Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Συναινεί η Μητρόπολη Δημητριάδος στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας. Συνάντηση Μητροπολίτου – Δημάρχου. Καταδίκη βανδαλισμών θρησκευτικών τόπων λατρείας.

Πέμπτη, 19 Μαϊου, 2011



Με τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο συναντήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα σχέδια του Δήμου για την ανάπλαση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του ιστορικού Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας. 

Τον κ. Δήμαρχο συνόδευαν ο Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας - Αισωνίας κ. Ιωάννης Καουνάς, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτης Λαμπρίνης και ο Δ/ντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Γεώργιος Γίδαρης.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, κατά την οποία ο κ. Σκοτινειώτης εξέθεσε λεπτομερώς, εκ νέου, στον Σεβασμιώτατο, τα προβλεπόμενα, από τις τεχνικές μελέτες, σχέδια, τα οποία θα τηρηθούν επακριβώς και θα αναδείξουν συνολικά την ιστορική περιοχή, οι δύο άνδρες έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.:

Ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε η Ιερά Μητρόπολη εγκαίρως είχε ενημερωθεί για το έργο που πραγματοποιείται στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία και είχαμε επισημάνει ότι όχι μόνο δεν εμποδίζει και δεν υποβαθμίζει το μνημείο αλλά το αναδεικνύει. Η λειτουργία του Ναού θα εξακολουθεί να είναι άψογη, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα, το πράσινο θα πολλαπλασιαστεί, ενώ πιστεύουμε ακλόνητα ότι ο νέος φωτισμός του περιβάλλοντος χώρου και του ίδιου του Ναού θα αναδείξει, ακόμα περισσότερο, ένα μοναδικό μνημείο που αποτελεί την καρδιά της Ν. Ιωνίας.

Ως τοπική Εκκλησία δεν μπορούμε να έχουμε αντίρρηση για ένα τέτοιο έργο που θα συμβάλει στην ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου ενός κεντρικού μας Ναού, όπως έχει συμβεί και με άλλους ιστορικούς Ναούς του Βόλου στο πρόσφατο παρελθόν και έτσι θα γίνεται πάντοτε. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το μνημείο παραμένει, το μνημείο αναδεικνύεται και όταν ολοκληρωθεί όλοι θα αντιληφθούν ότι σωστά πραγματοποιήθηκε το έργο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στην εποχή μας έχουμε ανάγκη από τέτοια έργα, προσβάσιμα από όλους, τόπους συνάντησης και επικοινωνίας πολιτών, που θα νιώθουν ότι η πόλη τους είναι ανθρώπινη και λειτουργική...»

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης δήλωσε τα εξής: «Επιβεβαιώσαμε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ότι ισχύουν απολύτως τα σχέδια τα οποία είχαν τεθεί υπόψη της Μητρόπολης και  των ιερέων του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας.  Τα σχέδια αυτά έχουν εκπονηθεί με απόλυτο σεβασμό στο μνημείο, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί αλλά θα αναβαθμιστεί δραστικά, τόσο το ίδιο όσο και ο περιβάλλων χώρος. Είναι βέβαιο ότι θα γίνει ένα έργο το οποίο θα χαίρονται πολύ περισσότερο απ' όλους μας, εκείνοι που κρατούν ζωντανές τις μνήμες της προσφυγικής τους καταγωγής.  Ως κοινωνία, ως Δήμος και προσωπικά ο ίδιος, οφείλουμε να αναδείξουμε αυτό που πραγματικά συμβολίζει τη διαχρονική εξέλιξη της Νέας Ιωνίας, δηλαδή τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας.

Επαναλαμβάνω ότι από τη δημιουργία του μεγάλου Δήμου, εκείνη η περιοχή που κατεξοχήν θα βγει ωφελημένη είναι η περιοχή της Νέας Ιωνίας, γιατί είναι η μόνη περιοχή που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υπερτοπικής σημασίας δραστηριοτήτων. Αυτή η προοπτική πρέπει να συνδυαστεί και με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων Νέας Ιωνίας.

Οι αντιδράσεις στη δημοκρατία είναι θεμιτές και εμείς σεβόμαστε την κάθε διαφορετική γνώμη, ακόμη κι αν εκπορεύεται από κραυγαλέα ιδιοτέλεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσοι αντιδρούν φαίνεται να  εκφράζουν τις πιο διαφορετικές και ετερόκλητες απόψεις. Άλλος επικαλείται τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, άλλος   το πράσινο, το οποίο, όμως, θα αυξηθεί κατά 50% (!) κι άλλος επικαλείται την ιστορικότητα του τοιχίου... το οποίο φυσικά κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960. Έτσι αθροίζονται οι πιο διαφορετικές απόψεις και βεβαίως, όπως συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις, βρίσκουν και θέση εκείνοι που έχουν κάνει τρόπο ζωής τη γνωστή ρήση «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση».

Εμείς, ως δημοτική αρχή, χειριζόμαστε με μεγάλη ευθύνη αυτή την υπόθεση. Ειλικρινά δεν έχουν ιερό και όσιο όσοι παίζουν με τα ιερά και τα όσια και διαδίδουν ότι με το έργο πρόκειται, δήθεν, να θιγεί ο Ιερός Ναός ή όσοι βρίσκουν την ευκαιρία να αναβιώσουν αντιθέσεις και διχαστικές καταστάσεις του παρελθόντος. Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες της Νέας Ιωνίας θα αγκαλιάσουν και θα στηρίξουν το σημαντικό  αυτό έργο που αναβαθμίζει τον κεντρικό ιστό της.  Επιτέλους ας αφήσουμε να γίνει κάτι σ΄ αυτή την πόλη»  

 

Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος καταδικάζει τους βανδαλισμούς τόπων λατρείας

            Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος προέβη στην ακόλουθη συμπληρωματική δήλωση: «Θα ήθελα, με την ευκαιρία της αναφοράς μας σε έναν τόπο Λατρείας, όπως είναι η Ευαγγελίστρια της Ν. Ιωνίας, να καταδικάσω απερίφραστα κάθε βανδαλισμό και βεβήλωση τόπων λατρείας οποιασδήποτε θρησκείας. Θα πρέπει ιδιαίτερα να καταλάβουμε ότι, κυρίως στην πόλη και στον τόπο μας,  διατηρούμε μια παράδοση συμπόρευσης και συνύπαρξης και αυτό θα πρέπει απόλυτα να το σεβαστούμε, ιδίως στις κρίσιμες εποχές που ζούμε»





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ