Μητροπολίτης
Ιγνάτιος

 

Σαν Σήμερα...

 

Σ.Σ.Κ.Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ"

 

Σπουδαία εκδήλωση για τους Γονείς στο Συνεδριακό Κέντρο

Δευτέρα, 9 Μαρτίου, 2015



Ανοικτή εκδήλωση διοργάνωσε την Κυριακή 8/3 η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για τα μέλη των Ενοριακών Σχολών Γονέων και τους γονείς των μελών των Κατηχητικών Σχολείων της Τοπικής Εκκλησίας στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου κ. Ιγνατίου.        

Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτριος Καραγιάννης, Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής, Δρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Επιστημονικός Δ/ντής του Ψυχοθεραπευτικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ», ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Συγκατανεύοντας στον έρωτα, συγκατανεύουμε στη ζωή».

Μετά την εισήγηση του κ Καραγιάννη, ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των γονέων και του ομιλητού.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για το ποσοστό συμμετοχής των γονέων στην πρόσκληση της Μητροπόλεως και ευχαρίστησε τους γονείς, για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην Εκκλησία και στα κατηχητικά της σχολεία. Επεσήμανε ότι με το μυστήριο του Γάμου, το Άγιο Πνεύμα σφραγίζει την κατ΄ οίκον εκκλησία και κάνει το ζευγάρι υπεύθυνο να ζήσει την όντως χαρά και ενότητα που προσφέρει ο Θεός ως δώρο του, μέσα στο γάμο. Τόνισε δε, ότι το σημαντικότερο από όλα είναι να παραμείνει ενωμένο το ζευγάρι, ενώ σημείωσε το διακριτικό ρόλο που πρέπει να έχει ο πνευματικός σε μια οικογένεια.  «...Στο μυστήριο του γάμου το Άγιο Πνεύμα ήρθε να σφραγίσει την κατ΄ οίκον εκκλησία και να σας κάνει υπεύθυνους για όλα. Μην μεταφέρετε σε άλλους τις ευθύνες. Μην δέχεστε άλλοι να σας κάνουν τις ευθύνες. Οι ευθύνες μας ως πνευματικοί είναι να σας κρατούμε ζωντανό το Άγιο Πνεύμα. Εσείς έχετε τον αποφασιστικό ρόλο και λόγο. Και αλίμονο αν ποτέ εμείς οι πνευματικοί ήμασταν η αφορμή εσείς να μην χαίρεστε. Θα δώσουμε λόγο στο Θεό για σας... Ουδείς μας έδωσε αυτό το δικαίωμα στέρησης της χαράς. Οι πνευματικοί είμαστε για να σας αναπτύσσουμε τα χαρίσματα, δηλαδή τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος. Πρώτος καρπός είναι η χαρά... Έχετε την ευθύνη για τη  χαρά πρώτα του συντρόφου σας και μετά για τη δική σας. Και αν κάποιος πνευματικός σας στερεί αυτή τη χαρά και αναγκαστεί ο σύντροφος να βρει αλλού τη χαρά, τότε πρέπει να αναλάβει ο πνευματικός την ευθύνη... Αλίμονο αν η νηστεία σταθεί κριτήριο θλίψης, γιατί τότε δεν θα είναι νηστεία... Και όλα αυτά σας τα λέω έχοντας ως πρότυπο τον ιερέα πατέρα μου και όλους τους Γεροντάδες που αγίασαν. Το Γέροντα-Άγιο Πορφύριο ένα πράγμα τον ενδιέφερε. Η ενότητα. Τίποτα άλλο. Και έδινε καταπληκτικές συμβουλές. Ακόμη και σε θέματα που εμείς θεωρούσαμε ανούσια. Μόνο και μόνο για να σώσει τη σχέση για να μην χωρίσουν. Η ενότητα προέχει. Αν ζείτε με ενότητα τότε θα έρθει και η εγκράτεια, η νηστεία και όλα. Αν χαθεί η ενότητα, τότε θα έρθει το βάρος, δηλαδή η απώλεια. Είστε συνδημιουργοί του Θεού και είστε κλιμένοι να ζείτε με χαρά. Να μην ξεχνάτε ποτέ ότι ο δεσμός είναι ένα δένδρο που δεν πρέπει να πάψετε ποτέ να το φροντίζετε, ή να το ποτίζετε. Είστε πρώτα αυτό που ευλόγησε ο ιερέας ή ο Επίσκοπος και μετά γονείς... Και θυμηθείτε αυτό που γράφετε στα αεροπλάνα,  «όταν πέσουν οι μάσκες φορέστε εσείς πρώτος τη μάσκα και μετά στο παιδί σας», γιατί αν δεν τη βάλετε εσείς πρώτος, θα χαθείτε και εσείς και το παιδί... Κρατήστε ζωντανή τη σχέση σας με πολύ χαρά. Να χαίρεστε αυτό που ο Θεός σας έδωσε και κανείς δεν μπορεί να σας το στερήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κοινό γεύμα στο εστιατόριο του Συνεδριακού Κέντρου.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί, ότι το Σάββατο 7/3 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε κοινή Σύναξη Ιερέων και Πρεσβυτερών, που σκοπό είχε την ενδυνάμωση του θεσμού της Ιερατικής Οικογένειας. Στη σύναξη εισηγητές ήταν ο κ. Δημήτριος Καραγιάννης και η κ. Ελένη Αγγελοπούλου - Καραγιάννη, Παιδοψυχίατρος - Υπαρξιακή Συστημική Θεραπεύτρια Ομάδας και Οικογένειας, οι οποίοι εισηγήθηκαν από κοινού το θέμα: «Για την αγάπη, τον έρωτα και τη δέσμευση». Ακολούθησε συζήτηση επί του θέματος σε βιωματικές ομάδες εργασίας και καταληκτήρια συζήτηση στην ολομέλεια. Η Σύναξη ολοκληρώθηκε με κοινή τράπεζα στο εστιατόριο του Συνεδριακού Κέντρου.

 




Φωτογραφίες


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΠΑ KAI 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ