Εκδόσεις και εκδήλωση για τη ναυτική παράδοση του Ανατολικού Πηλίου και της Μαγνησίας
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων του θεματικού έτους 2015 με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» από τον φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και την Εκδοτική Δημητριάδος κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο του 2015 σε κασετίνα που περιλαμβάνει: α) ημερολόγιο για το 2015 με τίτλο Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας, φωτογραφικές αποτυπώσεις της ναυτιλίας της Μαγνησίας, β) ειδικής έκδοσης που αφορά τη ναυτική παράδοση της ναυτιλίας στο Ανατολικό Πήλιο με τίτλο: «Ήρθαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά, Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600-1960) που υπογράφουν ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Νίκος Τσούκας, Γενικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού».
Η εκδήλωση της παρουσίασης των παραπάνω εκδόσεων θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 19:30 στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βόλου (2ας Νοεμβρίου και Ξενοφώντος, 2ος όροφος). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
Χαιρετισμό του Προέδρου του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» και Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιου και χαιρετισμούς επισήμων. Η παρουσίαση των εκδόσεων θα γίνει από τους:
α) Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, Δρ Λαογραφίας και τ. Διευθύντρια, επιστ. συνεργάτις Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών , η οποία θα αναπτύξει το ζήτημα της παράδοσης, της ναυτιλίας και της σχέσης του λαϊκού πολιτισμού με τον κόσμο της θάλασσας,
β) Κώστα Α. Δαμιανίδη, Αρχιτέκτονα, Δρ Ιστορίας της Ναυπηγικής που θα αναπτύξει το ζήτημα των ποντοπόρων πλοίων και των παραδοσιακών σκαφών στην ναυτιλία του Ανατολικού Πηλίου και
γ) Τον ιδιοκτήτης του Αη Γιαννιώτικου πλοίου «Φανερωμένη» κ. Νίκο Ρηγινό που θα μιλήσει για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ειδικότερα ο νέος καπετάνιος του ιστορικού πλοίου που κατασκευάστηκε το 1945 και ήταν από τα τελευταία σκαριά που ναυπηγήθηκαν επειδή εξέλιπε πλέον η ανάγκη για τέτοιου είδους φορτηγά πλοία , θα μας μιλήσει για το πως ανακατασκευάστηκε το πλοίο σε όλα του τα στάδια από το Μάρτιο του 1987 έως το Απρίλιο του 2000.
Την παρουσίαση συντονίζει ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Διονύσιος Βαλασσάς, γνώστης της τοπικής ιστορίας και της αγροτικής παράδοσης στο Πήλιο.
Οι δυο εκδόσεις θα διατίθενται ξεχωριστά αλλά και σε κασετίνα (σε μορφή πακέτου) και ανήκουν στη σειρά Λαϊκός Πολιτισμός & Τοπική Ιστορία - Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας (τμήμα της Μαγνήτων Κιβωτού) ενώ τη διεύθυνση της σειράς έχει ο Αλέξανδρος Καπανιάρης. Το ημερολόγιο περιλαμβάνει φωτογραφικά ντοκουμέντα και τεκμήρια από τις περιοχές του Κεραμιδίου, του Χορευτού, του Αη Γιάννη, του Τρικερίου καθώς και όψεις από το λιμάνι του Βόλου, προσφορά από το αρχείο του Συλλόγου Εγγλεζονησιωτών Νέας Ιωνίας. Το ημερολόγιο 144 σελίδων περιλαμβάνει πλήρες εορτολόγιο σύμφωνα με το αναλυτικό εκκλησιαστικό ημερολόγιο ενσωματώνοντας και τους τοπικούς Αγίους.
Στις σελίδες του ημερολογίου, όπου αποτυπώνεται ο κάθε μήνας , καταγράφονται τετράστιχα δημοτικά τραγούδια και οι αντίστοιχες περιοχές από τις οποίες προέρχονται , καθώς και παλιές φωτογραφίες.
Αντίστοιχα η έκδοση «Ήρθαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά, Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600-1960) σχετίζεται με τις περιοχές του Κεραμιδίου (Καμάρι), Π. Μιτζέλας, Πουρίου, Ζαγοράς (Χορευτό) και Αη Γιάννη Πηλίου. Περιλαμβάνει επίσης ενότητες που αφορούν την ορθόδοξη παράδοση και την σχέση της με τη ναυτιλία, τα δημοτικά τραγούδια και τα Ζαγοριανά Καράβια, οι λαϊκοί ζωγράφοι και η ναυτιλία στο Ανατολικό Πήλιο, η χαρτογραφία και τα ναυτικά βοηθήματα και τέλος η ναυτιλία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στο Πήλιο. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης κείμενα των Μ. Γκαγκάκη, Α. Τζαμτζή και Γ. Τσολάκη ενώ κοσμείται με έργα τέχνης των λαϊκών ζωγράφων Ν. Χριστόπουλου, Δ. Κέφη και Γ. Μηλιώνη. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στο υλικό του βιβλίου συμπεριλαμβάνονται προφορικές μαρτυρίες απογόνων ναυτικών οικογενειών από την περιοχή του Κεραμιδίου, της Ζαγοράς και του Αη Γιάννη Πηλίου ενώ η έκδοση συμπληρώνεται με ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, καρτ ποστάλ, αντικείμενα και άλλα ιστορικά τεκμήρια.
Οι εκδόσεις υλοποιήθηκαν με την οικονομική στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Στυλιανού και Μαρίας Ζούζουλα ενώ τα έσοδα από την πώληση της κασετίνας (ημερολόγιο και έκδοση) θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών του νεοσύστατου φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός».