαπενθήμερου και μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων, όπου χοροστατούσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος. Διοργάνωσε εξαιρετικές μουσικές εκδηλώσεις επιπέδου σε προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών  της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.  Σκοπός να ελαφρύνει κάπως  το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών.

Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, αναδείχθηκαν «κρυμμένοι» εξαιρετικοί θρησκευτικοί και πολιτισμικοί χώροι (Επισκοπή, Μονή Πάου), τους οποίους ο επισκέπτης γνώρισε καλύτερα.  

          Η πρώτη, περιπετειώδης, εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 6/8, στον ιστορικό λόφο της Επισκοπής. Προηγουμένως, στον Βυζαντινό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εψάλη η Παράκληση στην Παναγία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη μας και στη συνέχεια, επειδή ο καιρός δεν το επέτρεψε, η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «ΙΩΝΙΑ», με σολίστ στο τραγούδι τον εξαίρετο πολυσχιδή καλλιτέχνη Βασίλη Αγροκώστα και δ/ντή της ορχήστρας τον καθηγητή παραδοσιακής - Βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτη, Νεκτάριο Δεμελή, απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία, μέσα στο ναό.

          Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 7/8 στο Ελληνομουσείο (Σχολείο του Ρήγα) στη Ζαγορά, η εκδήλωση ματαιώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών, παρά τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου στην πανήγυρη του Αγίου Τριανταφύλλου.

          Την Παρασκευή 8 Αυγούστου η αυλή της Παναγίας ξαναέζησε μοναδικές στιγμές του παρελθόντος, όταν καθιερώθηκε ο χώρος της αυλής της Παναγίας ως χώρος εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, με τις Συναυλίες του αείμνηστου πρωτοψάλτη Λυκούργου Αγγελόπουλου, των Σακκά - Κουρουπού, της υψίφωνου Λίλας Αδαμάκη και τόσων άλλων. Την ημέρα αυτή η Μακρινίτσα  υποδέχτηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιγνάτιο, που  χοροστάτησε στην Παναγία και τον Προηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, Αρχιμ. Αντύπα Νικηταρά , ο οποίος έκανε μια εξαιρετική ομιλία για την σχέση της Παναγίας με τους πιστούς.

Στη συνέχεια ο Άρχων Μαϊστωρ του Οικουμενικού Θρόνου Γρηγόριος Νταραβάνογλου με την παραδοσιακή του ορχήστρα, υπό την δ/νση του Εμμανουήλ Καρπάθιου, απέδωσε μοναδικά,  τραγούδια από την λαϊκή μας παράδοση αφιερωμένα στην Παναγία, με τον γενικό τίτλο «Έλα Παναγιά μου σώσε».

          Οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις» συνεχίστηκαν την Κυριακή 10/8, στην υπέροχη Μονή της Πάου Αργαλαστής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και πάλι με την Ορχήστρα παραδοσιακής Μουσικής «ΙΩΝΙΑ».

Την περασμένη Δευτέρα, σειρά είχε η Αγιά Λάρισας. Η εκδήλωση στην Αρχιερατική περιφέρεια της Αγιάς, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, τόσο από την προσέλευση Αρχών και κοινού στον Ιερό Ναό Αγίων Αντωνίων, όσο και από  τις εξαιρετικές εντυπώσεις που άφησε η Ορχήστρα παραδοσιακής Μουσικής «ΙΩΝΙΑ» και ο Βασίλης Αγροκώστας. Στην Παράκληση και στην συναυλία παραβρέθηκε ο πρώην Υπουργός Αναπληρωτής Γεωργίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο για την πρωτοβουλία και για την επιτυχία του συνόλου του κύκλου εκδηλώσεων «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ».

Την ίδια επιτυχία και προσέλευση αναμένουν οι διοργανωτές και από τη σημερινή εκδήλωση, στον πολύ όμορφο χώρο του λόφου του Αγίου Αντωνίου Παλαιού Πλατάνου Αλμυρού

Στόχος πλέον της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ», μετά την επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων, να καθιερωθούν και να επαναλαμβάνονται τον Δεκαπενταύγουστο κάθε χρόνου.




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ