Παρουσίαση φωτογραφικής έκθεσης με θέμα: «Μεσαιωνικά λιμάνια - σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο - Μαύρη Θάλασσα - Κασπία Θάλασσα»
Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων διοργανώνουν στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα την παρουσίαση φωτογραφικής έκθεσης με θέμα: «Μεσαιωνικά λιμάνια - σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο - Μαύρη Θάλασσα - Κασπία Θάλασσα».
Λίγες μόνον ημέρες μετά την συνολική παρουσίαση του Θεματικού έτους και την εμφάνιση της κασετίνας με το ημερολόγιο του 2015 και το Βιβλίο: «Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά», που έκανε αίσθηση για την αρτιότητα της εμφάνισης και το εύρος των πληροφοριών, πάνω σε ένα, μάλλον ξεχασμένο τομέα του Πηλιορείτικου Πολιτισμού, η πολύ επιτυχημένη έκθεση αποτελεί στην ουσία την εναρκτήρια εκδήλωση της «Μαγνήτων Κιβωτού» στο πλαίσιο του Θεματικού έτους 2015 με τίτλο:
«Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας»
Στην έκθεση ξεδιπλώνονται εικόνες των πόλεων-λιμανιών που αναπτύχθηκαν κατά τους βυζαντινούς - μεσαιωνικούς χρόνους στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία. Πρόκειται για ένα οπτικό οδοιπορικό στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής με όχημα την «ολκάδα», το εμπορικό πλοίο των Βυζαντινών που μετέφερε εμπορεύματα και για αιώνες συνέδεε ανθρώπους, πόλεις, λιμάνια και πολιτισμούς. Αυτή τη φορά, στα αμπάρια της μεταφέρει μοναδικές εικόνες της ιστορίας, όπως γκραβούρες, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες που παρουσιάζονται με τρόπο που να αναδεικνύουν την ιστορία κάθε πόλης-λιμανιού και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Το ταξίδι ξεκινά από την Θεσσαλονίκη, συνεχίζει σε 36 λιμάνια στις ακτές της Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κωνσταντινούπολη, στις ακτές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Κριμαίας και της Γεωργίας, ενώ καταλήγει στο Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα ανοίγοντας νέους δρόμους προς την Ανατολή.
Περνώντας από λιμάνι σε λιμάνι, ο μύθος, η ιστορία και το παρόν συναντώνται και οι επισκέπτες ταξιδεύουν νοερά, γνωρίζουν την ιστορία και εμπνέονται για το δικό τους οδοιπορικό στη φορτισμένη με μύθους περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - στο πλαίσιο του έργου «Ολκάς: Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια - σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής» (www.olkas.net). Στόχος του έργου «Ολκάς», που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Joint Operational Programme BLACK SEA 2007-2013» και εθνικούς πόρους, υπήρξε η ανάδειξη των μεσαιωνικών λιμανιών του Βορείου Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, ως σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Επικεφαλής και συντονιστής του έργου υπήρξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Ε.Κ.Β.Μ.Μ, ενώ στην υλοποίησή του συνεργάστηκαν επτά φορείς από έξι χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία), με στόχο τη μελέτη, ανάδειξη και μουσειακή προβολή της μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας.
Η παρούσα έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2013, και έκτοτε φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Koc στην Κωνσταντινούπολη, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού της Οδησσού στην Ουκρανία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Συμφερόπολης στην Κριμαία, και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωστάντζα στη Ρουμανία.
Στο τέλος του περασμένου χρόνου η έκθεση παρουσιάστηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
Την όλη εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου "Sempre Viva", υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ευαγγελίας Γούσια, με την ερμηνεία του εμβληματικού "Γαλάζιου Δούναβη" του Γιόχαν Στράους-υιού. Στο αξιόλογο ορχηστρικό σχήμα συμμετέχουν οι: Ευαγγελία Γούσια, Αλέκα Τηλιοπούλου, Μαριέττα Μανωλιού, Κυριακή Χιοκτουρίδη, Βαγγέλης Αρβανίτης, Λυδία Τασιού, Αλέξ. Οικονομίδης, Νεφέλη Χρυσάφη, Χριστίνα Νικολαϊδου, Νεκταρία Καλαντζή, Απόστ. Καραβασίλης, Μαριάννα Μανιάρα, Αγγελίνα Τσακόγια και Αλέξ. Παπαϊωάννου.
Στόχος της «Μαγνήτων Κιβωτού» είναι να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα Σχολεία της περιοχής . Για τον λόγο αυτό έχει προγραμματίσει να υπάρχει στο Συνεδριακό Θεσσαλίας πάντοτε ενημερωμένο άτομο , που θα ενημερώνει και θα επεξηγεί τους επισκέπτες μαθητές. Τα εγκαίνια της Έκθεσης, που θα είναι και η έναρξη των εκδηλώσεων του Θεματικού έτους θα γίνουν το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα.
Θα περιλαμβάνει ενημερωτική παρέμβαση της προϊσταμένης Επιστημονικής Έρευνας του Ε.Κ.Β.Μ.Μ. Δρ. Φλώρας Καραγιάννη, η οποία στην συνέχεια θα ξεναγήσει τους επισκέπτες στην έκθεση.
Θα προβληθεί και ντοκιμαντέρ, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση.