Η συμμετοχή της Εκκλησίας σε δράσεις πολιτισμού και οι ορίζοντες που ανοίγονται - Άρθρο του Σεβ.Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.Ιγνατίου στην Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (07/02/2015)
Εγκαινιάζεται σήμερα στον Βόλο μια έκθεση, με άρωμα θάλασσας και Ελλάδας. Ελλάδας από τα χρόνια εκείνα, που, η Ελληνική λαλιά ήταν διαβατήριο δραστήριου εμπορίου και ευφυούς επιχειρηματικότητας. Τότε, που οι ολκάδες, τα μικρά και ευέλικτα Ελληνικά εμπορικά πλοία, μετέφεραν, μαζί με τις πραμάτειες, τους θησαυρούς του Ελληνικού πολιτισμού στα λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Τίτλος της έκθεσης:
«Ολκάς»: Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής.
Η έκθεση αυτή αποτελεί καρπό συνεργασίας, ανάμεσα στον πολιτιστικό φορέα της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ» και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ε.Κ.Β.Μ.Μ.). Κοινός τους στόχος η διάσωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής και η δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης και τουριστικής δραστηριότητας, στηριγμένης στον πολιτισμό. Συγχρόνως, όμως, τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση επαναφέρουν με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης και επικοινωνίας των λαών, ανάγκη διαχρονική, που ο Ελληνισμός υπηρέτησε με συνέπεια και διακριτικότητα. Οι πληροφορίες, που έρχονται από το παρελθόν, ίσως και να αποτελούν μια πρόταση προς την σύγχρονη Ελλάδα, ώστε να αποτελέσει και πάλι παράγοντα διαλόγου και επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς της περιοχής, αλλά και ανάχωμα στις ακρότητες και τον διχασμό, που προκαλούν ο εθνικισμός και ο φονταμενταλισμός.
Παράλληλα, η πολιτιστική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί μια ακόμη απόδειξη των εξαιρετικών προοπτικών που ανοίγονται, μέσω της ενεργούς συμμετοχής της Εκκλησίας σε δράσεις πολιτισμού, αλλά και των ευκαιριών, που μια τέτοια σύζευξη μπορεί να προσφέρει σε μια τοπική κοινωνία. Η ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, αν και μετρά λίγους μόνον μήνες ζωής, επέτυχε να διαμορφώσει έναν ετήσιο κύκλο δραστηριοτήτων, που για το 2015 έχει ως κεντρικό θέμα του τον πολιτισμό της θάλασσας. Πέρα από το ευρύτατο και άκρως ενδιαφέρον περιεχόμενο όλων των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αποκαλύπτεται η απάντηση που προσφέρει η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος κάθε τόπου, στις δυσκολίες των καιρών, αλλά και μια αντίστοιχη ευκαιρία διαμόρφωσης εναλλακτικών και πρωτοποριακών μορφών επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο πολιτισμός παρουσιάζεται ως παράγοντας ριζικής αναμόρφωσης και αναβάθμισης του τουρισμού. Οι μοναδικές φυσικές ομορφιές της Μαγνησίας, σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, που διαποτίζει την θρησκευτική λατρεία, την Τέχνη και την καθημερινότητα των κατοίκων της, μπορεί να καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης επισκεπτών με μεγάλη ποικιλία ενδιαφερόντων, αλλά και τόπο διεξαγωγής πανελλήνιων και διεθνών εκδηλώσεων. Παράλληλα, η τοπική κοινωνία, μέσω αυτών των ευκαιριών, βρίσκει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει την πολιτιστική της ταυτότητα, να ξαναδώσει ένα καινούργιο νόημα στις δραστηριότητές της και να συσφίξει τους κοινωνικούς της δεσμούς.
Ως απόδειξη αυτών των ευρύτερων προοπτικών, μπορεί κανείς να καταθέσει την πρωτόγνωρη σε παλμό και μέγεθος εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων του Βόλου σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις του νεοσύστατου φορέα ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επιτυχία που είχε η παρουσίαση του ημερολογίου 2015 του φορέα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας , μαζί με την εντυπωσιακά καλαίσθητη έκδοση << ΄ Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά ΄>> Η καθολική αποδοχή των πρωτοβουλιών του εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας ζωντάνεψε την ελπίδα πως οι οδυνηρές αντιξοότητες μπορούν να αντιμετωπιστούν με δράση, δημιουργικότητα και συλλογικότητα, φτάνει να δοθούν κατάλληλες προϋποθέσεις και αξιόπιστες προοπτικές.
Με τα δεδομένα αυτά, ίσως οδηγηθούμε σε ελπιδοφόρες ενδείξεις πως έχει φτάσει ο καιρός, που ο Ελληνικός λαός θα συνειδητοποιήσει πως Εκκλησία, κράτος, φορείς και θεσμοί δεν μπορούν να παραμένουν χώροι στεγανοί. Στην ανάγκη δημιουργίας ενός συλλογικού οράματος, όχι μόνον οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και πνευματικής καλλιέργειας, πολιτιστικής δημιουργίας και καθιέρωσης της πατρίδας μας στον παγκόσμιο χάρτη ως φορέα αξιών και οραμάτων, μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει το δικό του απόθεμα. Αποτελεί κοινή διαπίστωση, πως, πέραν των οικονομικών προοπτικών, έχουμε απόλυτη ανάγκη επανεύρεσης νοήματος ζωής. Η ιστορία του γένους μας ξαναχαράζει δρόμους και προσφέρει απαντήσεις. Πρωτοβουλίες, όπως αυτή η τόσο ξεχωριστή έκθεση, προσφέρει τη δυνατότητα επαφής με ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν και αναθερμαίνει την ελπίδα και την αισιοδοξία που τόσο χρειαζόμαστε όλοι μας.