Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Λαμπρή πανήγυρις του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου

Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, 2014



Στην Κέρκυρα βρέθηκε το Σαββατοκύριακο 1-2/11 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, προκειμένου να προεξάρχει της Ιεράς Πανηγύρεως του εορτασμού του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με το οποίο διέσωσε το νησί από την πανώλη το 1673.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική - πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Κερκύρας κ. Νεκταρίου και του Θεοφ. Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Στο κήρυγμά του ο κ. Ιγνάτιος, στηριγμένος στον Αποστολικό λόγο «Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός», επεσήμανε ότι «η ζωή του χριστιανού στην Εκκλησία είναι μία συλλειτουργία με το Χριστό και τους Αγίους, είναι η εμπειρία των εσχάτων, είναι η κοινωνία της αγάπης με τον πλησίον και αυτό στην Κέρκυρα είναι μια ιδιαίτερη ευλογία, χάρις στην παρουσία του αφθάρτου σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος». Τόνισε, επίσης, ότι «ο Άγιος Σπυρίδων είχε τρία χαρακτηριστικά της Παύλειας ζωής: το μυστήριο της κοινωνίας με το Χριστό, την εμπιστοσύνη που νικά την λογική και την στηριγμένη στην αγάπη προς το Χριστό και τον συνάνθρωπο ενότητα. Αυτή η οδός είναι βίωμα και όχι θεωρία. Βιώνεται στην Εκκλησία και ο καθένας από εμάς καλείται να μιμηθεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, έχοντας ως βάση της ζωής του την νίκη κατά του παλαιού ανθρώπου, την μίμηση του Χριστού στην αγάπη και την κοινωνία μαζί Του τόσο στην Θεία Ευχαριστία, όσο και στην απλότητα της προσφοράς. Ο δρόμος και ο τρόπος του Αγίου Σπυρίδωνος αποτελεί οδοδείκτη για τον καθέναν μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, σε μία εποχή μεγάλης δοκιμασίας. Όλοι οι χριστιανοί καλούμαστε να μετρούμε τις σκέψεις και τις πράξεις μας με γνώμονα το «τί θα έκανε ο Χριστός;» στη θέση μας. Αυτό είναι που συνήθως λείπει από τη ζωή μας και ο Άγιος Σπυρίδωνας γίνεται πνευματικό υπόδειγμα για την μεταμόρφωσή μας...»

Ακολούθησε η λιτάνευση του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους των παραδοσιακών φιλαρμονικών, στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Νικολούζος, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Σε προσφώνησή του προς τους πολυπληθείς προσκυνητές, τόσο από την Κέρκυρα, όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από την Ρωσία, την Εσθονία και αλλού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τόνισε πως «ο Άγιος Σπυρίδων δείχνει ότι η ελπίδα του κόσμου και των ανθρώπων σε μία άνευρη πνευματικά εποχή είναι η πίστη. Ζούμε σε μία περίοδο παγκοσμιοποίησης, στην οποία οι παραδόσεις, οι αξίες, η ιστορία του λαού μας δεν φαίνεται να συγκινούν την ανθρώπινη καθημερινότητα, όμως, η παλλαϊκή συμμετοχή στη λιτάνευση του ιερού Σκηνώματος δείχνει ότι δεν έχει χαθεί η ελπίδα. Η κρίση έχει επιφέρει απογοήτευση στην κοινωνία, ιδιαιτέρως στους νέους ανθρώπους. Όμως, ο Άγιος παραμένει ο προστάτης και ο φρουρός του τόπου και της πατρίδας μας. Και όπως έδιωξε την σωματική ασθένεια, δίνοντας ζωή στους ανθρώπους, έτσι και σήμερα θα βοηθήσει ώστε να κρατήσουμε την πνευματική ικμάδα και τον προσανατολισμό στην ελπίδα, που έγκειται στην πίστη στο Θεό».




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ