Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Βιωματική θεία Λειτουργία για μαθητές

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου, 2014



Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ"

 

Μια πρωτότυπη εμπειρία έζησαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Ζαγοράς, την περασμένη Πέμπτη 6 Νοεμβρίου. Τα παιδιά συμμετείχαν στη μαθητική εποπτική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής. Τη Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος είχε προσκληθεί από τα σχολεία για το σκοπό αυτό.

Ο Σεβασμιώτατος σε τακτά διαστήματα διέκοπτε το Μυστήριο και ο Θεολόγος των σχολείων Σωτήρης Τσιτσιρίγκας ερμήνευε τα τελούμενα κατά τη λατρεία, τις ιστορικές και συμβολικές διαστάσεις της Θείας Ευχαριστίας. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με έντονο ενδιαφέρον και προσοχή στη βιωματική αυτή δραστηριότητα και, σύμφωνα με τις ενθουσιαστικές δηλώσεις τους, έλυσαν πολλές από τις απορίες τους, που διατυπώνονται μέσα στην τάξη. Κορύφωση της συμμετοχής τους υπήρξε η σχεδόν καθολική προσέλευσή τους στη Θεία Κοινωνία.

Στη συνέχεια ο κ. Ιγνάτιος επισκέφθηκε το σχολικό κτίριο, όπου έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό. Στο γραφείο των καθηγητών συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς και έγινε αποδέκτης των παιδαγωγικών προβληματισμών τους, αλλά και των δυσκολιών του εκπαιδευτικού κλάδου από τη σύγχρονη οικονομική κρίση.

            Οι καθηγητές άκουσαν με ενδιαφέρον τις παραινέσεις του Σεβασμιωτάτου, που υπογράμμισε την ιδιαίτερη αξία του εκπαιδευτικού λειτουργήματος και τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας του σχολείου με τους παραδοσιακούς θεσμούς του τόπου μας, όπως η Εκκλησία, η οποία -σημείωσε με έμφαση- είναι πάντα στο πλευρό των διδασκόντων και της μαθητιώσας νεολαίας, σε κάθε πνευματική και υλική ανάγκη, που μπορεί να συνδράμει.

Ακολούθησε εκδήλωση για τη σχολική βία στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Με γλαφυρό τρόπο η προσκεκλημένη Κοινωνική Λειτουργός Βησσαρία Θεοδωροπούλου παρουσίασε τα αίτια, τους τρόπους και τις συνέπειες του δυσάρεστου αυτού φαινομένου, που, τα τελευταία χρόνια, λαμβάνει δραματικές διαστάσεις και στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Η όλη παρουσίαση έγινε με διαδραστικό τρόπο, με την προβολή βίντεο, ένα από τα οποία είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του Γυμνασίου Ζαγοράς, όπου υπογραμμιζόταν η σημασία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των μαθητών.

Ο μαθητής της Β' Γυμνασίου Απόστολος Κόνσουλας καλωσόρισε, εκ μέρους όλων των συμμαθητών του, το Μητροπολίτη και την Κοινωνική Λειτουργό, τονίζοντας ότι η Εκκλησία είναι η έσχατη ελπίδα των νέων στους δύσκολους καιρούς μας. Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ωραία εκδήλωση αναφέροντας προσωπικά του βιώματα. Όντας γιος Ιερέα και Κληρικός ο ίδιος, ένιωσε πολλές φορές την τραυματική εμπειρία των διακρίσεων και της έλλειψης σεβασμού στη διαφορετικότητα. Κάλεσε δε τα παιδιά να μείνουν εδραίοι στις αξίες της πίστης στον Θεό και την Εκκλησία, τόσο απαραίτητες για την ενότητα του λαού μας.

Η δραστηριότητα επισφραγίσθηκε με κοινό γεύμα του Σεβασμιωτάτου, των Ιερέων και των Καθηγητών σε ευχάριστο κλίμα.

Οι Διευθυντές του Γυμνασίου Γιάννης Ζήκος, του Λυκείου Δημήτρης Μπαζιάνης και ο διοργανωτής των εκδηλώσεων, Θεολόγος Σωτήρης Τσιτσιρίγκας, εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για τις εκδηλώσεις και την επικοινωνία με τον Σεβασμιώτατο, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας με την Εκκλησία και εξέφρασαν την ευχή για ανάλογες δράσεις στο μέλλον.

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ