Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ κ.κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου, 2014



«Εξήλθεν ο σπείρων του σπείραι τον σπόρον αυτού».

 

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα.

Μία εικόνα παρμένη από την αγροτική ζωή εκείνης της εποχής χρησιμοποίησε ο Χριστός στο σημερινό Eυαγγελικό ανάγνωσμα. Με τρόπο συμβολικό, τοποθέτησε τον εαυτό του στη θέση του γεωργού και όλους εμάς στη θέση των χωραφιών. Όπως, λοιπόν, σπέρνει ο γεωργός τον σπόρο του στη γη, έτσι πέφτει και ο λόγος του Θεού, σαν άλλη σπορά, στους ανθρώπους. Bλέπουμε, μάλιστα, ότι ο Χριστός περιγράφει με λεπτομέρειες τα διαφορετικά μέρη που δέχτηκαν αυτό τον σπόρο: μας μίλησε για τον σπόρο που έπεσε στο δρόμο, για τον σπόρο που έπεσε στις πέτρες, για τον σπόρο που βρέθηκε στο χωράφι με τα αγκάθια και για τον σπόρο που έπεσε στην εύφορη γη.

Το ερώτημα που προκύπτει ευθύς εξαρχής είναι: γιατί ο γεωργός της παραβολής ρίχνει τον σπόρο του παντού, και μάλιστα εκεί όπου κανένας καλός και λογικός γεωργός δε θα έσπερνε; Γιατί, ποιός γεωργός θα σπαταλούσε τον σπόρο του ρίχνοντάς τον σε ακατάλληλα μέρη, όπως είναι ο δρόμος, το πετρώδες έδαφος η το χωράφι με τα αγκάθια; Και όμως, με μία τέτοια παράλογη, θα έλεγε κανείς, σπορά παρομοιάζει την σπορά του λόγου του Θεού ο Χριστός. Τι θέλει, λοιπόν, να μας πει ο Χριστός με την παράδοξη αυτή σπορά που πέφτει παντού; Μέσα από αυτή την παρομοίωση σποράς του λόγου του Θεού, ο Χριστός έρχεται να μας φανερώσει τρία πράγματα: πρώτον τι πράγματι είναι ο λόγος του Θεού, δεύτερον σε ποιούς απευθύνεται, και τρίτον πώς μπορεί να καρποφορήσει.    

Τι είναι ο λόγος του Θεού; Είναι ένας σπόρος, δηλ. είναι εν δυνάμει ένα φυτό. Δεν είναι το φυτό αλλά κάτι που έχει ήδη μέσα του ό,τι χρειάζεται για να προκύψει ένα φυτό. Έτσι και ο λόγος του Θεού είναι κάτι το οποίο εν δυνάμει μπορεί να μας δώσει κάτι μεγάλο και σπουδαίο. Δεν είναι ο ίδιος ο Θεός ο λόγος του Θεού. Είναι, όμως, αυτό, στο οποίο μας λέγει ο Θεός να αναχθούμε για να κοινωνήσουμε μαζί Του. Στην Αγία Γραφή και στη διδασκαλία της Εκκλησίας, θα το γνωρίζετε, η ίδια η λέξη λόγος χρησιμοποιείται για το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον Υιό και Λόγο του Θεού, τον ενανθρωπήσαντα Κύριό μας Ιησού Χριστό. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Δηλώνει ότι ο λόγος του Θεού, δηλ. όσα έχει να μας πει ο Θεός, συνοψίζονται, περιλαμβάνονται και αποκαλύπτονται στο πρόσωπο του Λόγου, με κεφαλαίο το λάμδα, δηλ. του Χριστού. Ο Θεός στη διάρκεια της ιστορίας των ανθρώπων τους μίλησε με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. διαμέσου των προφητών. Ωστόσο, ο τελειότερος τρόπος που μας μίλησε ο Θεός ήταν και παραμένει διαμέσου του Υιού Του. Η τελειότερη αποκάλυψη του Θεού στον κόσμο είναι ο Σαρκωθείς Ιησούς Χριστός. Ο Χριστός μας αποκάλυψε τον λόγο του Θεού, όσα θέλει δηλ. να μας πει, όχι μόνο για να Τον μάθουμε αλλά για να μοιάσουμε με Εκείνον που είναι ο σαρκωμένος Λόγος του Θεού και δι' αυτού, του Χριστού δηλ., να αναχθούμε και να κοινωνήσουμε με τον Θεό.

Το δεύτερο που θέλει να πει ο Χριστός με την σπορά που πέφτει παντού είναι ότι ο σπόρος, δηλ. ο λόγος του Θεού, απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, χωρίς διάκριση, ανεξάρτητα από τις προϋποθέσεις που έχει ο καθένας τους. Ο Θεός θέλει τη σωτηρία όλων μας, γιατί μας δημιούργησε για να μετέχουμε στη χαρά της ζωής και της κοινωνίας μαζί Του και όχι για να βρεθούμε στην απώλεια και την ανυπαρξία. Ο Χριστός θα λέγαμε ότι ρίχνει σε όλους μας τον σπόρο, γιατί είναι αισιόδοξος μαζί μας, θέλει ο κάθε άνθρωπος να γίνει ένα καλό χωράφι. Ίσως και διότι ξέρει ότι ένα χωράφι που φαίνεται καλό μπορεί, τελικά, να μην είναι, ενώ κάποιο άλλο που δεν φαίνεται κατάλληλο μπορεί να αποδειχθεί εύφορο. Στο σημείο αυτό συναντούμε και το τρίτο μήνυμα που θέλει να μας δώσει ο Χριστός με την προς όλους σπορά του λόγου του Θεού.

Το τρίτο πράγμα που θέλει να μας πει είναι ότι μπορεί ο κάθε άνθρωπος να γίνει καλό χωράφι. Είναι η στάση που παίρνει ο άνθρωπος απέναντι στο λόγο του Θεού, απέναντι στο έργο του Χριστού, που τον κάνει καλό ή κακό χωράφι, που κάνει την καρδιά του δρόμο, σκληρή πέτρα ή αγκάθια. Η θετική ή αρνητική στάση μας απέναντι στο λόγο του Θεού δεν είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά, αλλά μία συνεχής πραγματικότητα. Ως χριστιανοί, με το βάπτισμά μας δεχθήκαμε το λόγο του Θεού, όμως, για να καρποφορήσει χρειάζεται μία συνεχή καλλιέργεια που εξαρτάται από εμάς, που εναπόκειται στην ελευθερία μας. Γράφει σχετικά ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς τα εξής: «Ο λόγος που συντελεί στη σωτηρία των ψυχών μας παίζει το ρόλο του σπόρου. Όπως όλοι οι γεωργοί, αφού πρώτα καλλιεργήσουν την γη με το άροτρο, έπειτα ρίχνουν τους σπόρους τους, έτσι και εμείς πρώτα πρέπει να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας για υποδοχή του ουρανίου σπόρου, δηλ. του λόγου της πνευματικής διδασκαλίας, διότι εμείς δεν είμαστε άψυχη και αναίσθητη γη, ώστε να λαμβάνουμε από άλλους και την καλλιέργεια και τα σπέρματα, αλλ' είμαστε έμψυχη και ζωντανή και λογική γη. Γι αυτό και πρέπει μόνοι μας να ετοιμαζόμαστε με την μετάνοια».

Αυτό είναι το τριπλό μήνυμα του σημερινού ευαγγελίου: ο λόγος του Θεού είναι ο ίδιος ο Χριστός, απευθύνεται σε όλους και όλοι μπορούν, εφόσον το θελήσουν, να τον δεχθούν. Αυτό το μήνυμα κρίναμε χρήσιμο να σας υπενθυμίσουμε, καθώς σήμερα, Κυριακή του Σπορέως, ξεκινά επίσημα το ιεραποστολικό και κατηχητικό έτος 2014-2015. Το έργο της Εκκλησίας είναι να προσφέρει αδιάκοπα τον λόγο του Θεού προς όλους και να δημιουργεί κατάλληλες προϋποθέσεις για την καρποφορία του.

Για τον λόγο αυτό και η τοπική μας Εκκλησία και τούτη τη χρονιά θέτει στη διάθεση όλων πλείστες όσες ευκαιρίες σποράς του λόγου του Θεού, που απευθύνονται σε όλους σας. Στα παιδιά και τους νέους μας μέσω των Κατηχητικών Σχολείων, των Νεανικών Συντροφιών, των Μεταλυκειακών και Φοιτητικών Συνάξεων. Στον κάθε πιστό, άνδρα ή γυναίκα, μέσα από τους Ενοριακούς Κύκλους Μελέτης της Αγίας Γραφής. Στα νέα ζευγάρια, μέσα από τις Ενοριακές Σχολές Γονέων. Προς κάθε ηλικίας χριστιανό, μέσω των Εσπερινών Κηρυγμάτων και των ποικίλων πνευματικών ομιλιών και διαλέξεων. Μέσω αυτών των πολλών ευκαιριών, η αναγκαία προσωπική μελέτη της Αγίας Γραφής και ο πνευματικός αγώνας του καθενός εκκλησιοποιείται, ανανεώνεται και δυναμώνεται, αφού όλοι μαζί πασχίζουμε να γίνουμε καλό έδαφος, ώστε ο λόγος του Θεού, που πέφτει πάνω μας, να καρποφορήσει.

Ως Πνευματικός σας Πατέρας και υπεύθυνος του συνεχούς επανευαγγελισμού σας, σας προτρέπω και θερμά σας παρακινώ να στέρξετε και να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες πνευματικής οικοδομής που θα προσφερθούν και τούτη τη χειμερινή περίοδο στην τοπική μας Εκκλησία. Η αποδοχή και καρποφορία μέσα μας του λόγου του Θεού θα είναι η δική μας απάντηση στην πνευματική και οικονομική κρίση που διερχόμαστε. Εδραιωμένοι στο λόγο του Θεού, με πίστη στον Κύριό μας Ιησού Χριστό και με ενότητα, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και τίποτα να μας απελπίσει σε απόλυτο βαθμό.

Εύχομαι σ' όλους σας η νέα εκκλησιαστική χρονιά και η χειμερινή περίοδος που έρχεται να σας βρει περισσότερο σταθερούς στην πίστη μας και με περισσότερη πνευματική δύναμη και χριστιανική ελπίδα.

 

Μετά θερμών πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

 † Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ





ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ