Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Ξεχωριστή πρωτοβουλία από μαθητές Ρομά και μη του 10ου Δημοτικού Ν. Ιωνίας - Ρεπορτάζ του Φώτη Σπανού στην Εφημερίδα "Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ" 16/01/2015

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου, 2015



"Με τη χορωδία λένε ναι στην συνύπαρξη"

Συγκίνησε και ενθουσίασε χθες με την ξεχωριστή ερμηνεία των τραγουδιών, η παιδική χορωδία «Δημητριάς» της Μητρόπολης Δημητριάδος που αποτελείται από μαθητές του 10ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας, μεταξύ αυτών και Ρομά με στόχο την πολιτιστική συνύπαρξη και το σπάσιμο των εκατέρωθεν προκαταλήψεων από τις δύο κοινότητες.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας που πραγματοποιήθηκε η χθεσινή χορωδία έδωσαν το «παρών» πολλοίς γονείς, παιδιά και άλλοι συμπολίτες που χειροκρότησαν θερμά την προσπάθεια της χορωδίας που φέτος συμπληρώνει ένα χρόνο δράσης και έχει καταφέρει να κοινωνικοποιήσει τους μαθητές και να μεταδώσει τις αξίες του πολιτισμού και της μουσικής παιδείας.

Η χορωδία απέδωσε μεταξύ άλλων παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή, μουσικού και κοινωνικού ανθρωπολόγου κ. Ευαγγέλου Μπαντελά.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Κέντρου Στήριξης Ρομά Αλιβερίου ΚΕΠΚΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, του Προγράμματος Εκπαίδευσης παίδων Ρομά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος σημείωσε πως «στο πλαίσιο των παρεμβάσεών μας για τη ενσωμάτωση των παιδιών Ρομά στην κοινωνία, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό δημιουργήσαμε αυτή τη χορωδία με τη συνεργασία και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας που αποτελείται από μαθητές Ρομά, αλλά και μη Ρομά. Και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας, αφού όλα τα παιδιά δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με ομόνοια και συντροφικότητα. Επίσης στοχεύουμε να ενισχύσουμε διδακτικά τους μαθητές στα μαθήματα των αγγλικών και των μαθηματικών».

Ο κ. Μπαντέλας έχει τη διεύθυνση της χορωδίας. Όπως ανέφερε, τα μαθήματα διεξάγονται κάθε Σάββατο στις 11 το πρωί με τη συμμετοχή 27 παιδιών, καθώς η προσπάθεια εντάσσεται σε πλαίσιο εκτός σχολικού ωραρίου. Και είναι ενθαρρυντικό που υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τα παιδιά.

Την ικανοποίησή του για την πορεία δράσης της παιδικής χορωδίας εξέφρασε και ο διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας κ. Τάσος Γούκος που ανέφερε ότι στον ένα χρόνο λειτουργίας της χορωδίας, έχει δώσει το «παρών» σε δέκα τουλάχιστον εκδηλώσεις οι οποίες έγιναν στην πόλη.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού παρακολουθώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία τον ενίοτε παρατηρούμενο αποκλεισμό παιδιών διαφόρων ευπαθών κοινωνικών κατηγοριών από τα πολιτιστικά δρώμενα, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιγνατίου και σε συνεργασία με το Δ/ντή του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου και τη Δ/νση Α΄θμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, εισηγήθηκε, πριν από ένα χρόνο περίπου, τη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος πολιτιστικής δράσης, στα πλαίσια εξωσχολικών δραστηριοτήτων με μαθητές κυρίως του εν λόγω σχολείου, όπου φοιτούν από κοινού Ρομά και μη-Ρομά μαθητές. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην ανεύρεση πρακτικών για την ανάπτυξη μουσικών κυρίως, δράσεων. Βασικοί στόχοι του εγχειρήματος ήταν, αφενός μέσα από τη συνεργασία σε κοινές μουσικές δραστηριότητες να υπάρξει κοινωνικοποίηση μεταξύ των μαθητών από τις δυο κοινότητες, έτσι ώστε να υποχωρήσουν οι εκατέρωθεν προκαταλήψεις και αφετέρου, να παρασχεθεί η δυνατότητα σε παιδιά οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα μουσικής και να εκδηλώσουν τις όποιες μουσικές τους κλίσεις. Από την υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού λοιπόν, αναπήδησε η παιδική χορωδία 'Δημητριάς', η οποία μετρά σχεδόν ένα χρόνο από τη σύστασή της. Υπάρχουν δύο τμήματα, όπου το ένα λειτουργεί ως χορωδιακό σύνολο Παραδοσιακής / Λαϊκής Μουσικής και το άλλο παρέχει μαθήματα ορισμένων οργάνων σε ατομικό επίπεδο.

Φώτης Σπανός

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ