Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο «Κανόνες της Εκκλησίας και Νόμοι της Πολιτείας»

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου, 2015



 

    Στις 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος έλαβε χώρα, με πραγματική επιτυχία,  Συνέδριο με θέμα «Κανόνες της Εκκλησίας και Νόμοι της Πολιτείας». Το Συνέδριο αυτό, διοργάνωσαν η νεοσυσταθείσα Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με τη συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και την υποστήριξη των Εκδόσεων Σάκκουλα Α.Ε.

    Της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου προήδρευσε  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή το περιέβαλε με εξαιρετική θερμότητα και γενναιοδωρία.

    Η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου συστήθηκε το 2014, με πρωτοβουλία του Καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ιωάννη Μ. Κονιδάρη, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την προώθηση και το συντονισμό της επιστημονικής έρευνας στο χώρο του Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου.

    Υλοποιώντας το σκοπό της σύστασής της, η Εταιρεία ανέλαβε  την πρωτοβουλία του πρώτου αυτού Συνεδρίου της, κατά τη διάρκεια των εργασιών του οποίου δόθηκε  η δυνατότητα να προβληθούν με σειρά εισηγήσεων και παρεμβάσεων, όλα τα πεδία στα οποία διαπλέκεται το κανονικό και το πολιτειακό δίκαιο. Έγκριτοι νομικοί και θεολόγοι αλλά και εμπνευσμένοι Ιερωμένοι, ανέπτυξαν τις θεματικές που αφορούσαν στα ατομικά δικαιώματα και το εσωτερικό δίκαιο της Εκκλησίας, τους Επισκόπους  στην ταλάντευση νομιμότητας και κανονικότητας, τη φύση των εκκλησιαστικών δικαστηρίων, τον πολιτικό γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης, την εκκλησιαστική κήδευση, ταφή ή καύση των νεκρών και την κληρονομική διαδοχή μοναχών και ιερομονάχων.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, με αφορμή τις εισηγήσεις και παρεμβάσεις, δόθηκε η δυνατότητα της ανάπτυξης ζωηρού και εξαιρετικά ενδιαφέροντος διαλόγου, αναδεικνύοντας τη δυναμική τόσο του κανονικού όσο και του πολιτειακού δικαίου. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες και παρισταμένους, να εξοικειωθούν με μια σειρά ζητημάτων, η αντιμετώπιση των οποίων δεν αφορά στον κλειστό κύκλο της επιστήμης αλλά αγγίζει την καθημερινότητα όλων.

    Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, λάμπρυνε η ανακήρυξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Ιγνατίου ως το πρώτο Επίτιμο Μέλος της Εταιρείας, με επίδοση σχετικής αναμνηστικής πλακέτας κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Νέας Ιωνίας.

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ